Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

"Habemus" συμφωνία στα ενεργειακά

Του Χάρη Φλουδόπουλου
"Τα θέματα της ενέργειας έκλεισαν απόψε, σήμερα έχουμε συμφωνία με την DG Comp για την έναρξη του market test την επόμενη εβδομάδα" για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση των μονάδων Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 3,4, και άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας στη Μελίτη.

Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, "έχουν λυθεί όλα τα θέματα. Η επιστολή συμφωνίας διασφαλίζει τα εργασιακά θέματα, ενώ περιλαμβάνει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα με όλα τα ενδιάμεσα στάδια, με βασικά ορόσημα την έναρξη του διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2018 και την ολοκλήρωσή του στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Όλος ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί από τη ΔΕΗ η οποία θα αναλάβει και την προετοιμασία (πρόσληψη συμβούλου, απόσχιση μονάδων κλπ)".


Στο φυσικό αέριο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι έγινε αποδεκτό το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στην αγορά προμήθειας (ΔΕΠΑ, ENI, Shell). Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από Θεσσαλία-Θεσσαλονίκη και την απόκτηση του management, πιθανώς και επιπλέων μετοχών, στην Αττική από την εταιρεία. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Για τη μονάδα λιγνίτη στο Αμύνταιο, ο υπουργός ανέφερε ότι απελευθερώνεται από τη συμφωνία και η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να την αξιοποιήσει όπως θέλει, ενώ το θέμα της επέκτασης των ωρών λειτουργίας της είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ. 

Για τη χρέωση προμηθευτή, η συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει ότι το πλεόνασμα του 2018 του ΕΛΑΠΕ θα κατανεμηθεί κατά προτεραιότητα για τη μείωση της χρέωσης του προμηθευτή μέχρις ότου ισχύσουν τα "πράσινα" πιστοποιητικά.

Για το μηχανισμό των προσωρινών ΑΔΙ το σχετικό σχέδιο θα σταλεί και αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή πιθανώς την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αύριο αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με τους Θεσμούς προκειμένου να καθαρογραφεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όχι μόνο για τα ενεργειακά, αλλά και για τα υπόλοιπα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα