Σήμερα συγκαλείται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, προκειμένου να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Παππά» μετά τις 23 προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι δίκασαν τον περασμένο Ιούλιο τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, που έθεσαν θέματα αντισυνταγματικότητας του νομοθετικού πλαισίου για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, έχουν κληθεί σήμερα σε πρώτη διάσκεψη από τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Νίκο Σακελλαρίου, με το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες να είναι ορατό.
Η διάσκεψη των ανωτάτων δικαστικών αναμένεται από όλες τις πλευρές με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ θα κρίνει αν το νομοθετικό οικοδόμημα της κυβέρνησης για τη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης των αδειών μείνει όρθιο.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.
Κομβικό σημείο για την κρίση των μελών της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σύμφωνα με νομικούς κύκλους το ζήτημα του ποιος είχε την αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα να προκηρύξει και να διενεργήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή εάν η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) ή στον υπουργό Επικρατείας.
Επιπλέον, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα κρίνει και άλλα νομικά ζητήματα που αφορούν τις διατάξεις του «νόμου Παππά» όπως το εάν παραβιάζουν συνταγματικές κατοχυρωμένες αρχές μεταξύ των οποίων η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντικειμενικότητα και η Δημοκρατία.
Παράλληλα, στις 23 αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν κατατεθεί κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού έχει τεθεί και το ζήτημα, του καθορισμου του αριθμού των αδειών μόνο στις τέσσερις όπως και του ορισμού της τιμής εκκίνησης στα 3.000.000 ευρώ.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως τόσο ο αριθμός των αδειών όσο και η τιμή εκκίνησης καθορίστηκαν από την Κυβέρνηση χωρίς επιστημονική ή άλλη τεκμηρίωση.newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου