Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Χάνει τη μάχη των 200 η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο

Της Νίκης Ζορμπά

Σε δημόσια διαβούλευση έδωσε η Κυβέρνηση τις αλλαγές στον νέο εκλογικό νόμο που αφορούν αποκλειστικά την κατάργηση του εκλογικού μπόνους και την ψήφο στα 17. 
Ο στόχος της Κυβέρνησης για υπερψήφισή του από 200 βουλευτές, δείχνει να απομακρύνεται μετά τη "ρελάνς" του ΠΑΣΟΚ με δική του αντιπρόταση και ρητό "όχι" στην αποδοχή των αλλαγών που προτείνει η Κυβέρνηση. 

Το Μαξίμου "έκοψε και έραψε" την πρόταση νόμου κατά τρόπο τέτοιο καταρχήν που να "διευκολύνει" το ΚΚΕ να υπερψηφίσει τις σχετικές διατάξεις και ποντάροντας στο "ναι" του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του εκλογικού μπόνους, με μια "πονηρή" διατύπωση στο άρθρο 4, ήλπιζε σε συγκέντρωση των 200 βουλευτών προκειμένου να ισχύσει η "απλή αναλογική" από τις επόμενες κιόλας εκλογές. 
Και ενώ το ΚΚΕ τελικά, δια του γραφείου Τύπου του μιλώντας στο Capital.gr, διαμήνυσε ότι θα υπερψηφίσει τις δύο διατάξεις, τελικά το μαξιμινό "πάρτυ", χάλασε η Χαριλάου Τρικούπη, εκφωνώντας "όχι" στις προτάσεις της κυβέρνησης. 
Συγκεκριμένα, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση για υπερψήφιση των αλλαγών του εκλογικού μπόνους από 200 βουλευτές με δεδομένη την καταψήφισή τους από τα κόμματα που έχουν ήδη εκφράσει τις προθέσεις τους. Ήτοι τη Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Και τούτο, γιατί τα "όχι" αθροίζουν ποσοστό 75 (Ν.Δ) +16 ( ΠΑΣΟΚ) +10 ( Ποτάμι)= 101 καθιστώντας αδύνατη τη συγκέντρωση των 2/3. 
Η ...πονηρή διατύπωση 
Στο άρθρο 4 του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι η ισχύς των άρθρων 2 και 3 ( δηλαδή η κατάργηση του εκλογικού μπόνους) εάν η υπερψήφισή του γίνει από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών. 
Αναλυτικά το άρθρο 4: 

Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα