Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Μικρή παράταση στον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Για τα μέσα Δεκεμβρίου μετατίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία κατάθεσης των τεχνικών και οικονομικών προσφορών στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια των έξυπνων μετρητών. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των ερωτημάτων που είχαν υποβληθεί από τους συμμετέχοντες, είχε δοθεί παράταση στον διαγωνισμό μέχρι τις 28 Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα ερωτήματα συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν υποβληθεί πάνω από 40 από τους συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε αίτημα από την πλευρά των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για παράταση στην προθεσμία, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει αποδεκτό. 

Ο μεγάλος αριθμός των ερωτημάτων μαρτυρά αφενός το μεγάλο ενδιαφέρον που διατηρούν οι εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το έργο, αφετέρου καταδεικνύουν τη συνθετότητα των τεχνικών απαιτήσεων του project. Υπενθυμίζεται ότι αρχικός προϋπολογισμός βρίσκεται στο 1,2 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών χαμηλής τάσης με διακοπτικό στοιχείο και modem. 


Τα τέσσερα σχήματα που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση, είναι:

- Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).

- Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.

- Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., έχει κατέβει στον διαγωνισμό από κοινού με τη γαλλική Oracle France SAS.

- Και η ελληνική Protasis AE, μια κοινοπραξία από κοινού με τη γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis


Τι αλλάζει

Η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών θα αλλάξει πλήρως το σκηνικό της αγοράς ηλεκτρισμού. 

Πιο συγκεκριμένα για τον καταναλωτή οι έξυπνοι μετρητές φέρνουν: 

- Μεγιστοποίηση της διαφάνειας αναφορικά με τη μέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με πιστοποιημένες και συχνές μετρήσεις και με δυνατότητα πρόσβασης του ίδιου του χρήστη στα δεδομένα της κατανάλωσής του ακόμη και σε πραγματικό χρόνο. Ενισχύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο περαιτέρω η εμπιστοσύνη του καταναλωτή προς τους παρόχους των υπηρεσιών ενέργειας. Τα μετρητικά δεδομένα του καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας συλλέγονται, μεταφέρονται και διατηρούνται με ασφάλεια, αποφεύγονται προβλήματα από λάθη καταμέτρησης, από δυσκολία στην κατανόηση των κατ’ εκτίμηση λογαριασμών ή την επιβεβαίωση των στοιχείων. 

- Δυνατότητα εξοικονόμησης. Ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να λαμβάνει ανταγωνιστικές προσφορές για προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος προσαρμοσμένα στο προφίλ της κατανάλωσής του και να επιλέγει ο ίδιος αυτό που θεωρεί οικονομικότερο. Μάλιστα, δίνεται τεχνικά η δυνατότητα ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας να αλλάζει προμηθευτή ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, ενώ αξιοποιώντας λειτουργίες των μετρητών όπως multi-tariff και Time of Use δίνεται επίσης η δυνατότητα αλλαγής πακέτου ανάλογα με την περίοδο χρήσης, π.χ. ώρες αιχμής κατά τη διάρκεια της ημέρας, Σαββατοκύριακο ή αργίες.

- Δυνατότητα του καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας να λαμβάνει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας από την αγορά, π.χ. ιστορικά δεδομένα, ανάλυση προφίλ κατανάλωσης, προτάσεις για εξοικονόμηση, νέες υπηρεσίες, όπως απόκριση για τη διαχείριση της ζήτησης. 

- Δυνατότητα για συμμετοχή του χρήστη σε μια ανταγωνιστική αγορά με τον ρόλο του παρόχου υπηρεσιών ενέργειας. Οι έξυπνοι μετρητές επιτρέπουν τη μέτρηση ροών ενέργειας και προς τις δύο κατευθύνσεις και την καταγραφή της, με ανάλυση 15λέπτου (ελάχιστη περίοδος εκκαθάρισης της αγοράς), κάτι που μεταφράζεται στη δυνατότητα που δίνεται π.χ. σε μικροπαραγωγούς με φωτοβολταϊκά στέγης (που είναι επίσης και καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας) να πωλούν ενέργεια αλλά και να την αποθηκεύουν και να την παρέχουν στο δίκτυο όταν οι συνθήκες της αγοράς είναι οι ευνοϊκότερες. 

- Δυνατότητα για συμμετοχή των καταναλωτών (prosumers πλέον) σε μια εξελιγμένη αγορά ως προμηθευτές ευελιξίας με αντίστοιχα ανταλλάγματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμμετοχή των χρηστών στη μείωση της κατανάλωσης για τη μετατόπιση φορτίου σε ώρες αιχμής, ή αντίστοιχα, η αύξηση της κατανάλωσης όταν υπάρχει περίσσεια παραγωγή, συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση και λειτουργία του δικτύου και της παραγωγής των ΑΠΕ. Οι υπηρεσίες αυτές καταμετρούνται και πιστοποιούνται μέσω του έξυπνου μετρητή που μετατρέπεται σε "πύλη" για τη διαδραστική αυτή σχέση του χρήστη με την αγορά και το δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα