Οι ελληνικές τράπεζες έχουν απομείνει με 800 εκατ ρευστότητα και έχουν βρεθεί σε επιχειρηματικό και στρατηγικό αδιέξοδο λόγω της χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Η ΕΚΤ με συμφωνία Ελλάδος – δανειστών και μετά την πληρωμή του ΔΝΤ των 1,53 δισεκ. ευρώ θα χορηγήσει 8 έως 10 δισεκ. θα παράσχει πολύ μεγάλη ένεση ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα αναφέρει αξιόπιστη πολιτική πηγή στις Βρυξέλλες με το οποίο συνομίλησε το bankingnews.gr και το οποίο δήλωσε ότι γνωρίζει ορισμένους σχεδιασμούς της ΕΚΤ.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς την ΕΚΤ ότι με την στάση της να παγώσει το ELA στα 88,6 δισεκ. καταδίκασε το ελληνικό banking στον μονόδρομο των capital controls.
Όμως εγείρεται ένα βασικό ερώτημα, η πολιτεία, η κυβέρνηση της Ελλάδος, τι μέτρα έλαβε ώστε να αποφευχθεί το σοκ των capital controls;
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν απομείνει με 800 εκατ ρευστότητα και έχουν βρεθεί σε επιχειρηματικό και στρατηγικό αδιέξοδο λόγω της χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Προφανώς και η ΕΚΤ κινήθηκε μεταξύ καταστατικού και σκόπιμης πολιτικής πίεσης αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε μεριμνήσει, ώστε να αποφευχθεί το τραγικό λάθος των capital controls.
Η ΕΚΤ η οποία στηρίζει την Ελλάδα με 125 + 27 δισεκ. δηλαδή 152 δισεκ. ευρώ έχει αποφασίσει με συμφωνία και μετά την πληρωμή των 1,52 δισεκ. στο ΔΝΤ να παράσχει γενναία αύξηση ρευστότητας.
Τα 152 δισεκ. δεν είναι αυθαίρετο ποσό.
Τα 152 δισεκ. προέρχονται ως εξής
ELA 88,6 δισεκ. ευρώ
Απευθείας χρηματοδότηση 36 δισεκ.
Ελληνικά ομόλογα 27 δισεκ.
Άρα η ΕΚΤ έχει στηρίξει την Ελλάδα με 152 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΚΤ χθες 1 Ιουλίου είχε τρεις επιλογές
1)Να αυξήσει τα haircuts στα collaterals που ήταν και το βασικό σενάριο
2)Να ακολουθήσει τις Γερμανικές Σειρήνες που ζητούσαν απόσυρση του ELA
3)Να μην κάνει απολύτως τίποτε μέχρι το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.
Η απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει ουδέτερη στάση προς τις ελληνικές τράπεζες και την Ελλάδα δείχνει ότι αφήνει να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και θα δράσει άμεσα, θετικά ή αρνητικά με βάση την στάση των ελλήνων.
Με συμφωνία θα προχωρήσει άμεσα σε ενέσεις ρευστότητας και αν χρειαστεί θα αυξήσει το εύρος των επιλέξιμων collaterals που δέχεται.
Με ρήξη θα λάβει ριζικά μέτρα…που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία.
Το ΝΑΙ θα διευκολύνει τις κινήσεις της Ελλάδος, το ΟΧΙ ενέχει τεράστιο ρίσκο για την Ελλάδα αλλά αν η ΕΕ αποφασίσει να θεωρήσει το ΟΧΙ….στην Ευρώπη, τότε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για την Ελλάδα οι εξελίξεις θα είναι δραματικές.
Πέτρος Λεωτσάκος
Δημοσιογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου