Μεγάλο πλήγμα για τη διεθνή εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί η απόφαση της Ισλανδίας να αποσύρει την επιθυμία της για τη διεξαγωγή ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με σκοπό να καταστεί στο μέλλον, κράτος-μέλος της ΕΕ. Η ανακοίνωση του ισλανδικού υπουργείου Εξωτερικών στο Ρέικιαβικ, επισημοποίησε την προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος από το 2013 -όταν και ήρθε στην εξουσία- για πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών.
«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ισλανδία δεν είναι πλέον μια υποψήφια χώρα και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργεί σύμφωνα με αυτό από τώρα και στο εξής», ανέφερε ανακοίνωση του Ισλανδικού υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Γκούναρ Μπράγκι Σβέινσον και μετά από σχετική επικοινωνία που υπήρξε με την προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ τη Λετονία.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ισλανδία είχε αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009, αλλά μετά τις εκλογές και την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στην κυβέρνηση, η λαϊκή υποστήριξη στο θέμα αυτό υποχώρησε.
Το νησιωτικό κράτος του βόρειου Ατλαντικού με τις 325.000 ψυχές βρέθηκε αντιμέτωπο με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού του συστήματος το 2008, φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αφότου τρεις τράπεζες κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Αυτή η κρίση ενίσχυσε τότε την υποστήριξη για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ παρότι πρόκειται για μια χώρα που παραδοσιακά είναι «απομονωμένη» από την ηπειρωτική Ευρώπη και βρίσκεται σε συνεχή διαμάχη με τις Βρυξέλλες για τις αλιευτικές ποσοστώσεις οι οποίες έχουν αντίκτυπο σε ένα από τους κινητήριους τομείς της τοπικής οικονομίας.
(σ.σ. Και με όλα αυτά που διαπιστώνει ο λαός της χώρας, το ποια είναι η συμπεριφορά που επιφυλάσσουν στα μικρότερα από απόψεως εδαφικού ή οικονομικού μεγέθους μέλη, πιθανότατα να επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις για να προστατευτούν τα συλλογικά… μέζεα από περαιτέρω ταλαιπωρία, αφού έχουν έτσι κι αλλιώς να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το κρύο και την υγρασία.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου