...ΑΥΤΟ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΤΟΜΣΕΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΚΙΔΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ...
Με την κατάθεση του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη,ξεκίνησε χθες το απόγευμα τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια.
Ο κ. Κορκίδης, η κατάθεση του οποίου συνεχίζεται, μίλησε για τραγικά λάθη που έγιναν, αλλά και για κάποιους που βιάστηκαν να βάλουν τη χώρα στα μνημόνια και γι' άλλους, που βιάστηκαν να την βγάλουν.
Περιγραφικός ήταν ο κ. Κορκίδης ως προς τις συνέπειες που είχαν στην ελληνική αγορά οι επισκέψεις των τροϊκανών, αλλά και ως προς τη συμπεριφορά τους απέναντι σε όσους συναντούσαν για να συζητήσουν.
«Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της Τρόικας στη χώρα μας ανά δίμηνο, τρίμηνο. Είχαν επιπτώσεις αυτές οι επισκέψεις. Φτάσαμε να έχουμε 77 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ 82 δισ. ευρώ έφθασαν τα κόκκινα δάνεια» ανέφερε ο κ. Κορκίδης.
Και συμπλήρωσε: «Μια φορά, το Δεκέμβριο του 2011, μας επισκέφθηκε η Τρόικα, ο κ. Μαζούχ, ο κ. Τόμσεν, στα γραφεία μας, χωρίς να συνοδεύεται από ελληνική εκπροσώπηση. Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν; "Κάνετε μεγάλο λάθος. Δέστε τους μισθούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε". Όταν τον ρώτησα, ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε, "300 ευρώ καλά είναι"».
Και συμπλήρωσε επ' αυτού, στη συνέχεια της ακρόασής του: «Οταν τους είπαμε να συμφωνήσουμε και να συγκριθούμε με μία χώρα ευρωπαϊκή για το θέμα των μισθών, τότε η θέση τους ήταν να πάμε σε μισθούς Βουλγαρίας. Δεν το υπονοούσαν, το είπανε καθαρά».
«Από το τίποτα να πάτε στα 300 ευρώ, μας είπαν» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Το θυμάμαι, γιατί υπήρξε διαπληκτισμός».
«Γνωρίζαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά. Όταν όμως συνειδητοποιήσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 την τραγική κατάσταση, προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα. Έπρεπε αυτή την πραγματικότητα, τουλάχιστο ορισμένοι, να την γνωρίζουν» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Ανέφερε ακόμα ότι δεν είχε εισακουστεί η πρόταση του, όταν είχε ζητήσει από τον τότε πρωθυπουργό να βάλει κόκκινες γραμμές στην αγορά, επισημαίνοντας ότι «αν τότε είχαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τις 130.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι μισές θα δούλευαν σήμερα».
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ανέφερε, επίσης, ότι ο κοινωνικός διάλογος καταργήθηκε με την Τρόικα και «όταν μας είχε καλέσει ο κ. Παπαδήμος για να συμφωνήσουμε για τα μισθολογικά, αυτή η συμφωνία πήγε τελικά στα σκουπίδια. Υπήρχαν όμως κάποιοι που ήθελαν τον κοινωνικό διάλογο. Τα λάθη δεν φορτώνονται με λάθη, λάθος ξεκίνησε η διαδικασία και λάθος συνεχίστηκε».
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι το μνημόνιο βοήθησε τα πράγματα στη χώρα. Δεν ξέρω αν φταίνε οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, ή ο τρόπος που μπήκαμε στα μνημόνια» ανέφερε σε άλλο σημείο.
Κλείνοντας την πρώτη τοποθέτηση του, ο κ. Κορκίδης κατέληξε: «Η πτώχευση μιας χώρας απέναντι σε μια αποτυχημένη πολιτική θα ήταν παράδοση άνευ όρων. Δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή την κερδοσκοπική ικανοποίηση. Εμείς οι μικρομεσαίοι Έλληνες πτωχεύσαμε για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα. Εγώ προσωπικά εκ μέρους της Συνομοσπονδίας, ζητάω συγγνώμη για τα επώδυνα μέτρα που κάποιες κυβερνήσεις δέχτηκαν, υπέγραψαν, νομοθέτησαν και επέβαλαν και που εκ των πραγμάτων δεν απέδωσαν, αλλά αντίθετα έφεραν την ελληνική αγορά στη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται».
Κορκίδης: Ο κ. Σταμάτης μου είπε ότι η ΕΕ θα αγόραζε το δάνειο του ΔΝΤ - Σταικούρας: Δεν το ξέρω αυτό
Ο κ. Σταϊκούρας προσπάθησε να πιέσει τον κ. Κορκίδη, τον οποίο ρώτησε αν ήταν λάθος όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που είχε το Μνημόνιο.
Ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ότι δεν ήταν όλες λάθος, αλλά «εμείς μελετάμε τα στοιχεία και κοιτάμε τα αποτελέσματα. Κάποια έπρεπε να τα κάνουμε χωρίς Μνημόνια, δεν μπορεί να είμαστε υπό την εποπτεία των λογιστών που μας επιβάλλουν ορισμένα πράγματα».
Αναφέρθηκε, δε, στον τότε πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς είχε σκοπό να βγάλει την Ελλάδα από το Μνημόνιο, αλλά αναρωτήθηκε αν οι δανειστές σεβάστηκαν τις ρήτρες και τις υποσχέσεις τους.
Μάλιστα, ο κ. Κορκίδης, κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τον πρώην υφυπουργό, αποκάλυψε ότι, απ' όσο γνωρίζει, υπήρξε επί κυβέρνησης Σαμαρά η σκέψη να αγοράσει η ΕΕ το μερίδιο του χρέους από το ΔΝΤ.
Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, για να του απαντήσει με νόημα ο κ. Κορκίδης: «Αλλά εγώ ξέρω, μου το είπε ο κ. Σταμάτης...».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος άσκησε κριτική στη διαδικασία, λέγοντας ότι «χαλάμε χαρτιά και χρόνο, για πράγματα που τα έχουμε ακούσει πάλι».
Κορκίδης σε Βορίδη: Έχω έρθει και στα τρία Ζάππεια, ο φόρος ήταν 15% εκεί, άλλα κάνατε μετά...
Τηλεοπτικό πάνελ έμοιαζε η συζήτηση μεταξύ του κ. Κορκίδη και του Μάκη Βορίδη στη συνεδρίαση της Εξεταστικής για την εισαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων προς τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησης Σαμαρά, ειδικά του υπουργείου του, για να προκαλέσει την αντίδραση του συνομιλητή του.
Ο κ. Κορκίδης άσκησε κριτική για τη μεταρρύθμιση που αφορούσε στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν εφαρμόστηκε το μέτρο ομοίως στα ταξί και στα φορτηγά.
Ο κ. Κορκίδης ρώτησε τον κ. Βορίδη το λόγο, για να απαντήσει ο βουλευτής της ΝΔ: «Λέτε να φοβηθήκαμε;». Και συμπλήρωσε ότι «στις πρακτικές που δεν συμφωνούσαμε, δεν τις κάναμε, αλλά όσα βοηθούσαν την οικονομία τα κάναμε».
Στη συνέχεια ο κ. Κορκίδης απάντησε σε έντονο ύφος: «Κάνατε ό,τι σας είπαν, δεν είχατε την επιλογή να κάνετε ό,τι θέλατε. Πάτε να υπερασπιστείτε τώρα μία κυβέρνηση».
Ο κ. Βορίδης έκανε παρατήρηση ότι έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι, για να απαντήσει ο κ. Κορκίδης: «Είχα απαιτήσεις από εσάς και από τον κ. Σταϊκούρα και γι' αυτό έχω ερωτήσεις».
«Αποτελεί θεσμική υποχρέωση της πολιτείας να ακούσει τους κοινωνικούς εταίρους, όχι να συναποφασίζει» δήλωσε ο κ. Βορίδης. «Θέλετε να μας πείτε κ. Βορίδη ότι αυτά που κάνατε μας έβγαλαν από την κρίση χρέους; Αυτό θέλετε να μας πείτε;» αναρωτήθηκε ο κ. Κορκίδης.
Και προσέθεσε: «Επειδή πέρασα και από τα τρία Ζάππεια, η φορολογία ήταν στο 15% και τελικά αυξήθηκε στο εισόδημα των εταιρειών».
Ο κ. Βορίδης απάντησε ότι αυτό ήταν ήδη μέτρο ψηφισμένο, πριν αναλάβει ο Σαμαράς. «Εσείς, κύριε Βορίδη, δεν θα μπορούσατε να το μειώσετε;» ρώτησε ο κ. Κορκίδης. «Εμείς θέλαμε να κάνουμε μία δημοσιονομική προσαρμογή» απάντησε.
Ο κ. Κορκίδης εξέφρασε πάντως την άποψη ότι το «success story» της κυβέρνησης βοήθησε στην ψυχολογική στήριξη της αγοράς, όπως βέβαια και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε προσδοκίες στην κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, τάχθηκε υπέρ της άμεσης συμφωνίας και κατά της χρεοκοπίας, του πιστωτικού γεγονότος και κυρίως κατά της επιστροφής στη δραχμή.fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου