Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ξεκινούν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες

   Της Νένας Μαλλιάρα
Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο θέμα των μειώσεων προσωπικού στις τράπεζες, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έναρξη του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, αύριο Παρασκευή 18/3, το σχετικό αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να λάβει έγκριση από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ, ενώ κατόπιν οι όροι του προγράμματος θα τεθούν προς έγκριση στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου. Το πρόγραμμα εθελουσίας της Τράπεζας Πειραιώς θα αφορά 1.500 άτομα και το εκτιμώμενο κόστος του θα είναι περί τα 110 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Σημειώνεται πως η δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς για αποχώρηση συνολικά 2.500 ατόμων θα πραγματοποιηθεί και μέσω των πωλήσεων θυγατρικών.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, η έναρξη των νέων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου θα γινόταν αμέσως μετά την υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζών. Η νέα τριετής σύμβαση (2016 – 2018) υπεγράφη χθες και θεωρείται η πλέον επιτυχής για την ΟΤΟΕ, όχι μόνο γιατί συμφωνήθηκε σε κλίμα πλήρους σύμπνοιας με τις τράπεζες, αλλά και γιατί δεδομένων των δυσμενών συνθηκών, διασφαλίζει στα σημερινά επίπεδα το εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων στα πλαίσια του θεσμού του Ενιαίου Μισθολογίου. Παράλληλα,  προστατεύεται η απασχόληση με διαβεβαίωση βούλησης και των τραπεζών για την αποτροπή απολύσεων, αντιμετωπίζονται θέματα οικογενειακών αναγκών και κατοχυρώνονται παροχές πρόνοιας. Σημειώνεται ότι με τη νέα συλλογική σύμβαση, θα ξεκινήσει διαδικασία μεταξύ τραπεζών και ΟΤΟΕ (σε τεχνικό επίπεδο) για τη δημιουργία κλαδικού συμπληρωματικού προγράμματος υγείας και πρόνοιας για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους.
Το κλίμα σύμπνοιας μεταξύ διοικήσεων τραπεζών και τραπεζοϋπαλλήλων αναμένεται να αποτυπωθεί και στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία θα είναι ελκυστικά προκειμένου να βρουν ανταπόκριση μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές, όσοι τραπεζοϋπάλληλοι δεν θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (ηλικία και χρόνια εργασίας) μέχρι τις 18/8/2015, πάνε πλέον στα γενικά όρια ηλικίας (62 ετών με 40 χρόνια εργασίας ή 67 ετών χωρίς όριο υπηρεσίας). Με βάση τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, επιβαρύνθηκαν επίσης οι γυναίκες που είχαν κατοχυρώσει (ως το 2012) δικαίωμα σύνταξης με ανήλικο τέκνο και 18μιση χρόνια δουλειάς.
Κατόπιν των αλλαγών αυτών, στα επικείμενα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί τραπεζοϋπάλληλος κοντά στη συνταξιοδότηση, ενώ δεν θα υπάρχει και κίνητρο αποχώρησης με δεδομένη την ανασφάλεια για το ύψος των συντάξεων. Αυτός είναι ο λόγος που οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε νέα ελκυστικά προγράμματα, τα οποία επιπλέον ενεργοποιούν άμεσα ώστε, αν αποτύχουν, να υπάρχει χρονικό περιθώριο να τα επαναλάβουν. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την Τράπεζα Πειραιώς, αίτημα ενεργοποίησης προγράμματος εθελουσίας εξόδου θα υποβάλει στο ΤΧΣ και η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να το ξεκινήσει τον Απρίλιο. Για το πρόγραμμα αυτό η Εθνική έχει προϋπολογίσει κόστος 118 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει γράψει το Capital.gr, η δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας είναι για αποχώρηση 1.600 ατόμων (οι αποχωρήσεις θα είναι αποκλειστικά από την τράπεζα και όχι συνολικά από τον όμιλο).
Για αποχώρηση προσωπικού 1.000 ατόμων έχει δεσμευτεί η Eurobank, ενώ ανάγκη αποχώρησης μόλις 173 ατόμων, προκύπτει για την Alpha Bank. Και οι δύο τράπεζες αναμένεται να ενεργοποιήσουν προγράμματα εθελουσίας μέχρι και τα τέλη Απριλίου, με την Alpha Bank να το διευρύνει ενδεχομένως μέχρι και τα 400 άτομα.
Σημειώνεται ότι μέσω εθελουσίων εξόδων, το προσωπικό των τραπεζών έχει μειωθεί κατά 20.000 άτομα από το 2009 μέχρι και το 2014. Έτσι από 4.160 καταστήματα και 64.150 άτομα προσωπικό το 2009,  οι τράπεζες έχουν σήμερα 43.500 εργαζόμενους και δίκτυο 2.516 καταστημάτων.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα