Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά μέσα από Κυπριακό και ελληνοτουρκικά - Στην Κύπρο σήμερα ο Μητσοτάκης

«Θα απογοητευτούν όσοι αγωνιωδώς προσπαθούν να βρουν διαφορές μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας», σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, που μαζί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη θα εξετάσουν κατά τις συνομιλίες τους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σε συνάρτηση με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Όπως δήλωσε, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπάρχει κοινή γραμμή, κοινή προσέγγιση, κοινοί στόχοι με την Ελλάδα και ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα είναι τα ευρωτουρκικά, με δεδομένο ότι η πρόοδός τους περνά και μέσα από το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.


Σε δηλώσεις του στο Θρονί της Παναγιάς του Κύκκου μετά το πέρας του μνημοσύνου του Εθνάρχη Μακαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε πως με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα εξετάσουν πιο διεξοδικά πώς η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων. «Θα απογοητευτούν όσοι αγωνιωδώς προσπαθούν να βρουν διαφορές μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας», είπε, διότι, όπως σημείωσε, «υπάρχει κοινή γραμμή, κοινή προσέγγιση, κοινοί στόχοι» καθώς και «οι προκλήσεις εξάλλου είναι κοινές».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε και για την πρωτοβουλία του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, χαιρετίζοντας την εμπλοκή των Ευρωπαίων εταίρων, που κτίζουν, όπως είπε, «στη δική μας προσέγγιση» και «έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια λόγω της δικής μας ξεκάθαρης προσέγγισης σχετικά με το πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια κοινά αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων, μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων για όλους».

Και τόνισε πως βασικό θέμα στις συζητήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι τα ευρωτουρκικά, με δεδομένο και το ότι η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά και μέσα από το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσουν, επίσης, και θέματα όπως η Ενέργεια και το Μεταναστευτικό και χαρακτήρισε την επόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως «ορόσημο» σε σχέση με τα ευρωτουρκικά και τα επόμενα βήματα στα θέματα Κυπριακού.

Όλα θα κριθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Κληθείς να πει αν βλέπει διαφορά από τη θέση που είχε ο κ. Ερντογάν περί δύο κρατών και ισότιμης κυριαρχίας από τη θέση του ότι η Τουρκία θα είναι πιο διαλλακτική, όπως την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι έχει δει τη συνέντευξη, έχει ακούσει τις δηλώσεις, ακούει και εκτιμήσεις από πολλούς συνομιλητές του, ειδικότερα Ευρωπαίους που ανέλαβαν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και υπέδειξε πως «όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Εγώ εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι έτοιμος, και για αυτό θεωρώ και τη συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών καθοριστική, και για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, γιατί να σας θυμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει στην ουσία αποφασίσει ότι τον Οκτώβριο θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά», σημείωσε.https://politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα