ΠΡΟΤΑΣΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Της Μανταλένας Πίου
Μέσα στις επόμενες ημέρες o υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης αναμένεται να κάνει την εισήγησή του στον πρωθυπουργό για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης σε μία οριακή στιγμή, τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για την αγορά ηλεκτρισμού στο σύνολό της.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Λαφαζάνης έχει καταλήξει στο όνομα του διαδόχου του κ. Αρθούρου Ζερβού, περιμένει όμως το τελικό «οk» από τον πρωθυπουργό. Η εισήγηση για τον νέο επικεφαλής, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προέρχεται από τους κόλπους της επιχείρησης, αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από το Βερολίνο.
Άλλωστε ο χρόνος που απομένει για την τοποθέτηση του νέας ηγεσίας λιγοστεύει καθημερινά, καθώς η ΔΕΗ έχει συγκαλέσει στις 3 Απριλίου έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση του νέου διευθύνοντος και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που θα αντικατασταθούν.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος, στέλεχος με γνώσεις αλλά και της εμπιστοσύνης του υπουργού, αναλαμβάνει σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς θα κληθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα πιεστικά προβλήματα της ίδιας της επιχείρησης και του νέου περιβάλλοντος, το οποίο σταδιακά διαμορφώνει ο κ. Λαφαζάνης σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών.
Μόνον οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα να μειώνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες. Τα σχέδια για την ενίσχυση των εσόδων μέσω της πώλησης του δικτύου μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και της διάθεσης του 30% του παραγωγικού δυναμικού μέσω της «μικρής ΔΕΗ» έχουν ακυρωθεί από τον ίδιο τον υπουργό, ο οποίος διέκοψε τη διαδικασία.
Επρόκειτο για πόρους που θα εισέρρεαν στην επιχείρηση προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις, όπως π.χ. η νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα - η οποία τώρα κινδυνεύει και από γραφειοκρατικούς λόγους. Ταυτόχρονα, θα συνέβαλαν σημαντικά στην κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, όπως ζητά επιτακτικά εδώ και χρόνια η Ε.Ε., προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά. Η ματαίωση του σχεδίου μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή νέων προστίμων από τις Βρυξέλλες στη ΔΕΗ και το ελληνικό δημόσιο, αν δεν βρεθούν γρήγορα ισοδύναμα μέτρα.
Παρότι, ο υπουργός διατείνεται ότι θα κινηθεί εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων και κανονισμών, τα πρώτα δείγματα γραφής λένε το αντίθετo. Ο κ. Λαφαζάνης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, δείχνοντας ότι θέλει να επαναφέρει το παλαιό «κρατικιστικό» μοντέλο αγοράς, προηγούμενων δεκαετιών. Και πέρα από τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες στην οποία οδηγούν, οι κινήσεις αυτές προκαλούν αρρυθμία στην αγορά.
Το «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ και η εκκρεμότητα σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν στον εξορθολογισμό της αγοράς ηλεκτρισμού, προκειμένου να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό μοντέλο όχι μόνον επιτείνουν τη σύγχυση, αλλά κινδυνεύουν να συσσωρεύσουν πρόσθετα οικονομικά προβλήματα τόσο στις ιδιωτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες όσο και στους άλλους φορείς, που ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας και τη συνεχή απειλή της οικονομικής κατάρρευσης, κάτω από την οποία λειτουργούν τα τελευταία χρόνια.
Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να δώσει απαντήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι καθοριστικές για την πορεία της ηλεκτρικής αγοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου