Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση, ο νέος μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δεν έχει βρεί ακόμα το δρόμο της υλοποίησης, παρότι πλησιάζουμε τα μισά του έτους.
Σαράντα περίπου μέρες μετά την έγκριση του μηχανισμού από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη βάση της πρότασης που είχε υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, τα «νέα ΑΔΙ» δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί. Ο λόγος αυτή τη φορά είναι ότι, σύμφωνα με την άποψη που εισηγήθηκε η ΡΑΕ, για την εφαρμογή του μηχανισμού δεν αρκεί μια απόφαση της Αρχής, ούτε μια απλή Υπουργική Απόφαση, αλλά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα διευθετεί και το χρόνο έναρξης ισχύος του μέτρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να περιλάβει τη σχετική ρύθμιση σε κάποιο από τα νομοσχέδια που πρόκειται να φέρει στη Βουλή το επόμενο διάστημα, ή να την «περάσει» ως τροπολογία σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου.
Η όλη διαδικασία έχει αποτελέσει ένα σίριαλ αναβολών και καθυστερήσεων, και ενώ οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες δεν πήραν καθόλου ΑΔΙ το 2015 και το πρώτο τετράμηνο του 2016.
Με βάση την έγκριση που έχει δοθεί από την Κομισιόν ο μεταβατικός μηχανισμός θα έχει 12μηνη διάρκεια και όχι αναδρομική ισχύ, ξεκινώντας να ισχύει άμεσα.
Μάλιστα για τους 12 μήνες εφαρμογής, ο προσωρινός μηχανισμός θα έχει συνολικό κόστος 225 εκατ. ευρώ ποσό με το οποίο θα αποζημιωθούν οι μονάδες που θα συμμετέχουν με 45.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ.
Παράλληλα όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, η 12μηνη διάρκεια ισχύος του προσωρινού μηχανισμού αφορά στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί νωρίτερα ο μόνιμος μηχανισμός τον οποίο προετοιμάζει - με τους γνώριμους ρυθμούς της- η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Συνεπώς, επειδή το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η προεργασία και να έχει τεθεί σε ισχύ το μόνιμο σχήμα αποζημίωσης ισχύος μέσα στο προσεχές 12μηνο δε θεωρείται πιθανό, συνάγεται ότι, κατά πάσα πιθανότητα ο προσωρινός μηχανισμός θα ισχύσει πράγματι για 12 μήνες.
Το θέμα των ΑΔΙ αποτελεί ως γνωστόν και αντικείμενο της τρέχουσας συμφωνίας με τους δανειστές και μάλιστα έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου που διέρρευσε στα ΜΜΕ αναφέρεται ως δέσμευση της ελληνικής πλευράς «η υιοθέτηση των ΑΔΙ στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν με την Ε. Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο».
Σε ό,τι αφορά το μόνιμο μηχανισμό, οι δανειστές έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε προκοινοποίησή του προς την Κομισιόν μέχρι τον Ιούνιο.
Όπως έχει αποκαλύψει το energypress, ο μόνιμος μηχανισμός αναμένεται να ξεκινήσει να ισχύει από το 2017 και μετά και κατά πάσα πιθανότητα, θα βασίζεται στο μοντέλο της Αγγλίας όπου γίνονται διαγωνιστικές διαδικασίες και δεν υπάρχει διοικητικά καθοριζόμενη τιμή. Ο βασικός λόγος είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα μοντέλο που να είναι σταθερό και γνωστό εκ των προτέρων σε όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί για όσα χρόνια είναι απαραίτητο. Με δεδομένο ότι οι ανάγκες του συστήματος δεν είναι ίδιες κάθε χρονιά, αλλά και το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει επάρκεια (έστω και οριακή) της διαθέσιμης ισχύος, μέσω των διαγωνισμών εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ισορροπία.
Στους διαγωνισμούς θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να λειτουργήσουν ως μονάδες βάσης (λιγνιτικές, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικές). Εξετάζεται ωστόσο να μη δίνονται χρήματα σε αποσβεσμένες μονάδες, ή οι αμοιβές να μειώνονται σημαντικά για τις παλιότερες μονάδες. Το ζήτημα αυτό το έχει θέσει ρητά η Κομισιόν και η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να το λάβει υπόψη.
Το βέβαιο είναι ότι θα αμείβεται η διαθεσιμότητα επάρκειας ισχύος. Από την ελληνική πλευρά γίνεται προσπάθεια η ευελιξία των μονάδων να έχει ενισχυμένο ρόλο στη διαδικασία του καθορισμού της πληρωμής, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητας. Τέλος ο έλεγχος του μηχανισμού και οι πληρωμές θα γίνονται μόνο από το διαχειριστή.http://energypress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου