Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Η ανάλυση του Κωνσταντίνου Ζούλα από την Καθημερινή της Κυριακής είναι ότι πιο ενδιαφέρον (από μαθηματικής άποψης) έχουμε διαβάσει για την επομένη των εκλογών>

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ 3 ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χωρίς αυτοδυναμία
Η ανάλυση του Κωνσταντίνου Ζούλα από την Καθημερινή της Κυριακής είναι ότι πιο ενδιαφέρον (από μαθηματικής άποψης) έχουμε διαβάσει για την επομένη των εκλογών>

Απιαστο όνειρο είναι η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, παρά το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας την επαναφέρει τις τελευταίες μέρες, σε μια εμφανή προσπάθειά του να αυξήσει τη συσπείρωση των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ που υπολείπεται μακράν της αντίστοιχης της Ν.Δ. Υπάρχει όμως και ένας επιπλέον λόγος που όλοι οι ειδικοί αποκλείουν την πιθανότητα ο νικητής να φτάσει μόνος του στις 151 έδρες.


Ως γνωστόν, ο πήχυς της αυτοδυναμίας διαμορφώνεται από τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής (κάτω του 3%). Οσο μεγαλύτερο αθροιστικά είναι το ποσοστό αυτών των κομμάτων, τόσο μειώνεται ο πήχυς των 151 εδρών (βλ. πίνακα). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα την Κυριακή τα λοιπά αυτά κόμματα θα αθροίσουν όσο τον Ιανουάριο (8,6%), γιατί απλούστατα τότε υπήρχε τόσο το κόμμα του κ. Γ. Παπανδρέου (2,4%) όσο και η Τελεία (1,8%) τα οποία δεν κατεβαίνουν στις εκλογές. Παράλληλα δε, το κόμμα του κ. Λεβέντη (1,8%) εκτιμάται ότι θα μπει στη Βουλή. Επομένως, -λένε οι δημοσκόποι- ακόμη και στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ μείνουν τελικά εκτός Βουλής, το αθροιστικό ποσοστό των λοιπών κομμάτων θα φτάσει κατ’ ανώτατον στο 5-6% και ο πήχυς της αυτοδυναμίας θα είναι υψηλότερος από τον Ιανουάριο. Θα φτάσει, προβλέπουν, στο 38% ή και το 38,5% και η μόνη περίπτωση να υποχωρήσει, είναι να μείνουν εκτός Βουλής όχι μόνο οι ΑΝΕΛ αλλά και η ΛΑΕ, κάτι που καμία έρευνα μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει.

Με τα δεδομένα αυτά και με την αίρεση ότι δεν θα διαψευσθούν όλες οι δημοσκοπικές εταιρείες (που προβλέπουν οριακή διαφορά των δύο πρώτων και ως «ταβάνι» για τον νικητή το 32-33%) μπορεί κανείς να καταλήξει σε δύο σχετικά ασφαλή σενάρια. Πρώτον, ότι ο νικητής πιθανώς δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση αν δεν συμπράξει με τουλάχιστον δύο μικρά κόμματα (γιατί με ένα θα έχει απολύτως οριακή αυτοδυναμία). Και δεύτερον, ότι αν ο πρώτος πέσει ακόμη πιο κάτω (περί το 29-30%) το σενάριο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. θα φαντάζει πια ως αναπόδραστο, καθώς ο νικητής ακόμη και με δύο μικρούς «συμπαίκτες» θα έχει και πάλι οριακή αυτοδυναμία.

«Είναι προφανές ότι ζούμε τις πιο αμφίρροπες εκλογές της Μεταπολίτευσης» παραδέχονται όλοι οι δημοσκόποι και καθώς κάθε πρόβλεψη είναι πλέον παρακινδυνευμένη, χρήσιμο είναι να δούμε σήμερα πώς θα αλλάξει σε κάθε περίπτωση ο χάρτης της Βουλής. Είτε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσει την πρωτιά αλλά σίγουρα με μικρότερη διαφορά από τις 8 μονάδες που είχε τον Ιανουάριο, είτε στο σενάριο της μεγάλης ανατροπής, αν τις εκλογές τελικά τις πάρει η Ν.Δ. Ας δούμε αναλυτικά τι θα ισχύσει και στα δύο αυτά σενάρια, καθώς ο εκλογικός νόμος κρύβει εκπλήξεις.

Μονοεδρικές: Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον Ιανουάριο τις έξι από τις επτά (έχασε μόνο τα Γρεβενά). Είτε κερδίσει είτε χάσει θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα επανακτήσει τη Φωκίδα και την Ευρυτανία (υπολειπόταν οριακά), ενώ αν είναι νικήτρια διεκδικεί Λευκάδα, Κεφαλονιά, Σάμο και Ζάκυνθο.

Δυεδρικές:  Οι έδρες δεν θα αλλάξουν (Ρέθυμνο, Λασίθι, Πρέβεζα, Φλώρινα, Χίο, Καστοριά, Θεσπρωτία), καθώς ούτως ή άλλως μοιράζονται από μία οι δύο πρώτοι.

Τριεδρικές: O ΣΥΡΙΖΑ καθώς συνέτριψε πανελλαδικά τη Ν.Δ.διασφάλισε τις 2 από τις 3 έδρες σε Βοιωτία, Ξάνθη, Ροδόπη, Κέρκυρα και Αρτα. Καθώς, ωστόσο, η διαφορά τους θα είναι σίγουρα μικρότερη, προεξοφλείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει με έναν βουλευτή και στους πέντε αυτούς νομούς (αυτόν που θα χάσει θα τον κερδίσει το τρίτο κόμμα). Στις άλλες επτά τριεδρικές (Χαλκιδική, Δράμα, Αρκαδία, Λέσβο, Κιλκίς, Αργολίδα, Λακωνία), είναι βέβαιο ότι θα μοιραστούν από έναν βουλευτή οι τρεις πρώτοι (όπως συνέβη τον Ιανουάριο)

Τετραεδρικές:  Σε Πέλλα, Τρίκαλα, Εβρο, Ημαθία, Χανιά, Καρδίτσα, Κορινθία, Καβάλα, Πιερία και Κυκλάδες ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε τους τρεις από τέσσερις βουλευτές. Αν κερδίσει τις εκλογές θα τους διατηρήσει ανεξαρτήτως διαφοράς από τη Ν.Δ. Αν όμως χάσει, εδώ θα γίνει η μεγαλύτερη αλλαγή στην Κ.Ο. του. Θα απολέσει αυτομάτως 20-23 βουλευτές τους οποίους θα κερδίσει η Ν.Δ., ενώ σε Πιερία, Καβάλα, Εβρο και Χανιά (όπου έχει ισχυρή δύναμη το Ποτάμι), πιθανώς δεν θα εκλέξει κανέναν βουλευτή.

Πενταεδρικές:  Σε Μεσσηνία, Γιάννενα και Φθιώτιδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 4 βουλευτές, ενώ σε Ηλεία, Δωδεκάνησα, Κοζάνη 3. Ακόμη κι αν κερδίσει, θα περιοριστεί σε όλες με 3 βουλευτές. Αν όμως χάσει, η Ν.Δ. θα ανακτήσει 3 έδρες σε κάθε νομό και θα διεκδικεί και τέταρτη σε τρεις νομούς.

Εξαεδρικές: O ΣΥΡΙΖΑ έχει 5 στη Μαγνησία, 3 στην Α΄ Πειραιά, 2 στην Εύβοια και 1 στις Σέρρες. Ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές θα χάσει 2 έδρες στη Μαγνησία. Αν όμως κάνει την έκπληξη η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει με ένα βουλευτή στις 4 αυτές περιφέρειες, καθώς οι γαλάζιοι θα ενισχυθούν με 2 έδρες σε όλες και διεκδικούν και τρίτη στη Μαγνησία και την Α΄ Πειραιά, ενώ στις Σέρρες μπορούν να εκλέξουν και τέταρτη.

Οι δέκα μεγάλες περιφέρειες

Αφήσαμε για μια ξεχωριστή στήλη τις 10 μεγαλύτερες περιφέρειες (Α΄ και Β΄ Αθήνας, υπ. Αττικής, Β΄ Πειραιά, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Αχαΐα, Ηράκλειο, Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία). Διότι με τον υφιστάμενο νόμο, σε αυτές ούτως ή άλλως εκλέγουν -σχεδόν αποκλειστικά- έδρες τα μικρότερα κόμματα και έχει βέβαια προφανή σημασία (για τις έδρες των δύο μεγάλων) αν στη Βουλή θα μπουν τελικώς 8, 9 και όχι 7 κόμματα όπως στη σημερινή (όλα εξαρτώνται από την τύχη των ΑΝΕΛ και αν στη Βουλή θα μπουν η ΛΑΕ και η Ενωση Κεντρώων).

Για να γίνει κατανοητό ας αρχίσουμε από τα μικρά κόμματα. Οποιο συγκεντρώσει, π.χ., 4-6% (βλ. πίνακα) θα διεκδικήσει σίγουρα 12-17 έδρες στις εξής περιφέρειες: 1 στο Επικρατείας, 2-4 στην Β΄ Αθήνας και από 1 στις προαναφερθείσες 9 μεγάλες περιφέρειες, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του θα κλέβει έδρες από τους μεγάλους στις εξαεδρικές περιφέρειες αναλόγως το ποσοστό του σε τοπικό επίπεδο.

Τι σημαίνει αυτό με την αίρεση ότι θα έχουμε τουλάχιστον οκτακομματική Βουλή; Στη Β΄ Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει 3-4 βουλευτές ακόμη κι αν πάρει τις εκλογές, ενώ αν χάσει, η Ν.Δ. θα φτάσει μάξιμουμ στις 15 έδρες. Στην Α΄ Αθήνας εκτιμάται ότι ο πρώτος θα μείνει με 4 έδρες, και 1 έδρα λιγότερη θα έχει ο δεύτερος, ενώ στην Α΄ Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει μεγάλη έκπληξη, καθώς η Ενωση Κεντρώων διεκδικεί 2 έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλείται ότι θα διατηρήσουν από 2 έδρες, όπως και σε Λάρισα - Αιτωλοακαρνανία, ενώ αναλόγως του ποιος θα είναι ο νικητής πανελλαδικά, θα κριθεί αν θα διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ 2 ή 3 έδρες σε Αχαΐα, Ηράκλειο και Β΄ Πειραιά στις οποίες, σημειωτέον, παίρνουν κατά προτεραιότητα τις υπόλοιπες έδρες τα πολύ μικρά κόμματα και όχι τα «μικρομέγαλα». Είναι κι αυτό άλλο ένα παράδοξο του εκλογικού συστήματος.kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα