Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Παρέμβαση ΔΝΤ με 9 ερωτήματα στην Ελλάδα – Χωρίς χρηματοδότηση μέχρι να πληρώσει τα 1,5 δισ - Δεν δίνεται καμία περίοδος χάριτος


Το ΔΝΤ δεν θα δώσει καμία περίοδο χάριτος στην Ελλάδα αναφέρει στην ανακοίνωση του το Ταμείο
Παρέμβαση στο ελληνικό ζήτημα, πραγματοποιεί το ΔΝΤ και μέσω 9 κρίσιμων ερωτήσεων αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει καμία περίοδο χάριτος και καμία νέα χρηματοδότηση μέχρι να αποπληρώσει τα 1,53 δισεκ. που δεν κατέβαλλε στις 30 Ιουνίου. 

Η παρέμβαση του ΔΝΤ έχει ως εξής 


Τον Μάιο του 2010, το ΔΝΤ ενέκρινε  30 δισεκ. σε οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας stand-by για την υποστήριξη του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της χώρας. 
Τον Μάρτιο του 2012, το ΔΝΤ ενέκρινε  28 δισεκ (ή 36,7 δισεκ) ως οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης στήριξης  στο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της Ελλάδος. 
Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει 21,2 δισ εκκρεμείς υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα αναμενόταν να επιστρέψει στο ΔΝΤ στο πλαίσιο της συμφωνίας stand-by, στις 30 Ιουνίου 2015 περίπου 1,5 δισ. 
Η καταβολή αυτή δεν έγινε, στην ημερομηνία που είχε καθοριστεί 

Βασικά ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ.

Ερώτηση – Πως θα μπορούσε το ΔΝΤ να συμβάλει στην επίλυση της κατάστασης;

Προτεραιότητα του ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι η βοήθεια στον ελληνικό λαό, μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. 
Το προσωπικό του ΔΝΤ πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω της ισορροπημένης προσέγγισης, όπως προσδιόρισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ σε πρόσφατο άρθρο του, με την Ελλάδα να λαμβάνει μέτρα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος να παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Lagarde, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει αυτήν την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το ΔΝΤ γνωρίζει μέσα από την εμπειρία που έχει αποκτήσει, ότι η οικονομική αλλαγή σε μια χώρα  είναι δύσκολη και χρονοβόρα. 
Το  ΔΝΤ παρέχει οικονομική στήριξη στις κυβερνήσεις ώστε να πραγματοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, με τρόπο που να προστατεύουν  τους πιο ευάλωτους αλλά και να ενισχυθεί η οικονομία. 

Ερώτηση 2 - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα, άπαξ και δεν πλήρωσε τις υποχρεώσεις της;

Το άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του υφιστάμενου εκτεταμένου προγράμματος. 
Το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές. 
Αυτή είναι μια τυπική διαδικασία, όταν ένα μέλος αδυνατεί να αποπληρώσει το ΔΝΤ και αφορά και τα 188 μέλη του ΔΝΤ. 
Ελλάδα παραμένει μέλος του Ταμείου, με δικαιώματα ψήφου και εκπροσώπησης στο διοικητικό του συμβούλιο. 
Το  ΔΝΤ θα πραγματοποιεί ετήσιο έλεγχο στην οικονομία της Ελλάδος (που ονομάζεται επιτήρηση). 
Προς το παρόν, η Ελλάδα θα μπορεί να λαμβάνει  τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ σε ευρύ φάσμα οικονομικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών αρχών και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ερώτηση 3 -  Μπορεί να δοθεί περίοδος χάριτος;

Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. 
Όταν μια χώρα μέλος αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας, η οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη.
Σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΔΝΤ, η Διευθύνουσα Σύμβουλος ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο για τις ληξιπρόθεσμες  υποχρεώσεις της Ελλάδος.
Δεδομένου του υψηλού προφίλ του ελληνικού προγράμματος και της μεγάλης έκθεσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα η Διευθύνουσα Σύμβουλος ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αμέσως.

Ερώτηση 4 - Μπορεί να αναβληθεί η πληρωμή;

Μια χώρα μέλος μπορεί να ζητήσει αναβολή. 
Το ΔΝΤ δεν επεκτείνει βασικά τους όρους πληρωμής, αποτελεί αρχή της μακροχρόνιας πολιτικής του. 
Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με μια χώρα για την επίλυση των προβλημάτων της. 
Περισσότερα από 30 χρόνια πριν, το ΔΝΤ χορήγησε μερικές χώρες με χαμηλό ΑΕΠ και υπέβαλλαν αίτημα για αναβολή ή καθυστέρηση της αποπληρωμής αλλά σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση αποδείχθηκε ότι δεν βοηθάει την επίλυση των θεμελιωδών οικονομικών προβλημάτων. 

Ερώτηση 5. Πώς θα κινηθεί  το ΔΝΤ για την επίλυση των καθυστερημένων οφειλών;

Το ΔΝΤ έχει μια πολιτική, θα εργαστεί  από κοινού με τα μέλη του για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών.
Για παράδειγμα, μεταξύ του 1978 και του 1989, 19 χώρες απέτυχαν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες κρίθηκαν  ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ. 
Με την εξαίρεση του Σουδάν και της Σομαλία, όλα αυτά τα μέλη ήταν σε θέση κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου για να συνεργαστεί με το ΔΝΤ για να τακτοποιήσουν τα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα τους. 
Η μόνη χώρα με παρατεταμένες καθυστερούμενες οφειλές είναι η Ζιμπάμπουε.

Ερώτηση 6 - Υπάρχουν κυρώσεις για την μη άμεση εξόφληση οφειλών σε μια χώρα; 

Η πιο άμεση «ποινή» είναι ότι το κράτος δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.
Μέσα σε 12 μήνες, η εκτελεστική επιτροπή μπορεί να εξετάσει μια δήλωση που θα κρίνει την  ακαταλληλότητα της Ελλάδας, αν η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ. 
Αν η μη καταβολή παραμείνει για περισσότερο από 12 μήνες, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ μπορεί να δηλώσει ότι η χώρα είναι «μη-συνεργάσιμη" στις προσπάθειες για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναστολή της τεχνικής βοήθειας, η οποία ακολουθείται ενδεχομένως από αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου και σε τελική ανάλυση, αν η μη συνεργασία είναι ακραία και παρατεταμένη ....τότε επιβάλλεται η υποχρεωτική αποχώρηση από το ΔΝΤ. 
Το χρονοδιάγραμμα για τα βήματα αυτά καταγράφονται σε σελίδα 912 του καταστατικού του Ταμείου. 

Ερώτηση 7 - Η καθυστέρηση πληρωμής προς το ΔΝΤ σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθυστέρηση για όλους τους πιστωτές της;

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν το ΔΝΤ, οι άλλοι πιστωτές θα αξιολογήσουν και θα καθορίσουν ανεξάρτητα την στάση τους. 

Ερώτηση 8 -  Από την μη έγκαιρη πληρωμή της Ελλάδος στο ΔΝΤ, επηρεάζεται η ικανότητα χρηματοδότησης του Ταμείου; 

Με βάση τον ισολογισμό του ΔΝΤ το Ταμείο είναι κεφαλαιακά ισχυρό 
Οι σωρευτικές χρηματοδοτήσεις φθάνουν τα 300 δισ SDR τραβηκτικά δικαιώματα ή 421,9 δισεκ δολ ή 377,1 δισεκ. ευρώ  το ΔΝΤ μπορεί να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες των μελών του. 

Ερώτηση 9 - Οι μέτοχοι του ΔΝΤ θα υποστούν ζημίες εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της;

Όχι, οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν ζημίες.
Παρά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Ελλάδος, τα κεφάλαια των χωρών μελών του ΔΝΤ είναι απόλυτα ασφαλή και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς τα μέλη του. 

Μεταφραστική επιμέλεια Πέτρος Λαζάρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα