Φόβους ότι το δωρεάν ρεύμα που θα επιφυλάσσει το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για 300.000 νοικοκυριά, θα αποτελέσει παράγοντα αποδυνάμωσης των οικονομικών της ΔΕΗ εκφράζουν υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά στελέχη, μιλώντας στο energypress.
Όπως είναι γνωστό, σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης «για λόγους συμβολικούς». Στο νομοσχέδιο όπως έχει προαναγγελθεί, θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν σίτισης και παροχής ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας (έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια).
Η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει ότι το κόστος για την παροχή του δωρεάν ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα επιβαρύνουν τη ΔΕΗ αλλά τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά όμως πριν τη συμφωνία με τους εταίρους, για την παράταση κατά ένα τετράμηνο της δανειακής σύμβασης, και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ότι δεν θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες με επιβαρυντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης του μέτρου θα γνωρίζουμε με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, θεωρείται πάντως δεδομένο ότι δεν θα ρίχνει το βάρος, ευθέως, στη ΔΕΗ, σε μια εισηγμένη επιχείρηση με ιδιώτες μετόχους.
Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι τελικά, έμμεσα, η ΔΕΗ θα κληθεί να «πληρώσει» το κόστος εν μέρει ή εν συνόλω. Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται, όπως προαναφέρθηκε, και ως φόβοι από υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά στελέχη της επιχείρησης που υπενθυμίζουν ότι σήμερα η ΔΕΗ έχει τεράστιο ταμειακό πρόβλημα με τους ανείσπρακτους λογαριασμούς να κινούνται σε επίπεδα πάνω από 1,7 – 1,8 δισ. ευρώ.
Καταρχήν, θεωρείται αμφίβολο αν το δημόσιο θα καταβάλλει στη ΔΕΗ το τίμημα, ακόμα και αν επισήμως αναλάβει αυτή την υποχρέωση. Αρκεί να αναφερθεί ότι το δημόσιο χρωστάει επί χρόνια περίπου 180 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από την κατανάλωση των φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Υπάρχει ο κίνδυνος τα χρήματα να γράφονται στους ισολογισμούς της επιχείρησης ως απαιτήσεις, αλλά στο ταμείο να μην μπαίνουν», λέγεται χαρακτηριστικά.
Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα νοικοκυριά που θα επωφεληθούν της ρύθμισης ανήκουν κατά μεγάλο βαθμό σε εκείνα που και σήμερα δεν «συνεισφέρουν» στο ταμείο της ΔΕΗ. Καταλέγονται δηλαδή σε εκείνα που προστατεύονται και στα οποία απαγορεύεται να κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα ακόμα και αν χρωστούν λογαριασμούς, με αποτέλεσμα, πραγματικά, τα περισσότερα, να χρωστούν παλιούς λογαριασμούς αλλά να ηλεκτροδοτούνται κανονικά. «Είτε με τη νέα ρύθμιση είτε χωρίς αυτήν τα περισσότερα από αυτά τα νοικοκυριά ηλεκτροδοτούνται κανονικά χωρίς να πληρώνουν» σημειώνει αρμόδιος παράγοντας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τη ΔΕΗ είναι ένα ευρύτερο κλίμα «ακαταδίωκτου» που θα δημιουργηθεί λόγω του συγκεκριμένου μέτρου, κλίμα που πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέο φούντωμα της ανεισπραξιμότητας στους λογαριασμούς της ρεύματος. Αξίζει να υπομνησθεί ότι αντίστοιχη τάση παρατηρήθηκε όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγόρευσε τις αποκοπές ρεύματος λόγω μη πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ.
Με δεδομένο ότι το ταμειακό πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΗ και το οποίο απειλεί όχι μόνον την επιχείρηση με κατάρρευση και το επενδυτικό της πρόγραμμα με ακύρωση, αλλά και το σύνολο της ενεργειακής αγοράς με ασφυξία, είναι σαφές γιατί το μέτρο του δωρεάν ρεύματος θα βρίσκεται το επόμενο διάστημα «υπό κρίση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου