Της Νίκης Ζορμπά
Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά η συζήτηση επί της... συζήτησης στην οποία καλεί ο Αλέξης Τσίπρας να συμμετάσχουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων του συνταγματικού τόξου.
Κινδυνεύει δε, το όλο εγχείρημα, να εξελιχθεί σε φαρσοκωμωδία και τούτο γιατί πριν να λυθεί καν το διαδικαστικό ζήτημα του ποιος καλεί τελικά ποιον (ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η διανομή των προσκλήσεων είναι δικό του θέμα) και ενώ τέθηκε επισήμως πλέον στο τραπέζι η ατζέντα της σύναξης στην Ηρώδου Αττικού, καθείς (πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος εκ μέρους του ΚΚΕ τους αποχαιρέτησε νωρίς δηλώνοντας άρνηση να παραστεί), διακηρύττει ότι θα πάει να πει τα δικά του, ανεξαρτήτως κυβερνητικής πρόθεσης. Η Φώφη Γεννηματά δηλώνει ότι θα συζητήσει ασμένως για το προσφυγικό, ο Σταύρος Θεοδωράκης ότι δεν θα δεχθεί να βάλει το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βασίλης Λεβέντης πως θα πάει να συζητήσει την δική του πρόταση για κυβέρνηση οικουμενική δια τεχνοκρατών και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, αγνοεί ακόμη τι ακριβώς θα συζητήσει διότι δεν έχει την εξουσιοδότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ για τη στάση που θα τηρήσει.
Στο Μαξίμου από την άλλη, έχουν τον δικό τους καημό, κι αυτός ως φάνηκε από το σημείωμα των "κύκλων" του, είναι να μην φανεί ότι τη συνάθροιση τούτη τη ζητούν οι δανειστές.
"Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό.
Από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό", λένε οχλημένοι ( πιθανότατα για την τροπή που τείνει να λάβει το αίτημα του πρωθυπουργού).
Κατά τα λοιπά, οι μαξιμινοί υπεραμυνόμενοι της κυβερνητικής πρωτοβουλίας δηλούν ότι είναι υποχρέωσή τους να απευθύνουν πρόσκληση στην αντιπολίτευση για συνδιαμόρφωση μιας εθνικής θέσης στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό ενώ εκφράζουν και την βούλησή τους να ενημερώσουν τους αρχηγούς των κομμάτων για τις εξελίξεις στην προσφυγική κρίση που άπτεται των ζητημάτων εθνικού ενδιαφέροντος.
Στο παρασκήνιο πάντως εδώ και ημέρες σοβεί η κυβερνητική στόχευση: Η κυβερνητική πλειοψηφία "τρεκλίζει" μετά τις δύο απώλειες κατά την διάρκεια της δεύτερης ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή και το Μαξίμου φοβάται ότι ο επόμενος μνημονιακός σταθμός ( ασφαλιστικό), θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο.
Την αδυναμία τούτη επιχειρούν να μετατρέψουν σε …ισχύ, καλώντας τα κόμματα σε συνεννόηση με απώτερο σκοπό να "βάλουν πλάτη" στο νομοσχέδιο που βρίσκεται καθ οδόν.
Στο μεταξύ, στη Ν.Δ φουντώνουν τα σενάρια που φέρουν το κόμμα να επιλέγει τη λύση της αποχής από την ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό, κατεβάζοντας τον πήχη στους 120. Τόσοι θα είναι οι βουλευτές που θα χρειαστεί να το υπερψηφίσουν προκειμένου να "περάσει". Στην περίπτωση τούτη, "κλειδώνει" μεν το εύκολο (αριθμητικά) πέρασμά του από τη Βουλή αλλά σε τίποτα δεν διευκολύνει την πολιτική αριθμητική για την κυβέρνηση.
Εάν η κυβερνητική πλειοψηφία μετρήσει νέες απώλειες, τότε ο Α. Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με ό,τι προσπαθεί στην παρούσα φάση να αποφύγει: Από "κτήτορας" των πρωτοβουλιών, θα συρθεί πολιτικά σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ευρισκόμενος με την πλάτη στον τοίχο.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου