Tη στιγμή που Τσακαλώτος-Ρέγκλινκ μιλούσαν για το θέμα του χρέους στο Λουξεμβούργο, στο Βερολίνο ο γερμανός ΥΠΟΙΚ έριχνε «πάγο» στη συζήτηση λέγοντας ότι το χρέος δεν αποτελεί το πρόβλημα. Το ΔΝΤ «πρέπει και θα μείνει ενεργός παίκτης» ξεκαθαρίζει.
Κόντρα στις απαιτήσεις (και) του ΔΝΤ που ζητά άμεσα απαντήσεις στο θέμα του χρέους ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που υποδέχτηκε μαζί με βουλευτές στο Βερολίνο τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την γνωστή γερμανική θέση ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να μείνει στο περιθώριο.
«Τα επιτόκια και οι πληρωμές δόσεων δεν είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ πρέπει και θα παραμείνει ενεργό».
Τοποθετούμενος ευρύτερα στη συζήτηση για την Ευρώπη υποστήριξε ότι συμφωνεί με τον Μάριο Ντράγκι στο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Όσον αφορά το ζήτημα της ενιαίας εγγύησης καταθέσεων στην Ευρώπη, τόνισε πως η Γερμανία δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει προτού μειωθεί ο αριθμός των τραπεζών.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την Deutsche Bank.
Τσακαλώτος: Μπορούμε να ανακάμψουμε
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ανακάμψει από την κρίση δημιουργώντας τις συνθήκες για σταθερή ανάπτυξη με κοινωνικά χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM, τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για την πρόοδο της οποίας ο ESM πρόκειται να ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης στο λεγόμενο EuroWorking Group.
Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και αφορούν κυρίως, σύμφωνα με τον υπουργό, τον «ανασχεδιασμό» του χρέους. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016 - παρ' όλο που θα υλοποιηθούν μετά το 2018 - έτσι ώστε στη βάση αυτή να συντάξει την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2,8 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο χθεσινό νομοσχέδιο, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου