Γιώργος Φιντικάκης
Σε αναζήτηση πολιτικής παρέμβασης για να βρεθεί λύση στην υπόθεση με τους λιγνίτες φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση, γεγονός που δικαιολογεί και το αιφνίδιο χθεσινό ταξίδι του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντήσει τον Επίτροπο Μοσκοβισί.
Επισήμως, η μόλις 30 λέξεων ανακοίνωση του ΥΠΕΝ μιλούσε για προγραμματισμένη όπως τη χαρακτήριζε συνάντηση του κ. Σταθάκη με τον Πιέρ Μοσκοβισί, προκειμένου να συζητηθούν θέματα της τρίτης αξιολόγησης. Το ραντεβού ωστόσο δεν ήταν από καιρό προγραμματισμένο, καθώς ο υπουργός αναμένετο να παρευρεθεί χθες σε εκδήλωση του ΤΕΕ, όπως όμως ενημερώθηκαν οι διοργανωτές του, τελικά ο κ. Σταθάκης δεν θα έδινε το παρών, λόγω έκτακτων υποχρεώσεων στο εξωτερικό.
Το ταξίδι επομένως θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια κίνηση να εξασφαλισθεί από το Μοσκοβισί η διαβεβαίωση ότι τουλάχιστον στα ενεργειακά, θα αποφευχθεί η όποια εμπλοκή, και ότι η DG Comp θα αποδεχθεί τελικά, έστω με κάποιες αλλαγές, την ελληνική πρόταση για τους λιγνίτες.
Το κατά πόσο επετεύχθη ο σκοπός θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Στο δια ταύτα πάντως της υπόθεσης με τους λιγνίτες, η DG Comp έχει ως γνωστόν ενημερώσει την ελληνική πλευρά, ότι πρέπει να προβεί σε ουσιώδεις αλλαγές σχετικά με το μείγμα του προς πώληση λιγνιτικού πακέτου. Κατά την προ δεκαημέρου συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ Μ. Βερροιόπουλος, του έγινε σαφές ότι η παρούσα μορφή της ελληνικής πρότασης δεν εγγυάται την επιτυχία στο market test του Οκτωβρίου.
Οι συνομιλητές της ελληνικής πλευράς είχαν αμφισβητήσει τόσο τις πιθανότητες να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον το προτεινόμενο μείγμα, όσο και το κατά πόσο ανταποκρίνεται στο 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πρόταση για τις δύο παλαιές μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, τη σύγχρονη μονάδα της Μελίτη Ι στη Φλώρινα, και την άδεια για τη κατασκευή της Μελίτη ΙΙ, όχι μόνο δεν είναι ελκυστική, αλλά χρειάζεται και συμπλήρωμα. Σημαίνει επίσης ότι αντί για την άδεια της Μελίτη ΙΙ, θα πρέπει να προστεθεί στο πακέτο μια ακόμη μονάδα, όπως για παράδειγμα η Μεγαλόπολη.
Αποφάσεις κατά τη συνάντηση των Βρυξελλών δεν είχαν ληφθεί, η συνάντηση είχε περισσότερο γίνει για να καταγραφούν "δια ζώσης" οι διαφωνίες, και έκτοτε η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μέσω της ανταλλαγής σημειωμάτων. μέχρι τουλάχιστον και την επόμενη εβδομάδα οπότε και καταφτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια.
Αν κάτι πάντως είχε επιβεβαιώσει το "τετ- α τετ" στις Βρυξέλλες ήταν ότι η διαπραγμάτευση έχει ακόμη δρόμο μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να διαβάσει κανείς και τη χθεσινή συνάντηση Σταθάκη-Μοσκοβισί, και ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, προκειμένου η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερο, και πάντως πριν το Δεκέμβριο.
Οι λιγνίτες δεν είναι και το μοναδικό ενεργειακό θέμα της τρίτης αξιολόγησης. Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνονται η πορεία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, το θέμα του προσωρινού αλλά και του μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος και το αίτημα της χώρας για παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας, και η πορεία μετασχηματισμού και η δημιουργία των νέων αγορών στο πλαίσιο του target model.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου