Ευκαιρία για νέα έξοδο στις αγορές μέσα στον Ιούλιο, αναζητά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η ΔΕΗ, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το προς το παρόν ακόμη, θετικό μομέντουμ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά και την πρόσφατη αξιολόγηση «Β+» από την S&P, η επιχείρηση ετοιμάζεται για μια νέα ομολογιακή έκδοση, προφανώς με χαρακτηριστικά ESG, ψάχνοντας για το σωστό χρονικό «παράθυρο» κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα.
Ο προσανατολισμός στο μήνα Ιούλιο δεν είναι τυχαίος. Συνδέεται με την επενδυτική ψυχολογία, που προς το παρόν είναι ακόμη θετική. Εφόσον η μετάλλαξη «Δ» συνεχίσει να εξαπλώνεται, περισσότερες χώρες αρχίσουν να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα και η ανάκαμψη των οικονομιών δυσχεράνει, το κλίμα, έστω και πρόσκαιρα, θα «γυρίσει». Υπό αυτή την έννοια, αν ο Ιούλιος κυλήσει σε «ήρεμα νερά», προσφέρεται για παρόμοιες κινήσεις.
Δεύτερος παράγοντας είναι οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις που πυροδοτεί η οικονομική ανάκαμψη, με την Fed να στέλνει σαφές μήνυμα ότι η άνοδος θα συνεχιστεί. Με ανιούσες τις πληθωριστικές τάσεις και σε συνδυασμό με τις καλές επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας, η ώρα αύξησης των επιτοκίων έρχεται πιο κοντά, όπως δείχνει και η άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα.
Διεθνώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι είναι θέμα χρόνου οι Κεντρικές Τράπεζες να «συμμορφωθούν» προκειμένου να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Και τι σημαίνει συμμόρφωση; Μείωση της ρευστότητας που διοχετεύεται στην οικονομία, αρχικά με μείωση του ποσού των αγορών ενεργητικού και λίγο αργότερα με αύξηση των επιτοκίων.
Αυτό θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Συνεπάγεται πλήγμα για κράτη, όπως η Ελλάδα και επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, που έχουν καταφέρει να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια, χάρη στη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν υψηλότερο ρίσκο, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες αποδόσεις σε έναν κόσμο αρνητικών επιτοκίων. Σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα της αγοράς ομολόγων οι αρνητικές αποδόσεις αρχίζουν ήδη να φλερτάρουν με το θετικό έδαφος.
To ομόλογο του Μαρτίου
Υπό αυτές τις συνθήκες, ίσως τους επόμενους μήνες η ΔΕΗ να μην έχει τις ίδιες ευκαιρίες για να πετύχει ένα καλό ή και καλύτερο κουπόνι από εκείνο του Μαρτίου.
Τον περασμένο Μάρτιο, η επιχείρηση, είχε καταφέρει να «σηκώσει» από τις αγορές σε δύο δόσεις, συνολικά 775 εκατ ευρώ, με επιτόκιο 3,875% (τα πρώτα 650 εκατ) και 3,67% (τα επόμενα 125 εκατ.). Οπως και εκείνη, έτσι και η έκδοση που εξετάζει τώρα, θα αφορά, σύμφωνα πάντα με τραπεζικες πηγές, ομόλογο βιωσιμότητας, δηλαδή θα διέπεται από κριτήρια ESG.
Σημειωτέον ότι σε εκείνο το πρώτο εγχείρημα της ΔΕΗ, είχαν τοποθετηθεί κάποια από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον πλανήτη. Από την αμερικανική Blackrock που διαχειρίζεται assets ύψους κοντά στα 8 τρισ. δολάρια έως την επίσης αμερικανική Fidelity (440 δισ. δολ) και από την βρετανική Apollo (455 δισ. δολ) έως την γαλλική Pictet (689 δισ. δολ), τα περισσότερα από τα ονόματα που είχαν μπει στο ομόλογο της ΔΕΗ προέρχονταν από το «πάνω ράφι» της αγοράς.
Κυρίως όμως αφορούσαν real money investors, δηλαδή θεσμικούς που τοποθετούν κεφάλαια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αφού πελάτες τους είναι συνταξιοδοτικά ταμεία και επιχειρήσεις που βλέπουν όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά σε βάθος χρόνου.
Συνολικά, ένα περίπου 70% ήταν ξένοι και ένα 30% Ελληνες. Εκ των ξένων, το 50% αφορούσε σε θεσμικούς, με υπερατλαντική ταυτότητα για σημαντικό ποσοστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου