Νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί για το ΔΕΣΦΑ, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με φορείς και θεσμούς, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, με συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ με κάποιες αλλαγές που να τον προσαρμόζουν στη σημερινή πραγματικότητα και να αξιοποιούν τις μεγάλες προοπτικές του συγκεκριμένου κλάδου. Αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους θεσμούς».
Ως προς την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ΔΕΗ να παραμείνει εξίσου ισχυρή στο τέλος της τρέχουσας μεταβατικής περιόδου.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «όλη η αγορά ενέργειας βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2020. Η ΔΕΗ βρίσκεται φυσικά στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης, καθώς καλείται να μειώσει τα ποσοστά της στη λιανική στο 50%, όσο έχει δηλαδή περίπου και στην παραγωγή. Στόχος είναι η μετάβαση αυτή να γίνει ομαλά με τη ΔΕΗ εξίσου ισχυρή στο τέλος της ημέρας και τις αγορές ενέργειας σε ΑΠΕ, αέριο, και λιγνίτη να είναι πιο ανταγωνιστικές προς όφελος του καταναλωτή, της οικονομίας, και φυσικά με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Από εκεί και πέρα, ο κ. Σταθάκης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει αποφάσεις για τα θέματα που εκείνη θεωρεί ως ύψιστης προτεραιότητας.
Επισήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική αναδιανομής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν όλα πάνε καλά, εμείς θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο».
Για το θέμα της αξιολόγησης ο υπουργός εκτιμά ότι οι εκκρεμότητες μπορεί να κλείσουν τις επόμενες εβδομάδες, τονίζοντας μάλιστα πως «έχει ήδη επέλθει συμφωνία» κατ' ουσίαν, με όλες τις πλευρές να συγκλίνουν στην ανάγκη λύσης μέσα στον Ιανουάριο.
Στο μεγάλο «αγκάθι» της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Σταθάκης υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι χρειάζονται πιο γενναίες αποφάσεις από την πλευρά του Ταμείου ή συμβιβαστικές λύσεις, που θα είναι όμως συμβατές με το πλαίσιο συμφωνίας που ήδη έχει επιτευχθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Η αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και αυτό πιστεύω το αντιλαμβάνονται οι συνομιλητές μας στο εξωτερικό», είναι η απάντηση που δίνει στα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου