Μιχάλης Καϊταντζίδης kamich@euro2day.gr
Την κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές των εργαζομένων διαπραγματεύεται η ΓΕΝΟΠ. Αφορμή, διατάξεις νόμου που "ξήλωσαν" αντίστοιχους περιορισμούς για τις διοικήσεις εισηγμένων. Πρόβλημα το πλαφόν, κυρίως για εργαζόμενους σε ορυχεία και μονάδες παραγωγής.
Σε άτυπη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Ενέργειας και τη διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται η ΓΕΝΟΠ, με στόχο να καταργηθεί για τους εργαζόμενους της επιχείρησης το πλαφόν στη μισθοδοσία.
Ήδη σε ένδειξη καλής θέλησης, έχουν ανασταλεί τα απεργιακά μέτρα που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία, ενώ η διοίκησή της βρίσκεται σε επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία για την εξεύρεση λύσης.
Συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, αφορμή για τη συγκεκριμένη διεκδίκηση αποτέλεσε η ψήφιση από τη Βουλή, τον περασμένο Δεκέμβριο, του νόμου 4534. Άρθρο του νόμου αυτού αίρει τους περιορισμούς-πλαφόν στη μισθοδοσία των μελών των διοικήσεων, όσων εταιρειών από αυτές που ελέγχει το Δημόσιο και διορίζει τις διοικήσεις τους είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Επίσης με άλλες διατάξεις του ίδιου νόμου, αίρεται, ή καλύτερα αυξάνεται, το πλαφόν για τους γιατρούς του ΕΣΥ, για δικαστικούς και για εργαζόμενους στο Γενικό Λογιστήριο.
Την ίδια ώρα, το πλαφόν μηνιαίων αποδοχών για τους εργαζόμενους της ΔEH, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, μειώθηκε κατά 119 ευρώ. Η πραγματικότητα αυτή, που προκαλεί μεγάλες αδικίες κυρίως για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, δηλαδή ορυχεία και μονάδες παραγωγής, υποχρεώνει τη ΓΕΝΟΠ να αντιδράσει και να διεκδικήσει τα αυτονόητα, τονίζει ο πρόεδρός της.
Ταυτόχρονα ωστόσο, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναγνωρίζει ότι και το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή το πλαφόν στις αποδοχές των ανώτατων στελεχών μιας εισηγμένης εταιρείας, δεν είναι σωστό. «Πρόκειται για ανωμαλία του συστήματος, όταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ή ο γενικός διευθυντής παίρνουν λιγότερα χρήματα από τον τεχνίτη», τονίζει ο ίδιος.
Πάντως σημασία έχει ότι οι εργαζόμενοι στην παραγωγή καλούνται από την επιχείρηση να εργαστούν υπερωριακά, πέραν του οκταώρου τους, ακόμη και διπλοβάρδιες, προκειμένου να καλύψουν κενά και να μη μείνει πίσω η παραγωγή. Ωστόσο, δεν μπορούν να πληρωθούν για την επιπλέον εργασία, νυκτερινές ώρες, αργίες κ.λπ., επειδή οι μικτές αποδοχές υπερβαίνουν το ανώτατο όριο.
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, την πραγματικότητα αυτή αναγνώρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Ο τελευταίος, στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ πριν λίγες μέρες, ανέλαβε σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΗ και τις πολιτικές ηγεσίες των οικονομικών υπουργείων να εξετάσει το θέμα και να βρεθεί λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου