Το κοντό λουρί της ΕΚΤ στις τράπεζες, η νέα γενιά μπαταχτσήδων και η ανάγκη εξεύρεσης 4-5 δισ. ευρώ για να μην καταρρεύσουν οι εισαγωγές. Καμπανάκι και από τη μείωση της κατανάλωσης. Για πόσο μπορεί η οικονομία να λειτουργεί στα όρια ασφυξίας.
Παραλύει μέρα με τη μέρα η οικονομία-Ποιες επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο
Φαινόμενα παράλυσης αρχίζουν να παρουσιάζονται στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας για την τύχη της χώρας και της ταχείας επιδείνωσης στη φερεγγυότητα του Δημοσίου.
Δυόμισι μήνες μετά την προκήρυξη των εκλογών οι τράπεζες λειτουργούν στο όριο φροντίζοντας να καλύπτουν με την πενιχρή ρευστότητα που διαθέτουν τις απόλυτα άμεσες ανάγκες των πελατών τους, το Δημόσιο αγωνιά να καλύψει μέρα με τη μέρα τις ανάγκες του και η αγορά είναι ήδη αντιμέτωπη με συνθήκες ασφυξίας.
Πόσο μπορεί να τραβήξει η παραπάνω κατάσταση, χωρίς να υπάρξει εσωτερική στάση πληρωμών ή έστω σοβαρές επιπτώσεις στον οικονομικό ιστό;
Για λίγο ακόμη, απαντούν τραπεζίτες και επιχειρηματίες επισημαίνοντας ότι η χώρα κινδυνεύει από έναν νέο οικονομικό παγετώνα που θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις επιφέροντας νέα γενιά χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες.
Με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου αρκούν για περίπου δύο με τρεις εβδομάδες, η κυβέρνηση καλείται σύμφωνα με την αγορά να επιταχύνει το βηματισμό της ώστε να προχωρήσει τόσο η αξιολόγηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία από τους θεσμούς, όσο και η εξειδίκευση και η εφαρμογή κάποιων μεταρρυθμίσεων, ώστε να εκταμιευθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα μέρος της δόσης.
Ήδη το Δημόσιο έχει δεσμεύσει περίπου 1 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών και φορέων (συνυπολογιζομένων και των 555 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ) και για να βάλει χέρι στα διαθέσιμα των ταμείων θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Την ίδια στιγμή έχουν σταματήσει οι πληρωμές πέραν των απολύτως αναγκαίων, δηλαδή μισθών και συντάξεων.εδώ η συνέχεια στο euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου