Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για την ΕΡΤ3 και την ενσωμάτωσή της με την ΕΡΤ2.

Από την ΕΙΡΤ και την ΥΕΝΕΔ στην ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3

https://youfly.com

Παλιά, όταν ξεκίνησε η ελληνική τηλεόραση πριν 57 χρόνια υπήρχαν δυο κανάλια, το ΕΙΡΤ και η ΥΕΝΕΔ, δηλαδή το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και η Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων, των Ενόπλων που λέγανε από παλιά, που ανήκε στον στρατό και που είχε ξεκινήσει στο ραδιόφωνο και συνέχισε στην τηλεόραση. Στα χρόνια μάλιστα του ‘70 και όχι μόνο, λόγω χούντας η ΥΕΝΕΔ είχε εξαιρετικές παραγωγές σε σειρές κλπ, αλλά μετά επί ΠΑΣΟΚ η ΥΕΝΕΔ έγινε ΕΡΤ2 το ΕΙΡΤ έγινε ΕΡΤ και ήρθε η στιγμή αν θυμάμαι καλά που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφτιαξε και την ΕΡΤ3 για τη Βόρειο Ελλάδα μιας και ήταν από εκεί.

ΕΡΤ3 – Επίπεδο τελείως ξεχωριστό για ελληνικό κανάλι

Θυμάμαι τον αξέχαστο Γιάννη Δαλιανίδη που ήταν φανατικός με την πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη και μου έλεγε την ΕΡΤ3 και τα μάτια σου. Είναι καλύτερη από όλα τα κανάλια δημόσια και ιδιωτικά. Και ήταν. Η ΕΡΤ3 από την αρχή της μέχρι σήμερα, σιγά και διακριτικά και μακριά από το κέντρο των γεγονότων που είναι η Αθήνα έχει φτιάξει μια εικόνα και ένα προφίλ που μπορεί να μην διαθέτει τις ακριβές παραγωγές και τον πακτωλό των χρημάτων, αλλά έχει ένα επίπεδο τελείως ξεχωριστό για ελληνικό κανάλι.

Με υψηλό  επίπεδο, με αισθητική, με καλύτερες ειδήσεις από τα κρατικά κανάλια της Αθήνας -όσο μπορούν να υπάρχουν καλές ειδήσεις σε ένα κρατικό κανάλι σε αυτή τη χώρα και δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι για αυτό-, με ωραίες εκπομπές και ντοκιμαντέρ και ταινίες που δεν θα βρεις αλλού και που μπορεί σε πρώτη ματιά να μην είναι η πρώτη σου επιλογή, αλλά αν γυρίσεις τα κανάλια ακομπλεξάριστα και δεν είσαι έτοιμος να παραδοθείς στη χυδαιότητα αμαχητί μπορεί να παραμείνεις στην ΕΡΤ3…

Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΡΤ2 σιγά σιγά μαράζωνε, εδώ που τα λέμε δεν της έδωσε κανείς και ιδιαίτερη σημασία, η σημασία τους ήταν στην ΕΡΤ1 και εκεί έπεφτε η προσοχή τους και η ΕΡΤ3 δούλευε ξεχωριστά.

Τώρα λοιπόν μαθαίνω ότι η ΕΡΤ2 θα ενσωματωθεί με την ΕΡΤ3, αλλά η ΕΡΤ3 θα συνεχίσει να δουλεύει και να επιλέγει το πρόγραμμά της όπως έκανε μέχρι τώρα και αυτό είναι πολύ θετικό. Φαντάζομαι θα πάρει αρκετό υλικό από την ΕΡΤ2 και αρκετές από τις «υποχρεώσεις» της, αλλά φαντάζομαι και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χάσει την προσωπικότητα και την «ξεχωριστότητά»της.

Με αυτό τον τρόπο το «Ενόπλων» που λέγανε παλιά θα μας αποχαιρετήσει πια, όπως και η ΕΡΤ2 και το μόνο που θα μείνει θα είναι κάποια κτήρια στην Κατεχάκη και Μεσογείων στην παλιά ΥΕΝΕΔ μέσα στο δασάκι εκεί για όσους βέβαια θυμούνται κάτι τέτοια.

Επειδή όμως εκεί γράφτηκε ιστορία, θα έπρεπε να γίνει κάτι σαν μουσείο της ΕΡΤ ή κάτι τέτοιο σε ένα από τα κτίρια. Όσο για την ΕΡΤ3 ελπίζω και εύχομαι κάποιες «υποχρεώσεις» ή εκπομπές της ΕΡΤ που μας ταλαιπωρούν χρόνια και χρόνια χωρίς λόγο, κάποια στιγμή να πάρουν τον δρόμο τον αγύριστο και εύχομαι οι άνωθεν της Master Voice στην περίπτωσή της να μην ισχύσει.

Η τωρινή διοίκηση της ΕΡΤ1 έχει αποδείξει ότι ξέρει τι κάνει στην πλειοψηφία των επιλογών της, αλλά έχει αποδείξει ότι εδώ και χρόνια ξέρει τι κάνει, έχει φτιάξει ένα κανάλι που κάποιες στιγμές θυμίζει ξένα κανάλια, ιστορικά με ντοκιμαντέρ σαν το National Geographic, το History, το ViaSat  και άλλα.

Καλή αρχή λοιπόν…

Υ.Γ. Σε ποιο κανάλι στην Ελλάδα, εκτός από την ΕΡΤ3 θα μπορούσα να δω αυτό που είδα λίγο καιρό πριν, μια Κυριακή στις 11.30 το βράδυ και ήταν η αριστουργηματική βουβή version του υπέροχου «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Άντερσεν σε σκηνοθεσία Ζαν Ρενουάρ; Πείτε μου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα