Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Το plan B του ελληνικού banking – Οι δύο ισχυροί θα αγοράσουν τους δύο αδύναμους - Πειραιώς με Εθνική και Alpha με Eurobank

Οι δύο ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες Πειραιώς και Alpha bank θα αγοράσουν τις αδύναμες Εθνική και Eurobank

Ένα νέο σχέδιο, το οποίο παρουσιάζεται ως plan B φαίνεται ότι έχουν επεξεργαστεί ακόμη και στην κυβέρνηση άπαξ και αναγνωρίζουν ότι στο σύστημα υπάρχουν δύο κεφαλαιακά αδύναμοι κρίκοι η Εθνική και η Eurobank. 

Οι πληροφορίες που ακολουθούν, όσο και αν ξενίζουν προέρχονται από πηγή που καθορίζει τις εξελίξεις στο ελληνικό banking όχι περιφερειακός θεσμικός παράγοντας αλλά ο πυρήνας του συστήματος. 

Μάλιστα το plan Β έχει υποβληθεί και στον Σαμαρά τον έλληνα πρωθυπουργό υπό την αίρεση βεβαίως ότι το plan A δεν υλοποιηθεί. 

Ποιο είναι το plan B και ποιο το plan A του ελληνικού τραπεζικού συστήματος; 
Ας ξεκινήσουμε από το ομολογουμένως σοκαριστικό plan B. 

Στην περίπτωση αυτή οι δύο κεφαλαιακά ασθενείς τράπεζες η Εθνική και η Eurobank δεν καταφέρνουν να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους ώστε να είναι κεφαλαιακά επαρκείς για να ανταπεξέλθουν τα stress tests και το σύστημα οδηγείται βίαια σε μια νέα αναδιάταξη.

Με βάση τα σχέδια επί χάρτου, θεωρούν ότι αν η Πειραιώς απορροφήσει την Εθνική με πρόεδρο προφανώς τον Μιχάλη Σάλλα και η Alpha bank την Eurobank θα δημιουργηθούν δύο ισχυρές συστημικές τράπεζες οι οποίες θα είναι κεφαλαιακά επαρκείς έχοντας και την επικουρική στήριξη σε κεφάλαια του ΤΧΣ.

Το plan B ωστόσο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να αποτύχει το plan A το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και βεβαίως να αρθούν οι ενστάσεις ορισμένων διοικήσεων. 
Το plan B θα ενεργοποιηθεί και για τον λόγο αυτό έχει σχεδιαστεί αν αποτύχει το plan A. 

Ποιο είναι το plan A και γιατί δημιουργήθηκε η ανάγκη να υπάρξει plan B;

Το plan A το οποίο σημειωτέον όλοι πρέπει να στηρίξουμε, περιλαμβάνει την διατήρηση στο ελληνικό banking 4 συστημικών τραπεζών. 

Αυτό προϋποθέτει όμως 3 πράγματα 

1)Να μην περάσουν οι ακραίες απαιτήσεις της Τρόικα που ζητάει να αυξηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες στα 8 δισεκ. από 4,5 δισεκ. που έχει εκτιμήσει η ΤτΕ για την Blackrock. 
Το θέμα αυτό το αποκάλυψε το bankingnews.gr με δύο αποκλειστικά ρεπορτάζ 19 και 20 Δεκεμβρίου του 2013. 
2)Η Eurobank να καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια 2 δισεκ. ευρώ και να μην αυξηθούν στα 2,8 δισεκ. που πιέζει η Τρόικα 
3) Η Εθνική να παραμείνει κεφαλαιακά επαρκής καθώς ότι κερδίζει από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων το χάνει από τις ζημίες της τουρκικής λίρας. 
Αν υπάρξει συμβιβαστική λύση για τις ζημίες της Blackrock, η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank είναι 2 δισεκ. και καλυφθεί από τους ιδιώτες μετόχους και η Εθνική καταφέρει να διατηρεί επαρκεί κεφάλαια τότε το σύστημα θα παραμείνει στο plan A. 
Αν όμως αποτύχει μια από τις 3 παραμέτρους του Plan A τότε θα ενεργοποιηθεί το plan B. 
To plan Β στηρίζεται στην απόλυτη υπερσυγκέντρωση στο ελληνικό banking, θα είναι το πιο συγκεντρωτικό σύστημα στο πλανήτη και αυτό θα είναι λάθος. 
Π.χ. Πειραιώς και Εθνική θα διαθέτουν 210 δισεκ. ενεργητικό και Alpha και Eurobank 155 δισεκ. ευρώ. 
Πως θα ξεπεραστεί το βασικό επιχείρημα της Τρόικα που είχε ταχθεί κατά της μεγάλης συγκέντρωσης στο ελληνικό banking στην περίπτωση π.χ. της Εθνικής με την Eurobank; 
Είναι προφανές ότι το plan B πάσχει αλλά αποτελεί έσχατη λύση για να μην υπάρξει κατάρρευση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Η άποψη του bankingnews

Η άποψη μας θα παρουσιαστεί κατά τρόπο σαφή και ξεκάθαρο. 
Είμαστε υπέρ του plan A και κατά του plan B. 
Το plan A αποτελεί ήδη ένα ακραίο σενάριο καθώς οι 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα ελέγχουν το 94% της αγοράς που αποτελεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σύστημα. 
Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ενεργητική διαχείριση στο θέμα της Blackrock,  η ΤτΕ να πείσει την Τρόικα γιατί απαιτούνται αυτές και όχι οι άλλες ζημίες.
Η κεφαλαιακή επίδραση να είναι τέτοια που να διασφαλίζει τις ελληνικές τράπεζες και στα μεγάλα stress tests τα πανευρωπαϊκά της ΕΚΤ,  όχι προφανώς με μαγειρέματα αλλά να παρουσιαστούν ορθά τα οικονομικά στοιχεία κάθε τράπεζας αλλά και οι αδυναμίες τους. 
Το plan A δηλαδή με τις 4 συστημικές τράπεζες είναι το πρέπον και ορθόν για το ελληνικό banking αρκεί να υπάρξει μια σοβαρή διαχείριση των NPLs των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν φθάσει τα 70 δισεκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα