Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι μένουν κενές περί τις 137.000 θέσεις εργασίας στους τομείς των μαθηματικών, της πληροφορικής, των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας. Ωστόσο η χώρα δεν θεωρείται... ιδανική για να μεταναστεύσει ένας ξένος εργαζόμενος υψηλής εξειδίκευσης.
Η Γερμανία... ψάχνει για εργαζόμενους - Ποιοι κλάδοι υποφέρουν από λειψανδρία
Η Γερμανία πλήττεται από την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, με αποτέλεσμα τομείς της οικονομίας να μην αναπτύσσονται εξαιτίας της απουσίας προσωπικού. Αιτία, η δημογραφική εξέλιξη αλλά και η καθιέρωση της σύνταξης στα 63.
Το Βερολίνο προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα προσελκύοντας ανθρώπους από τον ευρωπαϊκό Νότο.
Από την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία πλήττονται κυρίως οι κλάδοι της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, του μετάλλου, της κατασκευής μηχανημάτων, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της πληροφορικής, της δημόσιας υγείας, των μεταφορών, ακόμη και ο εμπορικός κλάδος.
Στην παρούσα φάση υπολογίζεται ότι μένουν κενές περί τις 137.000 θέσεις εργασίας στους τομείς των μαθηματικών, της πληροφορικής, των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας.
Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2012, όπως αναφέρει έρευνα του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία.
Στον κλάδο της πληροφορικής για παράδειγμα, ο ετήσιος τζίρος είναι κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ μειωμένος εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων. Αυτό το πρόβλημα πλήττει άμεσα τις επιχειρήσεις και θέτει εμπόδια στην καινοτομία, επισημαίνουν εκπρόσωποι γερμανικών επιχειρήσεων.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στον κλάδο του μετάλλου και της βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών. Τα επόμενα χρόνια η ήδη δύσκολη κατάσταση στο πεδίο της αναζήτησης εξειδικευμένων εργαζομένων αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα υπάρξει μια έλλειψη 1,3 εκατομμυρίων εξειδικευμένων με επαγγελματική κατάρτιση στους τομείς των μαθηματικών, της πληροφορικής, των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Εργοδοτών.
Μάλιστα, πολλές εταιρείες αναζητούν στο εξωτερικό συνεργάτες, αλλά πρόκειται για πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες, για παράδειγμα μηχανικούς και θετικούς επιστήμονες. Οι απόπειρες αυτές όμως αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από στελέχη που βρίσκονται στον προβληματικό Νότο αφού η Γερμανία δεν θεωρείται ιδανική χώρα για να μεταναστεύσει ένας ξένος εργαζόμενος υψηλής εξειδίκευσης.
Και η στατιστική επιβεβαιώνει αυτή την άποψη. Το 2011 ήλθαν στη Γερμανία 1.221 γιατροί από χώρες εκτός ΕΕ, δηλαδή 420 περισσότεροι από το 2010. Στο ίδιο διάστημα ήλθαν στη Γερμανία προς εργασία 1.191 μηχανολόγοι. Το 2010 ήταν 300.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου