Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ

Χρήστος Στεφάνου

(upd: 14:21) Εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ η σύμβαση για την προμήθεια ενέργειας της ΛΑΡΚΟ και τη διευθέτηση οφειλών προηγούμενων ετών.

Τη σχετική εισήγηση υπερψήφισε και ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, που ελέγχει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, τασσόμενος όπως είπε με τη θέση του ελληνικού Δημοσίου το οποίο επίσης υπερψήφισε την πρόταση. Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε δια του εκπροσώπου του ότι η εισήγηση δεν επαρκεί για να σταθμιστούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι και έθεσε τα ερωτήματα ποια είναι η θέση του εποπτεύοντος υπουργείου για το θέμα, όπως και αν υπάρχει νομική γνωμοδότηση για μη έγερση θεμάτων ανταγωνισμού η/και παράνομης κρατικής ενίσχυσης.

Απαντώντας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμ. Παναγιωτάκης ανέφερε πως δεν κρίθηκε σκόπιμο να ζητηθεί ιδιαίτερη γνωμοδότηση δεδομένου ότι η συμφωνία αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο εταιριών η οποία είναι αμοιβαία επωφελής. Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία έχει τη σύμφωνη γνώμη του εποπτεύοντος υπουργείου.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε επίσης ότι το συνολικό χρέος της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ κυμαίνεται στα επίπεδα των 300 εκατ. Ευρώ, μέγεθος το οποίο ωστόσο θα μειωθεί σε εφαρμογή της συμφωνίας και της απόφασης της διαιτησίας για οφειλές της περιόδου 2010-2013 που αναμένεται μέσα στο μήνα.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η ΔΕΗ εκτός από προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ με ποσοστό 11 % και αν επέλεγε να διακόψει την ηλεκτροδότηση της εταιρίας λόγω χρεών δεν θα υπήρχε πιθανότητα να εισπράξει τα οφειλόμενα.
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Η σημερινή έκτακτη ΓΣ της ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει τη νέα τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης στη χώρα, η βιομηχανία νικελίου Λάρκο. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις που έγιναν για τις επεξηγήσεις των θεμάτων της ΕΓΣ, η τιμή που προκύπτει μετά τις εκπτώσεις προφίλ και όγκου είναι 37 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ εάν συνυπολογιστεί και η διακοψιμότητα τότε η ΛΑΡΚΟ θα έχει ένα κόστος της τάξης των 35 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πρακτικά η τιμή αυτή εξοικονομεί ανά τόνο παραγόμενου προϊόντος 1500 ευρώ κόστος παραγωγής, που όμως δεν είναι επαρκές με δεδομένο ότι η τιμή του νικελίου είναι κάτω από τις 10 χιλάδες δολάρια την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής ξεπερνά τις 15 χιλιάδες. 
Ωστόσο προκειμένου να εγκριθεί η νέα τιμή, στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ η Λάρκο παρουσίασε συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο που περιλαμβάνει και άλλες εσωτερικές μειώσεις που θα φέρουν το κόστος κοντά στις 12 χιλιάδες δολάρια ο τόνος.

Αρκεί αυτό; Όχι αφού σύμφωνα με το ίδιο επιχειρηματικό πλάνο σε αυτό το κόστος παραγωγής θα είναι ελκυστική για την είσοδο ιδιώτη, ο οποίος θα έχει τα κεφάλαια για να υλοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις που θα καταστήσουν μακροπρόθεσμα βιώσιμη τη βιομηχανία.

Ως προς τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, αυτή περιλαμβάνει επίσης ρύθμιση των οφειλών του 2016 (η Λάρκο κατέβαλε περί τα 2 εκ. μηνιαίως στο πλαίσιο άτυπης ρύθμισης την οποία τελικά δεν εφάρμοσε φτάνοντας να δίνει μόνο 500 χιλ. ευρώ το μήνα) με καταβολή 8 δόσεων ύψους 3 εκατ. ευρώ, που θα αφήσουν ένα υπόλοιπο 5,7 εκατ. ευρώ που θα εξοφληθεί σε 48 δόσεις. Η τιμή των 37 ευρώ εκτός από τις εκπτώσεις περιλαμβάνει και ρήτρα αναπροσαρμογής σε περίπτωση αύξησης της τιμής του νικελίου, ενώ δίνεται με την προϋπόθεση της εξόφλησης των τρέχοντων λογαριασμών, για τους οποίους προβλέπεται και εκχώρηση απαιτήσεων από πελάτες της Λάρκο προς τη ΔΕΗ. Τέλος για τις οφειλές της περιόδου 2010 -2013 προβλέπεται ρύθμιση στη βάση του αποτελέσματος της διαιτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα