ΝΟΜΕ, ΑΔΜΗΕ, απώλεια μεριδίων, φέσια και … λήξεις δανείων συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό γύρω από τα οικονομικά της ΔΕΗ, η οποία ήδη ασθμαίνει το τελευταίο διάστημα με τα σημάδια έλλειψης ρευστότητας να έχουν γίνει ορατά σε όλους όσους συναλλάσσονται με την εταιρεία.
Η κατάσταση στο μέτωπο των ανεξόφλητων οφειλών μπορεί σύμφωνα με τη δήλωση Παναγιωτάκη για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου να παρουσιάζει μικρή βελτίωση ωστόσο παραμένει εκρηκτική. Άλλωστε ακόμη και εάν δεν ισχύει η δήλωση Αδαμίδη ενώπιον της βουλής περί ανεξόφλητων ύψους 2,7 δις ευρώ, οι οφειλές προς τη ΔΕΗ παραμένουν σταθερά πάνω από τα 2,3 δις ευρώ ακόμη και μετά το νέο πρόγραμμα διακανονισμών, γεγονός που επηρεάζει τις χρηματοροές και τη ρευστότητα της εταιρείας.
Την ίδια στιγμή λοιπόν που η εταιρεία καλείται να διαχειριστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας του διογκούμενου κύματος απλήρωτων λογαριασμών, οι αποφάσεις στα άλλα μεγάλα μέτωπα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ αλλά και στον ΑΔΜΗΕ, κατά τα φαινόμενα θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Investment Bank of Greece, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα έχουν σημαντική αρνητική επίπτωση στα μεγέθη της εταιρείας. Αν και δεν έχουν καθοριστεί βασικές παράμετροι όπως η τιμή εκκίνησης, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η καθαρή επίπτωση στα κέρδη EBITDA από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα είναι της τάξης των 25 εκατ. ευρώ το 2016 και θα φτάσει στα 115 εκατ. το 2020. Σε συνδυασμό με τα προβλήματα ρευστότητας από τα ανεξόφλητα των 2,3 δις ευρώ η εταιρεία αναμένεται με βάση εκτιμήσεις των αναλυτών να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.
Θυμίζουμε ότι η εταιρεία οδηγήθηκε σε ζημιές το 2015, εξαιτίας της αύξησης κατά 472 εκατ. ευρώ των επισφαλειών, οι οποίες έφτασαν τα 886,3 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 16,6% του τζίρου της εταιρείας (5,7 δις ευρώ) .
Ταυτόχρονα η λύση που προκρίνεται για τον ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να αφαιρέσει από τα μεγέθη της εταιρείας σταθερή λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 150 – 200 εκατ. χωρίς μάλιστα να έχει ακόμη και σήμερα διευκρινιστεί ποιο θα είναι το οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση του 76% της εταιρείας (η ΔΕΗ προβλέπεται να αποζημιωθεί από την πώληση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα δοθεί στο δημόσιο και στους υφιστάμενους μετόχους, χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί το τι θα αποκομίσει η εταιρεία).
Καίνε οι αναχρηματοδοτήσεις
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εάν μπουν στο κάδρο και οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, η οποία για φέτος και το 2017 καλείται να αναχρηματοδοτήσει λήξεις που πλησιάζουν το 1,5 δις ευρώ.
Πιο αναλυτικά το 2015 έχει γίνει γνωστό ότι αποπληρώθηκαν μέχρι το Σεπτέμβριο 177 εκατ. ευρώ, όταν συνολικά στην τριετία 2015 – 2017 η ΔΕΗ καλείται να αναχρηματοδοτήσει 1,554 δις ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και το εταιρικό ευρωομόλογο 200 εκατ. ευρώ που λήγει το 2017. Πρόκειται για το ένα τμήμα από την έκδοση του Απριλίου του 2014, ύψους 700 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ να λήγουν το 2019. Για τα 200 εκατ. λήξεως το 2017 το επιτόκιο είναι 4,75% ενώ για τα 500 εκατ. λήξεως το 2019 5,5%.
Μετά το 2018 ακολουθούν λήξεις δανείων 1,192 δις ευρώ, ενώ το συνολικό καθαρό χρέος της επιχείρησης διαμορφώνεται (Σεπτέμβριος 2015) στα 4, 9782 δις ευρώ.
Θυμίζουμε ότι μετά και την τελευταία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της εταιρείας το περασμένο καλοκαίρι από τη Standard and Poors έχουν επιδεινωθεί σημαντικά οι όροι αλλά και οι δυνατότητες της εταιρείας για αναχρηματοδότηση. Ο ίδιος οίκος είχε εγκαίρως προβλέψει την εξασθένιση της ρευστότητας, λόγω των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, των σημαντικών επενδυτικών δεσμεύσεων αλλά και της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική στροφή ή αλλαγή δεδομένων, τότε η εταιρεία αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα την άνοιξη του 2017, με τους απαισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου