Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Jeroen Dijsselbloem: Με την έλευση του ευρώ, οι Έλληνες έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους

Ο πρόεδρος του Eurogroup εκτιμά ότι είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές το 2018 - Αισιοδοξία Ντάισελμπλουμ ότι δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Την αισιοδοξία του για την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem , σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σαββατιάτικο φύλλο της φλαμανδικής εφημερίδας De Tijd, χαρακτηρίζοντας «εφικτό στόχο» την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018.

Ειδικότερα, ανέφερε πως «με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά», επισημαίνοντας τα «αλλεπάλληλα τρίμηνα» κατά τα οποία η χώρα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και πως «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ολοκληρωθεί». «Ο σκοπός είναι το 2018 να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα δικά της πόδια και να καταφέρει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένες.

Ερωτηθείς εάν είναι αναγκαίο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια ελάφρυνση χρέους, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των ωριμάνσεων. Ωστόσο «για ένα κούρεμα του χρέους», είπε, «δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην ευρωζώνη».

Οι Έλληνες μετά την έλευση του ευρώ έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους 
Επιπλέον, ανέφερε πως δεν αποτελεί «ολόκληρη αλήθεια» ότι τα χρέη της Ελλάδας μαζεύτηκαν «επειδή θέλαμε να σώσουμε τις τράπεζες», υποστηρίζοντας πως «τα χρέη μαζεύτηκαν επειδή οι Έλληνες από τότε που ήλθε το ευρώ έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους». «Την περίοδο αυτή των οκτώ ετών, ο πλούτος αυξήθηκε πάρα πολύ στην Ελλάδα και τα νοικοκυριά δαπανούσαν έως και 40% περισσότερο. Ένα μεγάλο μέρος από τα δάνειά τους προήλθε όμως από δάνεια και σε μια δεδομένη στιγμή δεν ήταν πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να έλθουν οι χώρες της ευρωζώνης για να τους βοηθήσουν» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως «όλες οι χώρες της ευρωζώνης υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα δάνεια πρέπει κάποτε να εξοφληθούν και σε αυτό είναι σύμφωνες και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και χώρες της Νότιας Ευρώπης». «Είναι ένα θέμα εμπιστοσύνης», κατέληξε ο ίδιος.

Εξάλλου, ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να τεθούν υπό έλεγχο οι μεταναστευτικές ροές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν (θα πρέπει να) σημαίνει και «περισσότερη Ευρώπη». Εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο οι διάφορες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η παρατηρούμενη άνοδος του λαϊκισμού να οδηγήσουν στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Η πιθανότητα να βρεθούμε αυτή την χρονιά εκ νέου σε μια μεγάλη κρίση είναι περιορισμένη», εξήγησε. «Πράγματι, οι λαϊκιστές σημειώνουν άνοδο, αλλά δεν πιστεύω ότι θα καταφέρουν να βρεθούν στην εξουσία σε κάποια χώρα. Πράγματι, μερικές ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά αυτά είναι παλιά προβλήματα για τα οποία έχουμε τις λύσεις. Το Brexit είναι σίγουρο ότι θα έχει επιπτώσεις, αλλά ας περιμένουμε πρώτα την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και ας μην δραματοποιούμε τα πράγματα. Εν τω μεταξύ τα πράγματα πάνε καλύτερα και με την οικονομία», πρόσθεσε.
tijd.be
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα