Αν στην ιστορική Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, υπάρξει ρήξη στις 13 Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν και άμεσα θα κρατικοποιηθούν.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στον προθάλαμο της χρεοκοπίας.
Μετρούν ελάχιστες μέρες ζωής, τα μετρητά φθάνουν έως τις 10-11 Ιουλίου ενώ μετά τις 15 Ιουλίου οι τράπεζες δεν έχουν να πληρώσουν τους 44.000 τραπεζοϋπαλλήλους.
Για να διασωθούν οι τράπεζες μόνο ένας δρόμος υπάρχει παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ που θα περιλαμβάνει και πρόβλεψη για 10 δισεκ. κεφάλαιο για την υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αν στην ιστορική Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, υπάρξει ρήξη στις 13 Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν και άμεσα θα κρατικοποιηθούν.
Για να ξανανοίξουν θα πρέπει οι 4 συστημικές τράπεζες να συγχωνευθούν δημιουργώντας δύο νέες τράπεζες.
Πιθανά σχήματα Eurobank – Alpha και Εθνική – Πειραιώς.
Αν οι τράπεζες χάσουν τις θυγατρικές τους τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για ανακεφαλαιοποίηση θα είναι πάνω από 15 δισεκ. και τότε θα επιβληθούν haircuts 30% με 40% στις καταθέσεις από 5.000 ευρώ και πάνω.
Στο σενάριο της συμφωνίας, πρωτίστως η ΕΚΤ θα στηρίξει το τραπεζικό σύστημα.
Σε αυτή την περίπτωση ένα θετικό σενάριο αρχίζει να ξεδιπλώνεται για το τραπεζικό σύστημα, αν υπάρξει συμφωνία, έστω και μεταβατικής μορφής.
Με βάση πληροφορίες, αρκετά αξιόπιστες όπως είναι σήμερα το τραπεζικό σύστημα είναι κλινικά νεκρό.
Διαθέτουν μόλις 5 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων ενώ το ELA έχει παγώσει στα 88,6 δισεκ. ενώ η συνολική εξάρτηση φθάνει τα 125 δισεκ. ευρώ.
Το τραπεζικό σύστημα υπέστη haircut 8% έως 18% και βρέθηκε από τα 18 δισεκ. που ήταν το τελευταίο απόθεμα εγγυήσεων στα 5 δισεκ.
Αν υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνίας της Ελλάδος με τους δανειστές ή ΕΚΤ δύσκολα θα αποσύρει τα haircuts που έχει επιβάλλει.
Η ΕΚΤ δεν κινείται με τους ρυθμούς και την ταχύτητα των πολιτικών.
Αξιολογεί δεδομένα και εν συνεχεία αποφασίζει πότε και αν χρειαστεί να προβεί σε κάποια κίνηση.
Άρα ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία τα haircuts δεν θα μειωθούν άμεσα ή δεν θα επιστρέψουν οι τράπεζες στο προηγούμενο καθεστώς άμεσα.
Όμως με μόλις 5 δισεκ. τελευταίο απόθεμα εγγυήσεων είναι προφανές ότι ακόμη και στο καλό σενάριο ελάχιστο ELA μπορεί να δοθεί.
Σε αυτή την περίπτωση τι μπορεί να γίνει;
Με βάση πληροφορίες έχει εξεταστεί το σενάριο η ΕΚΤ να αυξήσει το εύρος των τραπεζικών assets που αποδέχεται ως εγγυήσεις.
Στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει ένα αναξιοποίητο απόθεμα εγγυήσεων 26 με 27 δισεκ. του πυλώνα ΙΙ τα οποία μέχρι τώρα δεν αποδέχεται ως εγγύηση.
Αν αποφασίσει μέρος ή όλο αυτό το απόθεμα από τον Πυλώνα ΙΙ (ομολογιακά νόμου Αλογοσκούφη 4ης επανέκδοσης ή 4ης φάσης) να αξιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες από τα 5 δισεκ. αποθέματος εγγυήσεων θα βρίσκονταν με 32-33 δισεκ. απόθεμα αυξάνοντας εντυπωσιακά τις παραμέτρους για να αντλήσουν ELA.
Εναλλακτικό πλάνο πέραν του πυλώνα ΙΙ είναι να αυξήσει την βεντάλια των δανείων που αποδέχεται ως εγγύηση η ΕΚΤ από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.
Όμως πρέπει να καταστεί σαφές ότι η χορήγηση ELA σταθμίζει πολλές παραμέτρους πέραν από τις ανάγκες ρευστότητας και μεταξύ αυτών και το liquidity plan.
Οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν και καταθέτουν στην ΕΚΤ πλάνα ρευστότητας liquidity plan τα οποία έχουν παραβιαστεί κατά κόρο και κατ΄ εξακολούθηση.
Στα πλάνα ρευστότητας σχεδιάζονται οι τρόποι μείωσης και όχι αύξησης του ELA.
Να δώσουμε ένα παράδειγμα.
Πριν 1 χρόνο οι τράπεζες είχαν υποχρέωση η εξάρτηση από το ευρωσύστημα να μειωθεί κάτω από 15% του ενεργητικού με στόχο κάτω από 10% και το ELA να μηδενιστεί.
Κάποια στιγμή μέσα στο 2014, ο στόχος φαινόταν ότι θα επιτευχθεί μέχρις ότου που κατάρρευσαν όλα.
Οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, έχουν βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας αλλά έχουν λάβει 125 δισεκ. ρευστότητα (88,6 δισ ELA και 36 δισεκ. απευθείας εξάρτηση).
Τα 125 δισεκ. αντιστοιχούν στο 36% του ενεργητικού των τραπεζών, δηλαδή οι τράπεζες έχουν πλήρως παραβιάσει τους στόχους που είχαν τεθεί.
Το ELA ονομάζεται έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας και όχι τυχαία….θεωρείται έκτακτος.
Έκτακτος σημαίνει ότι έχει προσωρινή διάρκεια, δεν μπορεί ένα τραπεζικό σύστημα να επιβιώνει με ELA, αυτό δεν υπάρχει.
Παρ΄ όλα αυτά στο θετικό σενάριο είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει πρόσθετη ρευστότητα μέσω ELA αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλη η παρεχόμενη ρευστότητα.
(Πρώτη Ενημέρωση: Τετάρτη 8 Ιουλίου, 8:15)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου