Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Μητσοτάκης: Σε ενέργεια και περιβάλλον το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης - Ξεχωρίζει το κεφάλαιο "ΔΕΗ" στον μέχρι τώρα απολογισμό

Οπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «λίγο παραπάνω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σχετίζονται με δράσεις που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον. Το σχέδιο έχει ήδη εκπονηθεί, έχει τύχει πολύ θετικής ανταπόκρισης από τις Βρυξέλλες και απομένει τώρα να υλοποιηθεί με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα. Το περιβάλλον -το έχουμε πει πολλές φορές- έχει μία σημαντική αναπτυξιακή δυναμική. Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν γύρω από την πράσινη οικονομία θα είναι ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, με καλούς μισθούς και θα είναι θέσεις απασχόλησης που θα μπορέσουν να δώσουν πολλές νέες ευκαιρίες σε νέα παιδιά, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό».

Όσον αφορά το σχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από ό,τι λογαριάζαμε το 2020». «Χρέος μας τώρα είναι να υποστηρίξουμε τη δημιουργία ενός συνολικού οικοσυστήματος, που αφορά κυρίως στα σημεία φόρτισης στις πόλεις, στις εθνικές οδούς, έτσι ώστε μαζί με τα σημαντικά οικονομικά κίνητρα που δίνουμε ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν αυτή την επιλογή, να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο μηδενικών εκπομπών», δήλωσε.

Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για τη «μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας» και αναφέρθηκε στην επιστροφή των των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμφωνία των Παρισίων που δρομολογεί η νέα ηγεσία.

«Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και προσβλέπω ότι μετά τον Covid θα δημιουργηθεί μία καινούργια δυναμική, μέσα από διεθνείς συνεργασίες μεγάλης εμβέλειας να αντιμετωπίσουμε για τις επόμενες γενιές το πιο κρίσιμο ζήτημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η ανθρωπότητα. Και η Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, με εκτελεστικό βραχίονα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

«Οι τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας θα είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία στην μετα-κορονοϊό εποχή, μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσουμε και προωθούμε σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της χώρας, την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας, την απανθρακοποίηση της παραγωγικής μας βάσης» σημείωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Το περιβάλλον είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας και φυσικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας είναι βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου μας. Και να πούμε ότι προωθούμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου μέσα από το τρίπτυχο τυποποίηση, απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός πήγε στο Υπουργείο με το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητό του, το οποίο μάλιστα φόρτισε στο ειδικό σημείο στάθμευσης και φόρτισης που διατίθεται στην είσοδο του κτηρίου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου και του προγραμματισμού του Υπουργείου δόθηκε έμφαση στην προώθηση της πράσινης και κυκλικής οικονομίας, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων αλλά και στη χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση της χώρας, ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα η γη. Κεντρικός άξονας της συζήτησης ήταν επίσης η αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και η σύνδεσή τους με τους στόχους της κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος επίσης ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του Υπουργείου Νικόλαος Μιχαλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

*Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη*


Ευχαριστώ πολύ Υπουργέ. Με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να έχω μία διεξοδική συζήτηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τις προτεραιότητες αυτού του χαρτοφυλακίου για τον επόμενο χρόνο.


Θέλω να ευχηθώ στον καινούργιο Υπουργό, στον καινούργιο Υφυπουργό, στον έτερο Υφυπουργό ο οποίος αναλαμβάνει ένα άλλο αλλά εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Γνωρίζετε καλά το προσωπικό μου ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος και ης Ενέργειας.


Έχει γίνει σπουδαία δουλειά αυτούς τους 18 μήνες, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου την οποία θέλω και να ευχαριστήσω. Να αναφέρω μόνο -ενδεικτικά- την πολύ σημαντική δουλειά που έγινε για να σωθεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η οποία σήμερα βρίσκεται σε μία κατάσταση που πιστεύω ότι ούτε οι πιο αισιόδοξοι δεν μπορούσαν να προβλέψουν πριν από 18 μήνες.


Κάνω μία αναφορά ακόμα, στην εμβληματική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση της χώρας με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, Προσθέτοντας, όμως, στην απόφαση αυτή και τη δέσμευση μας προς τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Μεγαλόπολης ότι θα τους υποστηρίξουμε σε αυτή τη μετάβαση.


Γι’ αυτό και έχει γίνει μία πολύ σημαντική δουλειά ως προς τον εθνικό πυλώνα του σχεδίου της δίκαιης μετάβασης. Μας κάνει πραγματικά να πιστεύουμε ότι υπάρχει μέλλον μετά το λιγνίτη και αυτό το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο. Και ως προς τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και ως προς την ίδια την ποιότητα της ζωής.


Δεν θέλω να ξεχνάμε ότι όλη αυτή η συζήτηση γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος, γύρω από τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών, δεν είναι μία συζήτηση η οποία γίνεται μόνο για να προστατεύσουμε τον έναν και μοναδικό πλανήτη στον οποίο κατοικούμε. Γίνεται και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας. Γίνεται επίσης για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να τους υποστηρίξουμε και οικονομικά.


Αναφέρομαι π.χ. στο πρόγραμμα, στο πολύ σημαντικό πρόγραμμα του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» το οποίο είναι ένα πρόγραμμα το οποίο βελτιώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας, δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης και βοηθά τελικά τα νοικοκυριά να καταναλώνουν λιγότερα χρήματα για τους ενεργειακούς τους λογαριασμός. Και τέτοιες δράσεις το Υπουργείο θα δρομολογήσει πολλές.


Θέλω επίσης να επισημάνω ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κληθεί να διαχειριστεί ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Λίγο παραπάνω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σχετίζονται με δράσεις που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον. Το σχέδιο έχει ήδη εκπονηθεί, έχει τύχει πολύ θετικής ανταπόκρισης από τις Βρυξέλλες και απομένει τώρα να υλοποιηθεί με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα.


Το περιβάλλον -το έχουμε πει πολλές φορές- έχει μία σημαντική αναπτυξιακή δυναμική. Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν γύρω από την πράσινη οικονομία θα είναι ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, με καλούς μισθούς και θα είναι θέσεις απασχόλησης που θα μπορέσουν να δώσουν πολλές νέες ευκαιρίες σε νέα παιδιά, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.


Υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες πτυχές του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο: Η μία αφορά τη χωροταξία και την ανάγκη να μπει επιτέλους μία τάξη στην οργάνωση του χώρου, να ξέρουμε τι μπορούμε να χτίσουμε, πού και πότε μπορούμε να το χτίσουμε. Η εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα έχει πολύ μεγάλη σημασία, ειδικά ως προς πτυχές του όπως τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Kαι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι ο Υφυπουργός θα προχωρήσει με ταχύτητα σε αυτήν την κατεύθυνση.


Μία δεύτερη δράση, που χαίρομαι να διαπιστώνω ότι βρίσκει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από την Ελληνική κοινωνία, είναι οι δράσεις που αφορούν την ηλεκτροκίνηση. Η Γενική Γραμματέας έχει δρομολογήσει αυτό το σχέδιο από την αρχή του.


Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε την απόδοση του σχεδίου μέχρι στιγμής.Έχουν πουληθεί περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από ό,τι λογαριάζαμε το 2020. Και χρέος μας τώρα είναι να υποστηρίξουμε τη δημιουργία ενός συνολικού οικοσυστήματος, που αφορά κυρίως στα σημεία φόρτισης στις πόλεις, στις εθνικές οδούς, έτσι ώστε μαζί με τα σημαντικά οικονομικά κίνητρα που δίνουμε ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν αυτή την επιλογή, να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο μηδενικών εκπομπών.


Και μία τελευταία αναφορά στα κρίσιμα ζητήματα της βιοποικιλότητας. Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος, με ένα εξαιρετικά πλούσιο περιβάλλον σε ζητήματα βιοποικιλότητας και όλες οι δράσεις οι οποίες αναπτύσσονται και θα δρομολογηθούν από τον αρμόδιο Υφυπουργό κατατείνουν ακριβώς στην προστασία αυτής της βιοποικιλότητας, για λόγους όπως σας είπα όχι μόνο ηθικούς αλλά και βαθύτατα οικονομικούς.


Η αναπτυξιακή διάσταση του περιβάλλοντος, η σύνδεση του περιβάλλοντος με τον βιώσιμο τουρισμό, με τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή, με τον πολιτισμό, βρίσκονται στον πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδίου που έχουμε για την Ελλάδα του μέλλοντος. Για την Ελλάδα μετά τον Covid. Και αν κάτι μάθαμε από την εμπειρία του Covid, είναι ότι η παγκόσμια κοινότητα όταν θέλει μπορεί να συνεργάζεται τελικά, για να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.


Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και προσβλέπω ότι μετά τον Covid θα δημιουργηθεί μία καινούργια δυναμική, μέσα από διεθνείς συνεργασίες μεγάλης εμβέλειας να αντιμετωπίσουμε για τις επόμενες γενιές το πιο κρίσιμο ζήτημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η ανθρωπότητα. Και η Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, με εκτελεστικό βραχίονα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Σταματώ εδώ να ευχηθώ και πάλι καλή επιτυχία στην καινούργια ηγεσία του Υπουργείου και καλή δουλειά.


Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε: 


Το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των επαφών που έχει εγκαινιάσει για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο νέος υπουργός Κ. Σκρέκας αναμένεται να παρουσιάσει την ατζέντα των προτεραιοτήτων του ΥΠΕΝ, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση του τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Άλλωστε όπως είναι γνωστό πάνω από το 30% των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά στο λεγόμενο πράσινο πυλώνα των δράσεων για την ενέργεια και το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων ο πράσινος πυλώνας του Ταμείου Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει έργα ενεργειακών υποδομών και διασυνδέσεων, έργα ψηφιοποίησης του δικτύου, επενδύσεις ΑΠΕ και φυσικά τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια όπως το Εξοικονομώ-Αυτονομώ αλλά και τα νέα προγράμματα που έρχονται όπως το Διατηρώ για τα διατηρητέα κτίρια. Η ηγεσία του ΥΠΕΝ αναμένεται να επισημάνει το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τους τομείς της πράσινης ενέργειας, των ενεργειακών υποδομών και των περιβαλλοντικών έργων αλλά και στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για την διευκόλυνση των επενδύσεων, μεταξύ των οποίων και η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. 


Μεγάλης σημασίας, εξάλλου, είναι η συνέχιση της πολιτικής για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ, η οποία σε μεγάλο βαθμό διασφαλίστηκε από το πακέτο μέτρων Χατζηδάκη, ενώ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η συνέχιση της πολιτικής της απολιγνιτοποίησης και η εφαρμογή του σχεδίου της δίκαιης μετάβασης για τις περιοχές που σήμερα εξαρτώνται οικονομικά από το λιγνίτη. 


Σημαντικό κεφάλαιο για το ΥΠΕΝ, αποτελεί επίσης, το θέμα του ενεργειακού κόστους για απλούς καταναλωτές, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, καθώς επίσης και η εξομάλυνση της λειτουργίας νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model) που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Νοέμβριο και αντιμετώπισε προβλήματα στο αρχικό διάστημα εφαρμογής του. Σημειώνεται ότι ο νέος υπουργός αναμένεται να δώσει μεγάλη έμφαση επίσης στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με συγκεκριμένες δράσεις που θα έχουν ως στόχο να μειωθεί το ενεργειακό κόστος και να καλυφθούν οι ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών. 


Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου βρίσκονται και οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι του συνολικού προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Ως γνωστόν σε εξέλιξη βρίσκονται οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ (Εμπορίας και Υποδομών), της υπόγειας αποθήκης αερίου της Ν. Καβάλας, η Λάρκο αλλά και η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία εποπτεύεται από την ίδια τη ΔΕΗ. 


Τέλος, η ατζέντα του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει και τα θέματα γεωστρατηγικής σημασίας του ενεργειακού τομέα και της ανάδειξης της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία εμφανίζουν τα μεγάλα ενεργειακά έργα που ολοκληρώθηκαν (TAP) ή βρίσκονται σε εξέλιξη (IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης) και εξυπηρετούν την εθνική ενεργειακή στρατηγική. https://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα