Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» (26 Σεπ.1943,10:14′ π.μ.) video

Σαν σήμερα,πριν από 74 ολόκληρα χρόνια,στις 16 Σεπτεμβρίου του 1943 τα γερμανικά Ju-88 βυθίζουν το ένδοξο αντιτορπιλικό ”Βασίλισσα Όλγα” μέσα στο λιμάνι Λακκί της Λέρου.
Ο Ιταλός υπαξιωματικός πού διoικoύσε τό παρατηρητήριo τών Λεπίδων (σημείο πλησίον του “Βασίλισσα Όλγα”) δεν έδωσε συναγερμό, γιατί ήξερε πώς ήταν τό ‘Ελληνικό καράβι μέσα στό Λακκί καί αύτό θάταν ό κύριoς στόχoς.
Υποτίθεται,βεβαίως,ότι το πλοίο μας βρισκόταν σε φιλικό λιμάνι,αφού η Λέρος ήταν Ιταλοκρατούμενη και αφού βέβαια οι Ιταλοί,είχαν πλέον έρθει με το πλευρό των συμμάχων

Οι Ιταλοί όμως φαίνεται ότι δεν ξέχασαν ποτέ την εξευτελιστική τους ήττα από τους Έλληνες στο έπος του ΄40 και κάποιοι πιστοί ακόμα στον Μουσολίνι Ιταλοί αξιωματικοί, βρήκαν την ευκαιρία να εκδικηθούν,αφήνοντας το “Βασίλισσα Όλγα” σαν λεία στα Γερμανικά αεροπλάνα,που το κατασπάραξαν ύπουλα την στιγμή που ήταν αραγμένο στο λιμάνι της Λέρου και σίγουρο πως οι νέοι σύμμαχοι Ιταλοί θα τους ειδοποιούσαν στην περίπτωση μιας γερμανικής αεροπορικής επιδρομής.

Αν οι Ιταλοί προειδοποιούσαν εγκαίρως όπως είχαν (υποτίθεται) υποχρέωση, τότε τα πράγματα θα είχαν άλλη κατάληξη.

Το πλήρωμα του “Βασίλισσα Όλγα” δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Το πλήρωμα όρμησε στα αντιαεροπορικά πολυβόλα και δεν σταμάτησε ακόμα και την στιγμή που το πλοίο βυθιζόταν.

Λίγα , ελάχιστα λεπτά πριν την επιδρομή, αν το “Βασίλισσα Όλγα” είχε προειδοποιηθεί, η τραγωδία θα αποφευγόταν.

Η ιστορία όμως δεν γράφεται με “αν” και δυστυχώς στην περίπτωση του “Βασίλισσα Όλγα” κάποιος ξένος Εφιάλτης διέπραξε και πάλι το ειδεχθές του έγκλημα.

ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ
 Ο Αργύρης Ιωάν. Στεργίου, γέννημα θρέμμα της Ερμιόνης, ετών 22, υπηρετούσε τη θητεία του στο αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα».

Εκείνο το πρωινό της Κυριακής, της26ης Σεπτεμβρίου του ’43, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το θρυλικό πλοίο έδεσε στο πόρτο Λακκί της Λέρου, προκαλώντας ενθουσιασμό στους κατοίκους του νησιού.
Το πλήρωμα, ταλαιπωρημένο από την ολονύχτια περιπολία, ξεκουραζόταν στα υποφράγματα, ακούγοντας απ’ το ραδιόφωνο την αναμετάδοση της κυριακάτικης λειτουργίας.
Στις 9.58΄π.μ. γερμανικά αεροπλάνα έριξαν, αιφνιδιαστικά, τις πρώτες βόμβες.
Μέσα σε λίγα λεπτά πέτυχαν την καταβύθιση του ένδοξου αντιτορπιλικού στέλνοντας στον υγρό τάφο τον κυβερνήτη και τα 70 μέλη του ηρωικού πληρώματος, ενώ ακουγόταν ο ύστατος χαιρετισμός: «Ζήτω η Βασίλισσα Όλγα!».
Κάθε χρόνο το Πολεμικό Ναυτικό και οι κάτοικου της Λέρου πραγματοποιούν επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες του «Βασίλισσα Όλγα», παρουσία, όπως μας είπαν, και των λιγοστών επιζώντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα