Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΜΕ

Σκέψεις : Aπό τον Ορέστη Σειμένη  φοροτεχνικό-συγγραφέα

Είμαι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος από την πρώτη ημέρα της ιδρύσεώς του. Θυμάμαι όταν με το μπλοκάκι στο χέρι έγραφα και εγώ πτυχιούχους στην «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ». Νέοι άνθρωποι, τότε, είμαστε και εμείς
μια παρέα και προσδοκούσαμε να φτιάξομε τον επαγγελματικό μας χώρο, την στέγη κάτω από την οποία συγκεντρωνόμαστε  όλοι μαζί, για να συζητάμε, και να δίνομε λύσεις, κάθε φορά στα προβλήματα και στις δυσκολίες τους στην εργασία μας, στο επάγγελμά μας αλλά και στα οικονομικά –δημοσιονομικά προβλήματα στην κοινωνία και στο Κράτος του οποίου επίσημος Σύμβουλος έγινε τότε που ιδρύθηκε το Επιμελητήριο  με βάση το καταστατικό του.
Στην πορεία του χρόνου ανακαλύψαμε δυστυχώς, ότι   το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν ήταν εκείνο που ονειρευόμαστε, γιατί αδρανούσε και ξέφευγε από τούς σκοπούς του, δεν ακουγόταν και πολύ, δεν προσέφερε και πολύ έργο. Αποσπασματικές εκδηλώσεις, ταμειακοί απολογισμοί, γεύματα στα μέλη του, κομματικές προπαγάνδες, άσκοπες και δαπανηρές εκδηλώσεις, και που και που κάποια ανακοίνωση, ήταν η κύρια δράση του και με πολλές και  αθρόες μεταφορές νέων Πτυχιούχων στα εκλογικά τμήματα, την ημέρα των εκλογών όταν γίνονταν  κάθε τρία χρόνια, για να ψηφίσουν…
Το κακό έχει γίνει. Τα κόμματα έχουν εισχωρήσει στις διαδικασίες και ελέγχουν το Επιμελητήριο. Οι πτυχιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι ταμιακά ενήμεροι συνεχώς, γιατί τους παρακρατούν από τον μισθό τους την ετήσια συνδρομή. Είναι πάντα πληρωμένες οι συνδρομές τους . Οι άλλοι πτυχιούχοι, του ιδιωτικού τομέα, συνήθως δεν είναι ταμιακά ενήμεροι διότι κανείς δεν τους υποχρεώνει  αλλά ούτε και τους ενημερώνει ότι πρέπει να πληρώνουν την συνδρομή τους. Αυτό γίνεται μόνο την τελευταία στιγμή. Και τους αφαιρούν το δικαίωμα να ψηφίζουν κάθε φορά εάν δεν έχουν καταβάλλει την συνδρομή τους δύο μήνες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Εάν π.χ. προσέλθει κάποιος την 11η Δεκεμβρίου 2016 στο εκλογικό κέντρο δεν θα τον αφήσουν  να ψηφίσει εάν δεν έχει καταβάλλει την συνδρομή του μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2016 (σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις Συλλόγων , Ενώσεων κλπ το μέλος μπορεί να καταβάλλει επί τόπου την οφειλόμενη συνδρομή του και με την απόδειξη στο χέρι να πάει δίπλα και να ψηφίσει.)
Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων μπήκαν για τα καλά στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Μάλιστα συνέβαινε κάθε φορά που εκλέγετο κάποιος πρόεδρος στο επιμελητήριο, κατά σύμπτωση κυβερνούσε και το κόμμα του! Αλλά στο Επιμελητήριο Απραξία.  
Κάποιοι θα επωμισθούν την ιστορική ευθύνη της μη αποδοτικότητος, της απραξίας  του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Κάποιοι δεν προσέρχονται, δεν προσελκύονται, στις εκλογές για να ψηφίσουν δηλαδή  60.000 και περισσότεροι πτυχιούχοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν ψηφίζουν γιατί «το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν κάνει τίποτα».
Βλέπομε άλλες επαγγελματικές ομάδες να είναι οργανωμένες στα Επιμελητήριά τους. Συμμετέχουν  όλοι και οφελούνται όλοι.
Εκλέγουν όλοι μαζί την Διοίκησή τους, μέσα από ενιαία ψηφοδέλτια και όχι ξεχωριστά , διχαστικά, ψηφοδέλτια.  Δείτε για παράδειγμα τους μηχανικούς που την στιγμή που έχουν πληγεί από την κρίση και δεν έχουν δουλειές, πως έχουν υποστηριχθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριό τους και έχουν νέα έσοδα από την έκδοση πολλών και ποικίλων πιστοποιητικών ενέργειας, μη αυθαίρετου, στατικότητος , ταυτότητος κτιρίου και άλλα     
Το Οικονομικό Επιμελητήριο πρέπει να είναι η Ναυαρχίδα των Επιμελητηρίων όλων. Τα πάντα σήμερα είναι φορολογικής  και οικονομικής υφής. Επρεπε το Οικονομικό Επιμελητήριο να είναι μπροστάρης σε όλα, στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες , στα περιοδικά, στο διαδίκτυο κ.ά. Μέχρι σήμερα δεν τα κατάφερε. Πιστεύω ότι ήλθε η ώρα να το πετύχει. Δεν μας ενδιαφέρει η γνώμη ή η συμμετοχή των κομμάτων. Στο κάτω κάτω τα κόμματα μας έχουν αποδείξει πώς δεν μπορούν να βελτιώνουν τα οικονομικά πράγματα, και μας θέλουν φιμωμένους για να μην τους δημιουργούμε προβλήματα. Και να «βολεύονται» οι άνθρωποι που τα εξυπηρετούν. Άλλος πολύ, άλλος λιγότερο..
Μας ενδιαφέρει όμως να συμφωνήσουν όλοι οι πτυχιούχοι σαν υπεύθυνοι επαγγελματίες σε ένα κοινό σκοπό : την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του Οικονομικού Επιμελητηρίου μας για να γίνει μπροστάρης την εποχή που ζούμε, και να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία στην ανάπτυξη της Οικονομίας  και στην εξορθολόγηση της φορολογικής νομοθεσίας.
Αλλά και να κοιτάξει να βελτιώσει τίς διαδικασίες στις εργασίες και στις απάνθρωπες συνθήκες στα φοροτεχνικά γραφεία γιατί και οι λογιστές – φοροτεχνικοί αλλά και οι πολίτες φορολογούμενοι ταλαιπωρούνται και υποφέρουν.
Εάν, παρεπιπτόντως, δεν γίνει ούτε αυτό , τότε πρέπει όλοι οι πτυχιούχοι Φοροτεχνικοί – λογιστές να ενώσουν τίς δυνάμεις τους και να δώσουν την μάχη για την σωτηρία του Οικονομικού Επιμελητηρίου που θα γίνει την 11η Δεκεμβρίου 2016. Αυτοί και γνώσεις έχουν αλλά και μέσα από την καθημερινή εμπειρία τους γνωρίζουν πολλά προβλήματα της Οικονομίας και μπορούν να βρούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Πρέπει όλοι οι Λ/Φ να παραμερίσουν τίς αρχηγικές και προσωπικέ φιλοδοξίες τους για να πετύχουν τον σκοπό αυτό. Γιατί η ιστορία τους έχει  καταγράψει ήδη και θα τους γράψει και στο μέλλον ως υπεύθυνους για την αδράνεια του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι ψηφίζουν στο Οικονομικό Επιμελητήριο, αρέσκονται να ψηφίζουν δημοσίους υπαλλήλους «για να ελέγχεται το Επιμελητήριο από αυτούς»
Και λοιπόν; Ποια οφέλη πέτυχαν μέχρι σήμερα; Mήπως μισθολογικά; Mήπως επαγγελματικά; H απάντηση είναι μία : TIΠΟΤΑ !
Πρέπει να δοκιμάσουν και την άλλη πλευρά . Την δυναμική του κλάδου των φοροτεχνικών-λογιστών που μπορούν να διεκδικήσουν και  γιαυτούς πολλά δίκαια οφέλη , χωρίς κόμματα συμβιβασμούς ή απραξίες.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΝΩΜΕΝΕΣ , ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΥΤΗ. ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
ΕΤΣΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΑΣ
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ
Γιατί :  
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ  ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΜΕ

Υ.Γ. Δεν επιθυμώ να ανακατευθώ σε συνδικαλιστικά ή αρχηγικά θέματα. Με το παρόν επιθυμώ, όπως και πολλοί άλλοι, να βοηθήσω προς την σωστή κατεύθυνση και  να υπενθυμίσω στους συναδέλφους ότι έχουν μεγάλη ιστορική ευθύνη και ότι έχει λήξει η περίοδος ανοχής για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Οικονομικό Επιμελητήριο της αναποτελεσματικότητος και της απραξίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα