Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

«Σύννεφα» πάνω από το Eurogroup της Δευτέρας

Θα... αργήσει να βάλει γραβάτα ο κ. Τσίπρας
Το Βερολίνο διαμηνύει ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να προσβλέπει σε πολιτική συμφωνία - Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Σόιμπλε, πάγια η θέση για λύση στο χρέος μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, το 2018 - Ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ δεν «βλέπει» σύντομα την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση - Σενάρια και για έκτακτο Eurogroup πριν τις 15 Ιουνίου

«Σύννεφα» φαίνεται πως συγκεντρώνονται πάνω από τον φαινομενικά... ανέφελο ουρανό του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, στη διάρκεια του οποίου η Αθήνα ελπίζει ότι θα λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους δανειστές για τα βήματα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία εξάλλου ζητά διακαώς και το ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Ήδη, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, απηχώντας σαφώς τις θέσεις του πολιτικού προϊσταμένου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας, παρά την ψήφιση, το βράδυ της Πέμπτης, του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα για μετά το 2018, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους ταυτόχρονα να τηρήσουν τις δικές τους.

Σε ερώτηση αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται αυτό που ζητά το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και περίοδο χάριτος, απάντησε συγκεκριμένα: «Δεν συζητάμε ούτε αυτά (σ.σ. περίοδος χάριτος, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σταθεροποίηση των επιτοκίων) ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». 

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο παραμένει σταθερό στην άποψή του πως μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018 -και αν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως έλεγε η συμφωνία του Μαΐου του 2016 στο Eurogroup- θα εξεταστεί εάν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στην υπόθεση του ελληνικού χρέους, όπως και εν γένει στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού παραμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ουσιαστικά λέει πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει αφήσει τον κ. Σόιμπλε να χειρίζεται «εν λευκώ» το θέμα, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προσβλέπει σε κάποιου είδους πολιτική συμφωνία, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. 

Η φράση-«κλειδί», άλλωστε, στα λεγόμενα του κ. Ζάιμπερτ, είναι ότι στο Eurogroup «το ζήτημα βρίσκεται σε καλά χέρια».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου αρνείται να επιβεβαιώσει εάν η Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτήρισε «αναγκαία και δυνατή» μία συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου, που να περιλαμβάνει και το χρέος.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, το καλύτερο δυνατό σενάριο, στο οποίο μπορεί να ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα, είναι μια επανάληψη ή επαναδιατύπωση των αποφάσεων του Μαΐου του 2016, στην οποία γινόταν μια γενική περιγραφή των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. 

Αυτό που ξεκάθαρα προέκυπτε από την απόφαση της 24ης Μαΐου 2016, ήταν ότι τα όποια ουσιαστικά βήματα για το χρέος θα γίνουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος (σ.σ. Μνημονίου), το 2018 -ήτοι, όπως προκύπτει σαφώς, μετά τις εκλογές του φθινοπώρου του 2017 στη Γερμανία, όπου η διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών μετά την κάλπη αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, με βάση και όσα καταγράφονται στις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις.

Ενδεικτική, άλλωστε, ως προς την εκτίμηση ότι μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα -και πάντως, όχι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου- είναι και η δήλωση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος μέχρι τώρα είχε λειτουργήσει ως «κυματοθραύστης» των επιθέσεων και της σκληρής κριτικής κατά της Ελλάδας.

Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Κερέ είπε συγκεκριμένα: «Δεν βλέπω να ξεκινά μια συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο (της ΕΚΤ) για την ένταξη της Ελλάδας (στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, QE) πριν να γίνουν όλα τα βήματα από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, πριν να ληφθούν αποφάσεις από το συμβούλιο του ESM και το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ».

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, αξιωματούχος της ΕΕ, με γνώση των συνομιλιών που διεξάγονται για το ελληνικό ζήτημα, άφηνε να εννοηθεί ότι, εάν δεν προκύψει συμφωνία στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Μαΐου, τότε ενδεχομένως θα χρειαστεί ένα έκτακτο Eurogroup πριν από τις 16 Ιουνίου, που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα