Του Mark Gilbert
Η παραίτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη –παρά το ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι υποστήριξαν σταθερά την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών της για οικονομική λιτότητα- είναι η σαφέστερη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει σοβαρά για να φέρει μια συμφωνία διάσωσης. Δυστυχώς, είναι ίσως πολύ αργά για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.
Η ευρωζώνη τώρα έρχεται αντιμέτωπη με μια τρομερή επιλογή. Ο Τσίπρας θα ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις, ισχυριζόμενος ότι έχει μια νέα δημοκρατική εντολή, καθιστώντας απίθανο ότι θα αποδεχθεί τις φορολογικές και συνταξιοδοτικές αλλαγές που προηγουμένως απέρριψε. Επομένως μια νέα συμφωνία θα φαινόταν ότι η Ελλάδα τραβάει τον δρόμο της –μια ανταμοιβή για την κακή πίστη και κακή συμπεριφορά. Το να διωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, από την άλλη πλευρά, θα αποδείκνυε μία και καλή ότι η συμμετοχή στο ευρώ μπορεί να ανακληθεί. Παρόλα αυτά, η τελευταία επιλογή παραμένει η καλύτερη από δύο κακές επιλογές.
Όταν οι τράπεζες της χώρας δεν ανοίξουν και μια νέα συμφωνία βοήθειας δεν επιτευχθεί "μέσα σε μια ώρα" -δύο προβλέψεις που με βεβαιότητα έγιναν την περασμένη εβδομάδα από τον Βαρουφάκη σε μια προσπάθεια να πείσει τους συμπατριώτες του Έλληνες να ψηφίσουν "όχι"- το 61% των Ελλήνων που άκουσαν την συμβουλή του ίσως αρχίσει να μετανιώνει για την απόφασή τους. Στο μεταξύ, οι θεματοφύλακες του ευρώ, οι οποίοι είχαν επιμείνει ότι οι Έλληνες ψηφίζουν για τη συμμετοχή τους στο ευρώ (ανεξαρτήτως του πόσο ακατανόητο ήταν το ερώτημα της ψηφοφορίας) θα προσπαθήσει να "περάσει" το αποτέλεσμα χωρίς να μοιάζει σα να δίνεται με τη μορφή ενός εκβιασμού.
Αντί να καταλήξουν σε κάποια περίπλοκη φόρμουλα για να δώσουν στην Ελλάδα αρκετά χρήματα ώστε να αποφύγει την πτώχευση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να μειώσουν τις ζημιές τους και να αρχίσουν τη διαδικασία να οδηγηθεί η Ελλάδα ομαλά εκτός του project του ενιαίου νομίσματος. Η πεισματάρικη αντιφατική στάση της χώρας –ναι στο ευρώ, όχι στις προϋποθέσεις της συμμετοχής στην ευρωζώνη- δεν είναι συμβατή με το μέλλον της μελλοντικής ευημερίας του ευρώ. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt συνόψισε την κατάσταση την περασμένη εβδομάδα, με ένα πρωτοσέλιδο να εμφανίζει τον Τσίπρα να κρατά ένα όπλο στο κεφάλι του, με τη λεζάντα "δώστε μου λεφτά ή θα πυροβολήσω τον εαυτό μου".
Η Ελλάδα από την πλευρά της, θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να βγει από το ευρώ, με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Αυτοί θα περιλαμβάνουν μια αναδιάρθρωση των χρεών της, με τους πιστωτές να δέχονται ένα εφάπαξ πλήγμα, μειώνοντας το φορτίο χρέους από το περίπου 180% του ΑΕΠ. Ένα νέο και υποτιμημένο νόμισμα θα μπορούσε να βοηθήσει να μπει η οικονομία ξανά σε τροχιά ανάκαμψης. Οικονομολόγοι, όπως ο Roger Bootle της Capital Economics στο Λονδίνο, έχουν υποστηρίξει ότι αυτό θα ήταν η καλύτερη εναλλακτική της Ελλάδας.
Ο Βαρουφάκης ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί στο twitter, με μια ανακοίνωσή του στο προσωπικό του web site:
"Λίγο μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, έγινα γνώστης μιας συγκεκριμένης προτίμησης από κάποιους συμμετέχοντες του Eurogroup, και "εταίρους", για την… "απουσία" μου από τις συνεδριάσεις. Μία ιδέα που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι είναι δυνητικά χρήσιμη σε αυτόν προκειμένου να φθάσει σε μια συμφωνία. Για αυτόν τον λόγο, φεύγω από το υπουργείο Οικονομικών σήμερα".
Πείτε με οπισθοδρομικό, αλλά μου φαίνεται ότι οι ελληνικές διαπραγματεύσεις έχουν στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε μηνύματα 140 χαρακτήρων ή λιγότερων, που μεταδίδονται μέσω των social media, ενισχύοντας την φήμη της κυβέρνησης ως ερασιτέχνες.
Ενώ υπάρχει μικρή ένδειξη μετάδοσης στις αγορές –το ευρώ σημειώνει μικρή μεταβολή από το επίπεδο που έκλεισε την Παρασκευή- η Ελλάδα αποτελεί ακόμη μια δυνητική απειλή. Τα 89 δισ. ευρώ που οι ελληνικές τράπεζες χρωστάνε στην ΕΚΤ για τον ELA, σε συνδυασμό με τα 100 δισ. ευρώ που χρωστάει η ελληνική κεντρική τράπεζα στους ομολόγους της στην ευρωζώνη, είναι σχεδόν η διπλάσια αξία των κεφαλαίων και αποθεματικών της ΕΚΤ (98,5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Cobden Centre, ενός ερευνητικού οργανισμού. Όποια και αν είναι η πραγματική αξία των ελληνικών collateral που κατέχει η ΕΚΤ έναντι αυτών των υποχρεώσεων, ασφαλώς δεν είναι το 100% της αξίας. Αυτό ενέχει ρίσκο για την χρηματοοικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.
Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ θα αγωνιστεί να δυσκολευτεί να κρατήσει ζωντανό το μύθο πως οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες όταν τα ΑΤΜ τους κοντεύουν να αδειάσουν, οι πόρτες τους παραμένουν κλειστές και το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης παραμένει στα αζήτητα.
Οι κανόνες του ευρώ για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η κεντρική τράπεζα για ένα δοκιμαζόμενο κράτος-μέλος έχουν παραβιαστεί εδώ και καιρό. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Η περιοχή του ευρώ χρειάζεται την κάθαρση ενός Grexit και όχι άλλη αβεβαιότητα. Οι Έλληνες είπαν τη γνώμη τους δυνατά και καθαρά: δεν είναι πρόθυμου να υποστούν τους περιορισμούς της συμμετοχής στο ευρώ. Γι αυτό θα πρέπει να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα.
Η στήλη δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τη θέση της συντακτικής ομάδας του Bloomberg View ή της Bloomberg LP, των μετόχων και των επενδυτών της.http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου