Συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάσταση της χώρας, την πορεία της οποίας συνέδεσε με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο, με τη ρύθμιση για το χρέος και την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, εξέφρασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομίλου
Μυτιληναίου, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών. Σε ό,τι αφορά την πορεία του ομίλου, ο κ. Μυτιληναίος προανήγγειλε την αλλαγή της δομής της εταιρείας συμμετοχών, αναγνωρίζοντας ότι «η σημερινή δομή έχει κλείσει τον κύκλο της», και εστίασε στη δυναμική της «Αλουμίνιον» μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος εξοικονόμησης και τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, καθώς και στις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου όπου δραστηριοποιούνται οι δύο θυγατρικές του, Protergia και M+M. Προέβλεψε ρεκόρ για τις δραστηριότητες του αλουμινίου και της ενέργειας το 2017 και εκτίμησε ότι την ίδια πορεία θα ακολουθήσει σιγά σιγά και η ΜΕΤΚΑ, η οποία βρίσκεται σε φάση ανασχηματισμού.
«Συμφωνώ απόλυτα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι διατηρήσιμη», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Χαρακτήρισε κομβική την απόφαση της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο QE (ποσοτική χαλάρωση) και στην αγορά ομολόγων και τόνισε ότι «εάν συμβεί αυτό, μια επιχείρηση σαν τον όμιλο Μυτιληναίου θα μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο 2% και τότε θα μπορούμε να λογαριαστούμε με τους ανταγωνιστές μας». Οσο τα επιτόκια παραμένουν εκεί που είναι, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, τόνισε και έφερε ως παράδειγμα των δυσκολιών και επιπτώσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις την εξαγορά της εταιρείας Γιούλα Α.Ε. «Αυτό που συνέβη ήταν κάτι το συγκλονιστικό, μια εταιρεία που δεν είχε άλλα προβλήματα πλην του υψηλού δανεισμού εξαγοράστηκε από μια εταιρεία που δανείζεται με επιτόκιο 1%», είπε και συμπλήρωσε ότι «εάν δεν αλλάξει αυτό, αυτό θα συμβεί με όλες τις επιχειρήσεις. Θα τις εξαγοράσουν όλες και θα αποπληρώνουν την εξαγορά με επιτόκια 0,25%». Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα με ουσία αλλά και ψυχολογία και έκανε λόγο για αναδιάρθρωση και αποπληρωμή κυρίως από την αύξηση του ΑΕΠ, εκτιμώντας ως εφικτή την πρόβλεψη του ΔΝΤ για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8%, κάτι που, όπως είπε, θα αλλάξει πλήρως τη συζήτηση. Αναγνώρισε στην κυβέρνηση «στροφή στον ρεαλισμό» και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «κατάλαβαν ότι ο μόνος τρόπος να φύγεις από τα μνημόνια είναι να τα εφαρμόσεις τρέχοντας».
Μετασχηματισμός
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ομίλου, ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε τον μετασχηματισμό της εταιρείας συμμετοχών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των μετόχων, των εργαζομένων και των θυγατρικών του, αλλά και της οικονομίας.
Εκτίμησε ότι ο όμιλος θα διατηρήσει το 2016 τον τζίρο του στα επίπεδα του 2015, δηλαδή περίπου 1,84 δισ. ευρώ, με μικρή μείωση στα EBITDA, ως αποτέλεσμα της μείωσης της δραστηριότητας αλουμινίου, λόγω της πτώσης των τιμών του μετάλλου, και της ΜΕΤΚΑ, λόγω του περιορισμού του κατασκευαστικού της έργου και της παράλληλης αντιστάθμισης από τα ισχυρά αποτελέσματα στη δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας.
Για την «Αλουμίνιον», τόνισε ότι μπαίνει σε δυναμική εκκίνηση μετά την επιτυχία του δεύτερου προγράμματος εξοικονόμησης (Excellence) που επιτεύχθηκε σε ποσοστό 95% και μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, παράγοντες που φέρουν το συγκρότημα της «Αλουμίνιον» στην κορυφή των εργοστασίων της Ευρώπης από πλευράς κόστους και σίγουρα στην παγκόσμια πεντάδα. Πρόσθεσε δε ότι η εταιρεία έχει θωρακιστεί από τις διακυμάνσεις της τιμής του αλουμινίου στη διεθνή αγορά. Aνακοίνωσε επίσης ότι η «Αλουμίνιον» θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τρίτου προγράμματος εξοικονόμησης, με την επωνυμία «The Best», με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής αλουμινίου κατά 100 δολάρια, ενώ αποκάλυψε ότι έχει γίνει ήδη hedging για το πρόγραμμα στο σύνολο της παραγωγής το 2017, κάτι που θα οδηγήσει σε επιδόσεις ρεκόρ και καταγράφεται ήδη στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του έτους.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενεργειακή δραστηριότητα του ομίλου και κυρίως στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Εκτίμησε ότι διαμορφώνεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατάσταση με την υποχρέωση της ΔΕΗ για μείωση του μεριδίου της κατά 50% το 2020, ποσοστό που αντιστοιχεί σε έναν τζίρο της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ. Εθεσε στόχο την αύξηση του μεριδίου της Protergia από 3% σήμερα στο 10% το 2018, ενώ ανακοίνωσε ότι ο όμιλος έχει προσλάβει τη McKinsey ως σύμβουλο για να σχεδιάσουν μαζί τα επόμενα βήματα στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού.
(Καθημερινή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου