Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Παναγιωτάκης: Στην Τουρκία με Shenhua για μονάδα 1 GW – Κάλεσμα στη βιομηχανία για αγορά λιγνιτικών μονάδων

Την πρώτη του τοποθέτηση μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς έκανε σήμερα ο πρόεδρος και δ.σ. της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, από το βήμα του συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

Ο κ. Παναγιωτάκης απηύθυνε έκκληση για να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα με νηφαλιότητα και με γνώμωνα τα συμφέροντα της χώρας. Πρόσθεσε ότι θεωρεί απαραίτητη μια λιγνιτική παραγωγή της τάξης του 25-28% και για λόγους θωράκισης από τις διακυμάνσεις του πετρελαίου. «Δεν επιτρέπεται κατά τη γνώμη μας να αυξηθεί η εξάρτηση της χώρας από διεθνείς διακυμάνσεις με νέες επενδύσεις σε φυσικό αέριο, πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις μόνο σε λιγνίτη», υποστήριξε και χαρακτήρισε στρατηγικό λάθος της χώρας ότι το 2014 δε φρόντισε να εξασφαλίσει δωρεάν πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα το σύνολο της λιγνιτικής παραγωγής το διαχειριζόταν η Επιχείρηση και όσο ήταν υπερδεσπόζουσα η θέση της μπορούσε να φέρει αυτό το βάρος. «Η Πτολεμαΐδα 5 την έφτασε στα όριά της, καθώς πάνω από 700 εκ έχουμε επενδύσει και απομένουν πάνω από 800 εκ.», τόνισε χαρακτηριστικά. Το συμπέρασμα σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι η 2η μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης που πωλείται και για την οποία υπάρχει άδεια μπορεί να γίνει μόνο από άλλον επενδυτή και όχι από τη ΔΕΗ. «Γι’αυτό και έγκαιρα το είχαμε διαγνώσει με το πρότζεκτ Μελίτη και είχαμε φέρει τη CMEC, αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε γιατί μας πρόφτασαν οι εξελίξεις».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε αναφορικά με την πώληση ότι θα διασφαλιστεί η Βεύη και το Κλειδί και πάνω από 600-700 θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθεί ανάπτυξη στην περιοχή από αυτές τις θέσεις. Επίσης, θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στην πόλη της Φλώρινας με τηλεθέρμανση και η Φλώρινα θα μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο από μία απομονωμένη σχετικά γωνιά της Ελλάδας θα έχει ανάπτυξη και στην προοπτική της εξομάλυνσης των σχέσεων με τους γείτονες και θα μπορέσει να περάσει σε νέα ανάπτυξη.

Για το Αμύνταιο είπε πως «πιστεύουμε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα θα δικαιώσει την άποψη ότι χρειάζεται αυτό το ποσοστό που ανέφερα προηγουμένως. Το Αμύνταιο θα χρειάζεται ανακαινισμένο και η ΔΕΗ μαζί με συνεταίρο γιατί η ΔΕΗ δεν μπορεί να επενδύσει. Θα διασφαλιστούν δικαιώματα των εργαζομένων. 

Σχετικά με τη Μεγαλόπολη, είπε ότι θα πουληθούν 2 μονάδες, 3 με ορίζοντα το 2025 και η 4 με ορίζοντα το 2032 ή 2033 ανάλογα με τα αποθέματα τα λιγνιτικά που υπάρχουν στην περιοχή. Θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και με άμεσα μέτρα που θα ληφθούν και με διατυπώσεις της σύμβασης. Θα διασφαλιστούν συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας με τηλεθέρμανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση που θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ. Επίσης, θα υπάρχει αναλογικότητα με καθοριστικό το ρόλο της ΔΕΗ. «Το ζητούμενο είναι η αποεπένδυση να γίνει με συμφέροντες όρους, δηλαδή με το καλύτερο δυνατό τίμημα και αυτό θα επιδιώξουμε», υποστήριξε.

«Θα βελτιώσουμε τα χρηματοοικονομικά μας και θα έχουμε χρήματα για τον αναπροσανατολισμό της δραστηριότητάς μας. Αυτήν την αποεπένδυση θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Το ζητούμενο είναι το χαμηλό και ελεγχόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτάκης. 

Για την αγορά στο σύνολό της, είπε ότι πρέπει να ανοίξει με ομαλό τρόπο, να γίνει επαναπροσδιορισμός και όλοι οι καταναλωτές να ενταχθούν στην αγορά και να γίνουν επενδύσεις και να μην προσδοκά κανείς ότι θα κερδίζει από την πρώτη μέρα και μάλιστα σημαντικά.

Για τη βιομηχανία, είπε ότι το ζητοόυμενο είναι ελεγχόμενο κόστος σε μακροχρόνια βάση.

«Η ΔΕΗ με την αποεπένδυση δε θα μπορεί να παίξει τον ίδιο ρόλο. Αυτό πρέπει να οδηγήσει τη βιομηχανία σε συμπεράσμα ότι πρέπει να υπάρξει άμεση και ενεργός εμπλοκη της στην παραγωγή. Πρέπει να γίνουν ενεργοί παίκτες η βιομηχανία. Απευθύνω έκκληση να δει με προσοχή το ζήτημα της αποεπένδυσης. Εάν μελετήσουν τους όρους της συμφωνίας θα δουν ότι υπάρχει περιθώριο. Δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί το σημερινό παθογενές μοντέλο. Πρέπει να προχωρήσουμε στο νέο μοντέλο με διμερή συμβόλαια και να ικανοοποιούν τις δικές τους ανάγκες».

Για τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι σε λίγους μήνες με τη βοήθεια της Mckinsey θα ολοκληρωθεί ο σοβαρός μετασχηματισμός

με νέα συστήματα διοίκησης κλπ. Επιπλέον, το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες θετικές για τη ΔΕΗ και τη χώρα. 

«Σε συνεργασία με Shenzua εξετάζουμε να λειτουργήσουμε λιγνιτικό σταθμό στην Τουρκία ισχύος 1000 μεγαβάτ», πρόσθεσε.


Ολοκληρώνοντας, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι «είναι στρατηγική επιλογή να γίνουμε ηγέτες στην περιοχή μας αυτό θα μας δώσει το διαβατήριο να αναπτυχθούμε με 

ριζικό μετασχηματισμό, ψηφιοποίηση και όλα όσα καταπιάνονται οι σύγχρονες εταιρείες ηλεκτρισμού. Αυτή οραματιζόμαστε να είναι η ισχυρότερη ΔΕΗ του όχι μακρινού μέλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα