Το Δημόσιο θα προπληρώσει την κατανάλωση του επόμενου έτους στη ΔΕΗ, προκειμένου να ενταχθεί στο εκπτωτικό πρόγραμμα με όφελος 6% που εφαρμόζει η επιχείρηση, σύμφωνα με ενημέρωση από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το όφελος θα είναι αμοιβαίο, καθώς η μεν ΔΕΗ θα ενισχύσει τη ρευστότητά της, το δε Δημόσιο θα εξοικονομήσει πόρους για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι προχωρά εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος η υλοποίηση της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης, μετά και την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία ενέκρινε τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι με την παραμονή του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με σχεδιασμούς του παρελθόντος και πάντοτε στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι, με τον νόμο 4237/14, εφαρμόζοντας υποχρεώσεις που απέρρεαν από την τότε συμφωνία με τους δανειστές, προβλεπόταν η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Η κυβέρνηση, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί και σε συνεννόηση με τους δανειστές, κατήργησε τον νόμο αυτό και διασφάλισε τον δημόσιο χαρακτήρα ενός βασικού κοινωνικού αγαθού.
Το ΥΠΕΝ δράττεται της ευκαιρίας για να εξακοντίσει βέλη προς την αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι και ο δικός του σχεδιασμός είναι αντίστοιχος με εκείνους της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, μιλώντας για την ανάγκη "επιθετικών ιδιωτικοποιήσεων".
Δειυκρινίσεις δίνονται επίσης και σε σχέση με τα θέματα που έθεσαν οι τράπεζες, ως πιστωτές της ΔΕΗ. ως προς το ζήτημα αυτό, από το ΥΠΕΝ επισημαίνεται ότι με συντονισμένες ενέργειες του ΥΠΕΝ και του ΥΠΟΙΚ αποσαφηνίστηκαν πλήρως και σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη οι τεχνικές και νομικές παράμετροι της μείωσης μετοχικού κεφαλαίου και διανομής σε είδος του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στους μετόχους της ΔΕΗ.
Ως αποτέλεσμα, συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο εξασφαλίσεων συνολικού ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται:
- παροχή εγγυήσεων από την Ενεργειακή Συμμετοχών για δάνεια της ΔΕΗ
- εκχώρηση συμβάσεων της ΔΕΗ με πελάτες υψηλής τάσης ως collateral (δηλαδή ενεργοποιείται μόνο αν υπάρξει καταγγελία των δανείων)
Ταυτόχρονα, υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ήδη προβλεπόμενα, η ΔΕΗ θα εισπράξει 131 εκατ. ευρώ (μικτά) από τον ΑΔΜΗΕ ως ειδικό μέρισμα (cash upstream), που έχει προβλεφθεί ως αποζημίωση για το 51% που μεταβιβάζεται χωρίς χρηματικό αντίτιμο.
Στη βάση αυτών, το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι διασφαλίζεται και το υπάρχον κοινοπρακτικό δάνειο (1,476 δισ. ευρώ) αλλά και η οικονομική θέση της ΔΕΗ.
Υπογραμμίζεται, δε, ότι η συζήτηση για τις επιπλέον εξασφαλίσεις που δίνονται (λόγω της μείωσης μετοχικού κεφαλαίου και διανομής εις είδος του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στους μετόχους της ΔΕΗ) δεν έχει σχέση με τη συζήτηση που διενεργεί η ΔΕΗ με τις τράπεζες για νέο δάνειο 200 εκατ. ευρώ.
Δεδομένης της συζήτησης που γίνεται για τις οφειλές του δημοσίου, από μεριάς του ΥΠΕΝ τονίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ήδη αποπληρώνει τις συνολικές οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης προς την ΔΕΗ μέσω του προγράμματος εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών και πρόκειται να κλιμακώσει τις πληρωμές.
Συγκεκριμένα, ήδη μέσα σε ένα μήνα, από τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν περίπου 20 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ υπολογίζει ότι οι υπολειπόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 31/12 ήταν 79 εκατ. ευρώ.
Έτσι, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι όχι μόνο θα μηδενιστούν οι οφειλές του Δημοσίου αλλά και δεν θα υπάρξουν νέες στο μέλλον: Το Ελληνικό Δημόσιο θα εκμεταλλευτεί το εκπτωτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ 15%+6% για την προπληρωμή της κατανάλωσης ρεύματος του στενού δημόσιου τομέα για το 2017, με ωφελημένη σε επίπεδο ρευστότητας της ΔΕΗ αλλά και σε επίπεδο προϋπολογισμού το Ελληνικό Δημόσιο. Η υιοθέτηση αυτής της πρακτικής σηματοδοτεί την αρχή μιας πολύ πιο αποδοτικής διαχείρισης των πολύτιμων δημόσιων πόρων, χωρίς την επανάληψη των καθυστερήσεων πληρωμών προς την ΔΕΗ που οφείλονται στη γραφειοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου