Θοδωρής Παναγούλης
Έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η μελέτη των δεδομένων εκ μέρους της ΡΑΕ για το ύψος των «παλιών» ΥΚΩ που οφείλονται στη ΔΕΗ και σύντομα πρόκειται να σταλεί η γνωμοδότησή της στον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.
Η γνωμοδότηση μάλιστα θα περιλαμβάνει και πρόταση με την οποία θα επιτυγχάνεται να μην επιβαρυνθούν τα τιμολόγια των καταναλωτών με ποσά από παλιές εκκρεμότητες. Η απόφαση βεβαίως είναι του υπουργού, ο οποίος θα κληθεί να λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους. Ωστόσο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η πρόσφατη διαβεβαίωση Σταθάκη ότι η επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος που θα προκύψει από τη μνημονιακή υποχρέωση για εκκαθάριση των ΥΚΩ των παρελθόντων ετών θα είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή.
Μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς, σύμφωνα με την οποία δίνεται περιθώριο 5 ετών (έως το 2022) για να τακτοποιηθεί η παλαιά εκκρεμότητα με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που δεν έχουν επιμεριστεί στο σύνολο τους, από το 2012 και εντεύθεν, το πρώτο βήμα που έχει να γίνει είναι να προσδιοριστεί πόσες είναι οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί.
Η ΔΕΗ διεκδικεί, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, 735 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό όμως είναι ο υπολογισμός που κάνει η ίδια η ΔΕΗ χωρίς να υπάρχει υπολογισμός από ανεξάρτητο φορέα. Όσο και αν φαίνεται ανορθόδοξο, μέχρι σήμερα ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ που κανονικά διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ (έσοδα και έξοδα) δεν τηρείται από κανέναν.
Την προηγούμενη περίοδο η ΡΑΕ ασχολήθηκε με τον προσδιορισμό του ακριβούς ποσού που πρέπει να αποδοθεί στη ΔΕΗ για τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η έρευνα της ΡΑΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ανακτήσιμα από την ΔΕΗ ποσά την περίοδο 2012-2016, είναι του επιπέδου των 400 εκατ. ευρώ.
Βήμα δεύτερο: Πως θα εισπραχθούν
Μετά τον προσδιορισμό του προς ανάκτηση ποσού, η ΡΑΕ πρόκειται πολύ σύντομα να εκδώσει γνωμοδότηση σχετικά με:
· Το αν θα πρέπει να ανακτηθεί το σύνολο του ποσού από τους καταναλωτές ή να καλύψει μέρος (ή όλο το ποσό) το κράτος.
· Τον τρόπο που θα κατανεμηθεί στην πενταετία μέχρι το 2022 η επιβάρυνση στους καταναλωτές για το ποσό που θα κριθεί ότι πρέπει να ανακτηθεί.
· Την άρση υφιστάμενων στρεβλώσεων στον τρόπο επιμερισμού των ΥΚΩ στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΡΑΕ σκοπεύει να προτείνει την ανάληψη ενός μέρους (ή και του συνόλου) του κόστους των παλαιών οφειλών ΥΚΩ από το κράτος. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Με το να επιστρέφεται στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ ο ΕΦΚ που εισπράττει το Δημόσιο από την κατανάλωση πετρελαίου στις γεννήτριες των νησιών (ειδικά για το ντίζελ ο ΕΦΚ είναι πολύ υψηλός).
Υπολογίζεται ότι τα ποσά αυτά μπορούν να φτάσουν στα 100 με 130 εκατ. ευρώ το χρόνο. Πρακτικά, πρόκειται για ποσά αντίστοιχα με εκείνα που θα κληθούν να καταβάλλουν οι καταναλωτές για τις παρελθούσες ΥΚΩ (για παράδειγμα, αν προσδιοριστούν σε 500 εκατ. ευρώ, κατανεμημένα σε 5 χρόνια «δίνουν» 100 εκατ. το χρόνο κατά μέσο όρο).
Όσον αφορά την άρση υφιστάμενων στρεβλώσεων, η ΡΑΕ μελετά την τροποποίηση της μεθοδολογίας επιμερισμού των ΥΚΩ που οδηγεί σε υπέρμετρες και άδικες επιβαρύνσεις, αφού σήμερα «τιμωρείται» με υπερβολική καταβολή ΥΚΩ για όλη την κατανάλωσή του, όποιος καταναλώσει περισσότερες Κιλοβατώρες και αλλάξει κλιμάκιο χρέωσης.
Μικτό σύστημα
Η πρόταση για επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, μια πρόταση με την οποία ουσιαστικά αναλαμβάνει το δημόσιο την επιβάρυνση για τις παλιές ΥΚΩ, παρότι είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο (η Κομισιόν επιτρέπει την υποανάκτηση) είναι σαφές ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς και συνεπώς ενέχει κινδύνους περιπλοκής. Επιπλέον επιβαρύνει τους πολίτες από άλλη… δίοδο, όχι μέσω των λογαριασμών ρεύματος αλλά μέσω του προϋπολογισμού.
Στο υπουργείο πάντως κάνουν και άλλες σκέψεις για ένα «μικτό» σύστημα. Δηλαδή για εν μέρει ανάκτηση από τους καταναλωτές με ταυτόχρονο συμψηφισμό των όποιων μικρών αυξήσεων υπάρξουν στις ΥΚΩ με αντίστοιχου ύψους μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι περίπου μηδενικό ή, σε κάθε περίπτωση, αμελητέο.
Και αυτό καθώς μετά και την επιβολή της χρέωσης προμηθευτή, θεωρείται βέβαιο ότι το περίφημο έλλειμμα των ΑΠΕ (μνημονιακή υποχρέωση) θα έχει μηδενιστεί στα τέλη του 2017, ίσως και ακόμη νωρίτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου