Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Έως €45 εκατ. η επιπλέον επιβάρυνση των καταναλωτών για το ρεύμα

Κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία του υπουργού ενέργειας Π. Σκουρλέτη με την οποία και – εκτός απροόπτου – επιλύεται η τελευταία ενεργειακή εκκρεμότητα των παραδοτέων του Σεπτεμβρίου.

Η τροπολογία προβλέπει επιπλέον αύξηση στις χρεώσεις που θα καταβάλουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για το 2017, προκειμένου να εξαλειφθεί μέχρι το τέλος του έτους το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ (λειτουργός αγοράς ηλεκτρισμού) από όπου πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι με την προηγούμενη ρύθμιση της κυβέρνησης οι προμηθευτές καλούνταν να καταβάλλουν ένα ποσό της τάξης των 135 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος. Πλέον με τη νέα ρύθμιση αυξάνεται κατά 45 εκατ. ευρώ (περίπου 180 εκατ. ευρώ) το ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί εντός του 2017 οδηγώντας μέχρι το τέλος του έτους στο κλείσιμο της τρύπας.
Η τροπολογία προβλέπει ότι η ΡΑΕ θα αποφασίσει για το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ στις 20 Οκτωβρίου αντί για τον Ιούνιο που προβλεπόταν για το έτος 2016, ενώ για το 2017 θα υπάρχει στενή παρακολούθηση του ειδικού λογαριασμού ανά τρίμηνο ούτως ώστε σε περίπτωση που υπάρξει θέμα εκτροχιασμού του ελλείμματος να αποφασιστούν αναπροσαρμογές. Σημειώνεται ότι στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι η αναπροσαρμογή του τέλους προμηθευτή γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν υπέρογκες αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, αφήνεται δηλαδή ανοιχτό το "παράθυρο" για νέα αναπροσαρμογή προς τα πάνω του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ.
Σε κάθε περίπτωση οι χρεώσεις προμηθευτή μέσω του οποίου προβλέπεται να καλυφθεί το έλλειμμα, αναμένεται να οδηγήσει – σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς – σε έμμεσες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει ο κάθε προμηθευτής (ΔΕΗ και ιδιώτες). Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι οι προμηθευτές θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μετακυλήσουν στους καταναλωτές τουλάχιστον ένα μέρος των ποσών που θα κληθούν να καταβάλουν.

Χ. Φλουδόπουλος/capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα