Κωνσταντίνος Φιλίππου
Με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ετοιμάζει διπλό χτύπημα σε όσους αφήνουν φέσια στους παρόχους, ενώ διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σχετική αναγγελία έκανε ο υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Σκάι είπε: «Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα αγαθό, το οποίο πρέπει να υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό, σε ανεκτή τιμή». Όπως εξήγησε: «Το Κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει τις κατάλληλες τιμές, όμως δεν έχουμε όλοι την ίδια αντοχή στην ενεργειακή πίεση. Συνεπώς, το γεγονός ότι το Κράτος πάντα πρέπει να φροντίζει για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν σημαίνει ότι το κάνει με τον ίδιο τρόπο για όλους. Κάποιος, για παράδειγμα, που έχει 100.000 ευρώ καταθέσεις, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ενεργειακά ευάλωτος, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται κάποιος που έχει 200 ευρώ καταθέσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει διπλή παρέμβαση για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Η πρώτη έχει να κάνει με τον εντοπισμό των καταναλωτών εκείνων που επιδεικνύουν μία μόνιμη συμπεριφορά αποφυγής της πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται είναι αφενός η δημιουργία ενός Τειρεσία για την ηλεκτρική ενέργεια, ενός συστήματος δηλαδή αντίστοιχου όπου θα καταγράφονται οι οφειλέτες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και θα επισημαίνονται εκείνοι οι οποίοι συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ανάλογη πρόταση έχει κάνει και Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και είναι το σύστημα Debt Flagging.
Η δεύτερη παρέμβαση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι αφού εντοπιστούν οι οφειλέτες να επιδιώκεται η διασταύρωση μέσω των φορολογικών αρχών της οικονομικής τους κατάστασης. Δηλαδή αν διαθέτουν υψηλά εισοδήματα ή και μεγάλη ακίνητη και λοιπή περιουσία να έρχονται τότε αντιμέτωποι και με τις συνέπειες του νόμου.
Πέραν των προαναφερόμενων σεναρίων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει και θεσμικό πλαίσιο για τον περιορισμό του φαινομένου ενεργειακού τουρισμού, δηλαδή όσων εσκεμμένως αλλάζουν συχνά προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς και να αποφεύγουν την ποινή της αποκοπής της παροχής ηλεκτροδότησης. Σήμερα, η συγκεκριμένη κατηγορία των καταναλωτών βρίσκει χώρο για αυτή τη συμπεριφορά εκμεταλλευόμενη το «παράθυρο» στη νομοθεσία, που έχει ανοίξει μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ.
Η ΡΑΕΕΥ έχει προτείνει στο ΥΠΕΝ τη θέσπιση της δυνατότητας στους παρόχους να διατηρούν το δικαίωμα αποκοπής σε πρώην πελάτες τους από ένα συγκεκριμένο αριθμό και πάνω απλήρωτων λογαριασμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου