Γιώργος Φιντικάκης/energypress.gr
Την αισιόδοξη αυτή εικόνα, της οποίας είναι ήδη γνώστης ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Π.Κάπρος, μετέφεραν χθες οι Διαχειριστές και στην ηγεσία της ΡΑΑΕΥ κατά την μεταξύ τους συνάντηση. Τα νούμερα έχουν ως εξής: Στα υδάτινα αποθέματα που κινούνται στα 2.800 MW, προστίθεται το 1 GW των νέων ΑΠΕ, τα 3 και πλέον εκατομμύρια τόνων λιγνίτη και φυσικά το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 1.500 MW από τις δύο νέες μονάδες.
Η σύσκεψη είχε σκοπό να διαπιστωθεί τι κινήσεις έχουν γίνει και ποιες μένει να γίνουν για να θωρακιστεί πλήρως το σύστημα ενόψει θέρους, να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα και να επιλυθούν και οι τελευταίες εκρεμμότητες όσον αφορά τα νησιά όπου η ζήτηση λόγω τουρισμού πολλαπλασιάζεται.
Την αισιοδοξία των ειδικών ενισχύει και η πρόσφατη ολοκλήρωση από τον ΑΔΜΗΕ του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο, ο οποίος θωρακίζει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολης-Πάτρας-Δυτικής Στερεάς Ελλάδας δεν αφορά μόνο την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου, με την οποία θα αποσυμφορηθούν τα κορεσμένα δίκτυα της περιοχής και θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός διάδρομος τροφοδότησης από και προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά όλη την χώρα.
Οσο για τα νησιά ενισχύονται για φέτος το καλοκαίρι, έπειτα από την έγκριση της ΡΑΕ, με επιπλέον ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για την κάλυψη του διαστήματος από 1η Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου. Στην περίπτωση της Σάμου, η ενίσχυση αφορά επιπλέον ισχύ 12 MW, της Χίου 25 MW, της Θήρας 20 MW, της Ρόδου 18 MW, της Λέσβου 14 και της Μεγίστης 0,15 MW.
Κατά τον ΑΔΜΗΕ, το ελληνικό σύστημα είναι πολύ καλά θωρακισμένο ακόμη και απέναντι στο ενδεχόμενο πιθανής ανόδου των τιμών ρεύματος στις γειτονικές χώρες λόγω προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει στην παραγωγή πυρηνικών και υδροηλεκτρικών μονάδων η ξηρασία.
Ενα θέμα που συνδέεται άμεσα με τις προβλέψεις για τον καιρό αυτό το καλοκαίρι, με τους εμπλεκόμενους φορείς να ευελπιστούν ότι θα διαψευστούν οι προβλέψεις για πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση λόγω συνεχούς χρήσης των κλιματιστικών.
Οι πρώτες κινήσεις Κάπρου
Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας κυριαρχεί στην ατζέντα των πρώτων συναντήσεων του νέου υπηρεσιακού ΥΠΕΝ, αλλά δεν είναι το μόνο θέμα. Οι μπαταρίες, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και το ΕΣΕΚ είναι τρία ακόμη ζητήματα, για τα οποία ο κ. Κάπρος έχει λάβει τις αποφάσεις του ως προς τα ποια θα τρέξουν ως τις 25 Ιουνίου και ποιά θα μείνουν για το νέο υπ. Ενέργειας.
Στην περίπτωση για παράδειγμα των standalone μπαταριών, ακριβώς επειδή δεν πρέπει να χαθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο υπουργός έχει ήδη συναντηθεί με τη ΡΑΑΕΥ για να διασφαλιστεί ότι θα γίνει γρήγορα ο διαγωνισμός.
Από εκεί και πέρα, το θέμα των offshore αιολικών εκτιμάται ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή επεξεργασία μέχρι να ετοιμαστεί η σχετική ΚΥΑ, επομένως παραπέμπεται για την επόμενη κυβέρνηση. Το ίδιο αποφασίστηκε να συμβεί και με το νέο ΕΣΕΚ. Το πρώτο draft επρόκειτο να κατατεθεί στις 15 Ιουνιου, ωστόσο αποφασίστηκε να κατατεθει τελικά απο την πολιτική κυβέρνηση όταν αυτή ανάλαβει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου