Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
capital.gr
capital.gr
Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας που οι περισσότεροι αναλυτές εφιστούσαν την προσοχή, καθώς στις ημέρες του θα άνοιγαν, όπως και άνοιξαν, τα κρίσιμα μέτωπα που ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Και η δίμηνη συσσώρευση που προηγήθηκε μόνο καλό δεν έκανε σε μια αγορά που εκτός από τα προβλήματα που έχει, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει και τη ρηχότητά της.
Την εβδομάδα, όμως, που οι μεγαλύτερες, και πολλά υποσχόμενες, εισηγμένες βρίσκονταν στο Λονδίνο για να παρουσιαστούν σε ξένους θεσμικούς, ώστε να δοθεί η τελική ώθηση για την ανοδική διαφυγή, αυτήν την εβδομάδα άνοιξαν μέτωπα που μόνο στη σεναριολογία και τη φημολογία βασίζονταν. Αλλά αυτά τα μέτωπα κατάφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στην αγορά, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στις 738 μονάδες, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο. Ο δε τραπεζικός, "επισκέφτηκε” τις 794 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές του έτους.
Φυσικά στη σεναριολογία αυτή πρωταγωνιστής ήταν ο τραπεζικός κάδος, ο οποίος είναι ο μεγάλος ρυθμιστής της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ανέκαθεν. Αυτός ήταν ο οδηγός της πτώσης, αλλά και αυτός έδωσε και το έναυσμα για την αντίδραση, η οποία έφερε σχεδόν στα ίσα την αγορά αυτήν την εβδομάδα. Και πρωταγωνίστριες αυτού ήταν η μετοχή της Πειραιώς και η μετοχή της Εθνικής.
Ειδικότερα, η Πειραιώς μέσα στην εβδομάδα είδε τη μετοχή της να κατρακυλά στα 2,64 ευρώ, με το εντυπωσιακό -21,24% στις 20/9, αλλά και να ανακτά τα 3 ευρώ την Παρασκευή, αποδεικνύοντας πόσο ευάλωτη είναι η επενδυτική κοινότητα σε παντός είδους φημολογία που διακινείται για το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο προέκυψε μετά από σχετικούς ελέγχους των πεπραγμένων των στελεχών. Μάλιστα, η μετοχή την Τετάρτη έκανε ρεκόρ όγκου για φέτος, καθώς διακίνησε σχεδόν διπλάσια τεμάχια ακόμη και από τα υψηλά της.
Η δεύτερη ήταν η μετοχή της Εθνικής, η οποία μονοπωλούσε τον όγκο σε ολόκληρη σχεδόν την εβδομάδα (διακινώντας πολλές φορές το ήμισυ σχεδόν του όγκου ολόκληρης της αγοράς) έκανε το δικό της ρόλερ κόστερ. Την Τετάρτη από το -5,26% έφτασε έως και το +7,37%, ξεκινώντας δειλά - δειλά την προσπάθεια αλλαγής του κλίματος στο ΧΑ.
Εκτός των δύο μετοχών που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας όμως, αρκετές άλλες έδειξαν ότι ενήργησαν προς τη δική τους διόρθωση, ανεβάζοντας τη μεταβλητότητα της αγοράς στα ύψη. Στις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είδαμε τους όγκους να ανεβαίνουν σε υψηλά επίπεδα, δείγμα της ενεργοποίησης χαρτοφυλακίων που έμεναν εν υπνώσει επί διμήνου. Και αυτό ήταν ένα θετικό σημάδι, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι εξέφραζαν το προηγούμενο διάστημα την ανησυχία τους για την… υπερβολική νηνεμία του ταμπλό.
Όπως σημείωσαν αρκετές χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η αγορά είχε ανάγκη από μία διόρθωση τίτλων, η οποία όμως να συγκρατήσει τις στηρίξεις στον γενικό και τους κλαδικούς. Αυτή η διόρθωση μπορεί να ήρθε λίγο βίαια για ορισμένες μετοχές, αλλά δεν θα πρέπει κανείς να αμελεί τη ρηχότητα της αγοράς, αλλά και το γεγονός ότι και το διεθνές περιβάλλον δεν βοήθησε ιδιαίτερα.
Μάλιστα, όπως παρατηρεί ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, σε μία bull μεσοπρόθεσμη αγορά δεν μπορούμε να μην δούμε συνεδριάσεις με έντονη μεταβλητότητα. Παρόλα αυτά η διόρθωση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα είναι ίσως και η πρώτη από τις 600 μονάδες. Η αγορά είχε κουράσει με τις μικρές κινήσεις και το μικρό volatility και πλέον αυτό άνοιξε σημαντικά δίνοντας την ευκαιρία και σε νέα κεφάλαια να εισέλθουν στο σύστημα. Μια bull market είναι καλή όταν ο χρόνος πτώσης είναι υποπολλαπλάσιος από τον χρόνο ανόδου.
Επίσης, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης στην Δυναμική Χρηματιστηριακή, Απόστολος Μάνθος, στο εβδομαδιαίο τεχνικό του σχόλιο, το ζητούμενο για τους "Buyers” για να αρχίσουν να έχουν βλέψεις προς τη ζώνη των 810 με 800 μονάδων είναι όχι μόνο η γρήγορη επανείσοδος του δείκτη άνω των 780 μονάδων αλλά και η έπειτα διακράτησή του.
Στη περίπτωση όμως, που ο Γενικός Δείκτης δηλώσει σημάδια ανοδικής κόπωσης χαμηλότερα των 780 με 785 μονάδων τότε θα πρέπει να αναμένουμε άλλο ένα καθοδικό πέρασμα από την περιοχή των 750 μονάδων με διαθέσεις επίσκεψης του πεδίου στήριξης της άνοιξης του 2015 των 738 με 715 μονάδων, προσθέτει ο κ. Μάνθος.
Ωστόσο, ένα από τα βασικά ερωτήματα που δημιουργήθηκε πλέον είναι το κατά πόσο η διήμερη αντίδραση μπορεί να συντηρηθεί, προκειμένου η αγορά να αποκαταστήσει την επαφή της με τις 800 μονάδες και να βελτιώσει τα περιθώρια προκειμένου να απορροφήσει τυχόν αναταράξεις που θα δημιουργηθούν κατά τη διαπραγμάτευση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Όπως σημειώνουν οι εγχώριοι αναλυτές, η απάντηση θα δοθεί από τις αντοχές του τραπεζικού κλάδου.
Ο κλάδος αυτός θα είναι ο μεγάλος ρυθμιστής της αγοράς, όπως και ήταν. Και ο κλάδος αυτός θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα του μέτωπα, τα οποία όχι μόνο είναι αρκετά, αλλά εμφανίζουν και μεγάλη πολυπλοκότητα. Και γι' αυτό το λόγο οι θετικές προσδοκίες δεν είναι υπολογίσιμες μέχρι στιγμής, ανεβάζοντας τον βαθμό μεταβλητότητας στα ύψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου