Με νομοθετική ρύθμιση μετά τις εκλογές θα επιλυθεί η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με το μεταβατικό μηχανισμό και τις πληρωμές των ΑΔΙ της φετινής χρονιάς. Ταυτόχρονα τρέχει η προετοιμασία σε σχέση με το νέο μόνιμο μηχανισμό, η μορφή του οποίου αναμένεται να αποφασιστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η πρώτη απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί σε αυτό το πλαίσιο αφορά στο εάν οι αλλαγές για τη θέσπιση του νέου μηχανισμού θα γίνουν με νομοθετική παρέμβαση ή με παρέμβαση στους κώδικες, με την πρώτη επιλογή αυτή τη στιγμή να φαίνεται και η επικρατέστερη.
Το βέβαιο είναι ότι για την αναδρομική εφαρμογή των ΑΔΙ της εφετινής χρονιάς και την πληρωμή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που έχει συμφωνηθεί στην προηγούμενη ενδιάμεση συμφωνία με τους δανειστές, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι ο Πάνος Σκουρλέτης πριν αποχωρήσει από τη θέση του ΥΠΑΠΕΝ είχε στείλει στην Κομισιόν το σχέδιο για τα ΑΔΙ του 2015, το οποίο προβλέπει αμοιβή για 6 μήνες. Εκτιμάται ότι η πρώτη επείγουσα νομοθετική κίνηση του όποιου νέου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα είναι αυτή για τα αναδρομικά ΑΔΙ της εφετινής χρονιάς.
Όσον αφορά το μόνιμο μηχανισμό διασφάλισης που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2016, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του νέου μνημονίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Γίνεται ως εκ τούτου αγώνας δρόμου, με το φορτίο να έχει εναποτεθεί κυρίως στη ΡΑΕ και -λιγότερο - στον ΑΔΜΗΕ, ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο που να ταιριάζει στις πραγματικές ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος, να αξιοποιεί τις πρακτικές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα να μπορεί να εφαρμοστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Τώρα ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σε σχέση με τη μορφή του νέου μηχανισμού; Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress μελετάται να ακολουθηθεί το μοντέλο της Αγγλίας όπου γίνονται διαγωνιστικές διαδικασίες και δεν υπάρχει μια διοικητικά καθοριζόμενη τιμή για τα ΑΔΙ. Ο βασικός λόγος είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα μοντέλο που να είναι σταθερό ώστε να το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να μπορεί να εφαρμοστεί για όσα χρόνια είναι απαραίτητο. Με δεδομένο ότι οι ανάγκες του συστήματος δεν είναι ίδιες κάθε χρονιά, αλλά και το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος, μέσω των διαγωνισμών εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχει η βέλτιστη ισορροπία.
Επίσης υπάρχουν σκέψεις να μη δίνονται χρήματα από το μηχανισμό σε αποσβεσμένες μονάδες, ή οι αμοιβές να μειώνονται σημαντικά για τις παλιότερες μονάδες. Το ζήτημα αυτό το έχει θέσει ρητά η Κομισιόν και η ελληνική πλευρά είναι υποιχρεωμένη να το λάβει υπόψη.
Το βέβαιο είναι ότι η ευελιξία των μονάδων θα έχει ενισχυμένο ρόλο στη διαδικασία του καθορισμού της πληρωμής, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητας. Τέλος ο έλεγχος του μηχανισμού και οι πληρωμές θα γίνονται μόνο από το διαχειριστή.
Στόχος είναι μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά για τα επόμενα τουλάχιστον 2 έως 3 χρόνια χωρίς νέες αλλαγές ή παρεμβάσεις αλλά και χωρίς στρεβλώσεις που να οδηγούν είτε στην επί ζημία λειτουργία των μονάδων ή στον αντίποδα στην υπεραμοιβή κάποιων παραγωγών. Στην ίδια ζυγαριά μαζί με τα ΑΔΙ, μπαίνει επίσης ο μηχανισμός ΜΑΜΚ που προβλέπεται να θεσπιστεί εκ νέου στο πλαίσιο των προβλέψεων του μνημονίου.
Σημειώνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή θα ζητηθεί νέα μελέτη για τις ανάγκες επάρκειας του συστήματος ηλεκτρισμού για τα επόμενα χρόνια. Η μελέτη θα καταδείξει μεταξύ άλλων και το εάν υπάρχουν νέες ανάγκες στο σύστημα της χώραςenergypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου