ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Στο Λονδίνο βρίσκονται από χθες υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ για να συμμετάσχουν στο καθιερωμένο ετήσιο Road Show στο οποίο η Επιχείρηση συμμετέχει ανελλιπώς από το 2007 και ξεκινάει σήμερα. Φέτος, η αποστολή της ΔΕΗ που αποτελείται από την κ. Ουρανία Αικατερινάρη, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο με αρμοδιότητα τις γενικές διευθύνσεις οικονομικών υπηρεσιών και ανθρωπίνων πόρων και την κ. Αλεξάνδρα Κονίδα, επικεφαλής των επενδυτικών σχέσεων και χρηματοδότησης της Επιχείρησης, έχει πάρει εντολή, σύμφωνα με πληροφορίες, να διερευνήσει την αγορά για τη
δυνατότητα έκδοσης ενός νέου ομολογιακού δανείου για την αποπληρωμή μέρους του δανεισμού της Επιχείρησης. Η αίσθηση, πάντως, που υπάρχει μέχρι στιγμής στο εσωτερικό της ΔΕΗ είναι ότι οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές όπως στην προηγούμενη επιτυχή έκδοση τον Απρίλιο του 2014 όπου η Επιχείρηση άντλησε με άνεση από τις αγορές 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5%. Εκτιμούν ότι στις αγορές επικρατεί η αίσθηση επανόδου μιας πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, καθώς και ότι οι αβεβαιότητες σε σχέση με κρίσιμες αλλαγές στην αγορά ενέργειας (όπως το τι θα γίνει με τις δημοπρασίες ισχύος) θα επηρεάσουν αρνητικά τόσο τη διαμόρφωση του επιτοκίου όσο και τον χρόνου αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου. Τα ραντεβού στο Λονδίνο θα κρίνουν την τελική απόφαση της ΔΕΗ και του βασικού μετόχου (υπουργείο Οικονομικών) για το εγχείρημα μιας νέας ομολογιακής έκδοσης, η οποία στην παρούσα φάση κρίνεται αναγκαία για τη διαχείριση των δανειακών υποχρεώσεων της Επιχείρησης που προβάλλει ως κομβικό πρόβλημα στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
Το καθαρό χρέος της ΔΕΗ διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 2014 στα 4.906,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 297 εκατ. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013 (4.609,6 εκατ. ευρώ) και κατά 382,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 (4.524,3 εκατ. ευρώ). Μέρος του χρέους αυτού έχει μεταφερθεί στον ΑΔΜΗΕ στο ποσοστό που αντιστοιχεί στα δάνεια για πάγια που ανήκουν στην κυριότητά του και θα μεταβιβαστούν στον ιδιώτη επενδυτή που θα προκύψει από τον διαγωνισμό. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα δάνεια έχουν δοθεί με εγγύηση της ΔΕΗ, η οποία δεν αποδέχεται να παραμείνει εγγυητής, αφού η θυγατρική της θα μεταβιβαστεί σε τρίτο, ενώ οι τράπεζες από την άλλη θέτουν σκληρούς όρους στην επαναδιαπραγμάτευση των δανείων που περνούν στον ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η όλη διαδικασία του εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης. Ενας από τους αρχικούς όρους που έθεσαν οι τράπεζες για την έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης των δανείων ήταν οι υποψήφιοι επενδυτές για τον ΑΔΜΗΕ να διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Ο όρος αυτός καλύφθηκε πλήρως, καθώς και οι τέσσερις υποψήφιοι που έχουν περάσει στην τελική «κούρσα» του διαγωνισμού ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Πρόκειται για δύο ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης δικτύων, την ιταλική TERNA και την ελβετική Elia, την κινεζική China State Grid Corporation και το καναδικό fund PSP Investments που ελέγχει το 40% του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Οι τράπεζες, ωστόσο, εξακολουθούν να θέτουν σκληρούς όρους, ζητώντας πολύ ψηλά επιτόκια, ενώ υπάρχουν και κάποιες που αρνούνται να υπογράψουν με τον ΑΔΜΗΕ, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη ΔΕΗ αλλά και την κυβέρνηση, που αναμένει την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης. Το θέμα των δανείων δεν είναι, όμως, το μοναδικό κομβικό σημείο για την πορεία της όλης διαδικασίας. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι επενδυτές στο σύνολό τους συνδέουν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών με την αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου που σήμερα διαμορφώνεται στο 8%. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις για αύξηση του εσόδου στους επενδυτές, η σχετική απόφαση της ΡΑΕ, όμως, δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Οι επενδυτές φέρονται, επίσης, να διατηρούν επιφυλάξεις για την εξέλιξη της προσφυγής που έχουν υποβάλει η ΓΕΝΟΠ και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων της ΔΕΗ στο ΣτΕ κατά της ακύρωσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία συζητείται την Παρασκευή.
Έντυπη/kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου