Το Eurogroup καθιστά σαφές ότι η ονομαστική μείωση του χρέους δεν μπορεί να υλοποιηθεί
«Μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει της αξιολόγησης των θεσμών» αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο «τραπέζι» της Συνόδου Κορυφής. Σε περίπτωση μη συμφωνίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το προσχέδιο, προκρίνουν την προσωρινή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη!
Πιο αναλυτικά, το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να εξερευνήσουν τις πιθανότητες μείωσης των χρηματοδοτικών αναγκών, μέσω μίας εναλλακτικής δημοσιονομικής πορείας ή υψηλότερων εισπρακτικών στόχων από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Όπως εξηγείται χαρακτηριστικά, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές, γεγονός που συνιστά απώτερος στόχος κάθε προγράμματος βοήθειας, θα συνεπάγεται τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.
«To Εurogroup έλαβε υπόψη τις επείγουσες ανάγκες της Ελλάδας, οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης προόδου για την επίτευξη μίας συμφωνίας για το νέο μνημόνιο» αναφέρει το προσχέδιο.
Προσθέτοντας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενδιάμεσης συμφωνίας, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ έως τις 20 Ιουλίου και στα 5 δισ. ευρώ έως τα μέσα Αυγούστου.
Σημειωνεται ότι η Ελλάδα στις 20 Ιουλίου καλείται να καταβάλλει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και στις 20 Αυγούστου 3,2 δισ. ευρώ επίσης, στην ΕΚΤ.
Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το Eurogroup εκφράζει την έντονη ανησυχία του, εξαιτίας της «χαλάρωσης» της εφαρμογής των απαιτούμενων πολιτικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης επιδείνωσης του εγχώριου μακροοικονομικού και χρηματοδοτικού περιβάλλοντος.
Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι η Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, έλαβε σειρά μέτρων υπέρ της βιωσιμότητας του χρέους, διευκολύνοντας την εξυπηρέτηση του και μειώνοντας το κόστος σημαντικά.
Βάσει όλων αυτών και σε σύνδεση με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, εξηγείται στο προσχέδιο, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.
Όπως εξηγεί, αυτά τα μέσα, τα οποία περιλαμβάνουν την παράταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, προϋποθέτουν την πλήρη εφαρμογή όσων πιθανώς συμφωνηθούν μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, στα πλαίσια μίας νέας συμφωνίας.
Η εξέταση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, διευκρινίζει, θα λάβει χώρα κατόπιν της πρώτης θετικής αξιολόγησης του νέου προγράμματος.
Το Eurogroup καθιστά σαφές ότι η ονομαστική μείωση του χρέους δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Παράλληλα, σύμφωνα με το προσχέδιο του Eurogroup, η ιδέα της συγκρότησης ενός ταμείου με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 50 δισ. ευρώ μέσω της αξιοποίησης ελληνικών assets, επαφίεται στους ηγέτες της Ευρώπης.
«Το εν λόγω ταμείο θα τυγχάνει της διαχείρισης των ελληνικών αρχών, υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών» καταλήγει το προσχέδιο του Eurogroup.
Οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν, επισημαίνει το προσχέδιο, τη δέσμευσή τους να αντεπεξέλθουν πλήρως και εγκαίρως στις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις τους.
Σε περίπτωση μη συμφωνίας, καταλήγει, θα πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για μία χρονικά καθορισμένη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με αναδιάρθρωση χρέους.
Ο κατάλογος των μέτρων που θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 15/7 - Όλη η λίστα που απαιτεί το Eurogroup
Διορία μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου, προκειμένου να καταθέσει προς ψήφιση ένα βαρύτατο πακέτο μέτρων στη Βουλή για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, δίνει το Eurogroup.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Politico, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ψηφίσει στη Βουλή έως και την Τετάρτη νομοσχέδια για:- τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ
- τη διεύρυνση της φορολογικής βάση
- τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
- τη νομική διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
- πλήρη εφαρμογή του μηχανισμού που προβλέπει αυτόματο φρένο στις περικοπές δαπανών
- την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ανάκαμψη των τραπεζών μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης (resolution)
- την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
- την υιοθέτηση αποφασιστικής δράσης για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
- τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ
- την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για απευθείας επιτήρηση των δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης
Το εναλλακτικό σενάριο
Η Ελλάδα χρειάζεται τα επόμενα τρία χρόνια, 53,7 δισεκ. προκειμένου να εξοφλήσει τα χρέη της.
Η Ελλάδα χρειάζεται 25 δισεκ για την νέα ανακεφαλαιοποίηση του προβληματικού τραπεζικού τομέα.
Η Ελλάδα χρειάζεται για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού 11,5 δισ να εξισορροπήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Το πακέτο αυτό αγγίζει τα 90 δισεκ.
Από αυτά τα 90 δισεκ. αν αφαιρεθούν τα κέρδη από τους τόκους των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (7,7 δισ), κέρδη από ιδιωτικοποιήσεις (2,5 δισεκ) και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 6 δισ ευρώ οι τελικές δανειακές ανάγκες φθάνουν τα 74 δισεκ έναντι 53 δισεκ. που έχει ζητήσει η Ελλάδα.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου