...ΕΚΤΑΚΤΟ...
Σε μία ύστατη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για να ξεπεραστεί ...
ο σκόπελος της προληπτικής επιβολής πρόσθετων μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση κατέθεσε στους δανειστές μια συμβιβαστική «φόρμουλα».
Για το λόγο αυτό, λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, ξεκίνησαν εκ νέου οι συσκέψεις της Αθήνας και συγκεκριμένα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους επικεφαλής των Θεσμών, σε μια προσπάθεια να κλείσει η νομική μορφή του πακέτου των 3,6 δισ. ευρώ.
Καθώς φαίνεται, ωστόσο, κοινός τόπος δεν βρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έφτασε στο Χίλτον λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, αποχώρησε έπειτα από μόλις μία ώρα, καθώς οι συνομιλές διακόπηκαν.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποχωρώντας από το κεντρικό ξενοδοχείο: «Μιλήσαμε για τον μηχανισμό δέσμευσης (για τα μέτρα των 3,6 δισ.), μας άκουσαν, άλλα ζήτησαν ένα timeout για να κάνουν δικές τους συσκέψεις».
Όπως μετέδωσε το newmoney.gr, έπειτα από τρεις ώρες συναντήσεων, οι επικεφαλής και τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων του Κουαρτέτου αποχώρησαν από την αίθουσα συσκέψεων, για να μεταφερθούν σε άλλους χώρους του ξενοδοχείου, προφανώς για να συσκεφθούν, να ενημερώσουν και να λάβουν οδηγίες από τους προϊσταμένους τους.
Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, η ελληνική πλευρά «απάντησε "όχι" στη λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, εμείς τα έχουμε απορρίψει», αλλά, σε ερώτηση εαν επιμένει η πλευρά των δανειστών, απάντησε σιβυλλικά: «Θα δούμε».
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ξέρει εάν θα συναντηθούν σήμερα ή «το πιθανότερο αύριο», όπως είπε, ξανά με τους δανειστές και, σε ερώτηση για το αν υπό αυτές τις συνθήκες προλαβαίνει να δρομολογηθεί Eurogroup για τη Μεγάλη Πέμπτη, απέφυγε να δώσει απάντηση, λέγοντας: «Τα Eurogroup τα ανακοινώνει ο Ντάισελμπλουμ».
Ως προς το θέμα αυτό, όπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα έχει απόψε στις 22:00 τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, προκειμένου να αποφασίσουν εάν συντρέχουν οι λόγοι και οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης την Μεγάλη Πέμπτη.
Ψάχνουν πώς θα περάσουν τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ και λένε ότι κράτησαν τις κόκκινες γραμμές!
Παρών στις συζητήσεις ήταν και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρώην νομικός σύμβουλος και επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει να λαμβάνονται μέτρα σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και συγκεκριμένα την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, όταν δηλαδή η Eurostat θα ανακοινώνει τα οριστικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς.
Σε περίπτωση απόκλισης, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει μέτρα, ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος (1,75% ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018).
Μάλιστα, για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της πρότασης, η διάταξη θα προβλέπει επίσης αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση
Με τη συγκεκριμένη πρόταση, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποχρέωση να κατονομάσει και να ψηφίσει τώρα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία, λόγω του ποσού, θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και το διεθνές νομικό σύστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Εξηγούν ειδικότερα ότι από τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δισ., έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δισ., ενώ τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ.
Οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν στην προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Σχετικά με το ΔΝΤ, αναφέρουν ότι το Ταμείο, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018, και επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Επισημαίνουν επιπλέον ότι, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. Ωστόσο, σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Επισημαίνουν ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλο νόμο.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι, επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα, καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.
Η Ελλάδα, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, έχει αντιπροτείνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους και ο οποίος, όπως αναφέρουν, καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.FIMOTRO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου