Της Νένας Μαλλιάρα
Σε αλλαγή του μοντέλου εθελουσίας εξόδου για τις τράπεζες που πρόκειται να ακολουθήσουν, οδηγεί ο "πιλότος" του προγράμματος εθελουσίας της Τράπεζας Πειραιώς.
Η εθελουσία της Πειραιώς που έληξε τη Μ. Δευτέρα και στην οποία ανταποκρίθηκαν περί τα 1.000 άτομα έναντι στόχου για 1.500, έχει προβληματίσει έντονα τις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες σκέφτονται να προχωρήσουν σε "στοχευμένες" εθελούσιες.
Στην ουσία θα πρόκειται για παροχή ευκαιρίας εξόδου σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, στις οποίες οι τράπεζες θα απευθυνθούν συγκεκριμένα και χωρίς δημόσια ανακοίνωση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Στόχος θα είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση στις ανάγκες μείωσης προσωπικού, χωρίς οι τράπεζες να απογυμνωθούν από την "αφρόκρεμα" του προσωπικού τους. Σε κάθε περίπτωση, δέσμευση των τραπεζών είναι να μην υπάρξουν απολύσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, αμέσως μετά το Πάσχα, η Eurobank σχεδιάζει να απευθυνθεί εσωτερικά σε εργαζόμενους της ηλικιακής ομάδας των 50 – 60 ετών, προσφέροντάς τους επιλογή εξόδου από την τράπεζα έναντι αποζημίωσης που θα φτάνει τις 180.000 ευρώ, καθώς και την εναλλακτική παραμονής στην εργασία για μια διετία, με τον ίδιο μισθό και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Θα πρόκειται για πρόταση περίπου ίδια με το πρόγραμμα της εθελουσίας της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία προέβλεπε δυνατότητα είτε άμεσης αποχώρησης με αποζημίωση από 20.000 έως 180.000 ευρώ (προέβλεπε επίσης μπόνους 20% για τους αποχωρήσαντες από περιφερειακά καταστήματα) είτε διετούς άδειας με αποδοχές (Sabbatical) και αποχώρησης μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αυτής (με καταβολή του 100% του μισθού από την αποδοχή του προγράμματος ως και τον Απρίλιο του 2018 και καταβολή αποζημίωσης 4 μισθών με την αποχώρηση στη λήξη της διετίας).
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς έληγε κανονικά στις 11 Απριλίου. Όπως είχε γράψει το Capital.gr, αποφασίστηκε παράτασή του μέχρι το Πάσχα προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης του στόχου, κάτι που, ωστόσο, φαίνεται πως δεν κατέστη εφικτό σε σημαντικό βαθμό. Σημειώναμε δε, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 30 υπάλληλοι από όσους είχαν αποδεχτεί το πρόγραμμα βρίσκονταν κοντά στη σύνταξη, ενώ οι υπόλοιποι απείχαν σημαντικά από αυτήν, δεδομένου ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς είναι τα 41 έτη. Όσο για το μέσο όρο της αποζημίωσης όσων αποδέχτηκαν το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, διαμορφώνεται στις 70.000 – 80.000 ευρώ.
Η εξέλιξη του προγράμματος εθελουσίας της Τράπεζας Πειραιώς είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που υπάρχει ακόμη για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, γεγονός που ήταν αναμενόμενο ότι θα επηρεάσει την επιτυχία των προγραμμάτων, παρά τους καλύτερους όρους αποχώρησης που είχαν αποφασίσει να δώσουν οι τράπεζες.
Κατόπιν του αποτελέσματος στην πράξη με "πιλότο" το πρόγραμμα της Πειραιώς, οι τράπεζες στρέφονται στις επιλεκτικές προτάσεις – ευκαιρίες αποχώρησης. Και η μέθοδος αυτή (η οποία διασφαλίζει ότι αυτοί που θα αποχωρήσουν θα είναι μεγαλύτερης ηλικίας) μπορεί να ακολουθηθεί τόσο από τις τράπεζες που δεν έχουν "βαριές" δεσμεύσεις για μειώσεις προσωπικού, όσο και από τις πιο επιβαρυμένες. Π.χ. η Eurobank που είναι έτοιμη να εφαρμόσει το "νέο μοντέλο" εθελουσίας αμέσως μετά το Πάσχα, έχει δέσμευση για αποχώρηση 1.000 ατόμων από τον όμιλο μέχρι το τέλος του 2017. Η Alpha Bank έχει δέσμευση για μείωση προσωπικού μόλις κατά 173 άτομα, ωστόσο σχεδιάζει να απευθύνει πρόταση αποχώρησης σε 300 – 500 άτομα. Όσο για την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει δέσμευση για αποχώρηση 1.600 ατόμων (αποκλειστικά από την τράπεζα και όχι συνολικά από τον όμιλο), το πλάνο της εθελούσιας βρίσκεται σε στάδιο, καθώς η διοίκησή της θεωρεί πολύ σημαντικό αυτή να γίνει προσεκτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου