Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Μήπως τα stress tests μας οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις τραπεζών;

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Αξιόπιστες πηγές από την Φρανκφούρτη αναφέρουν, ότι τα stress test των ελληνικών τραπεζών θα καταλήξουν σε μία καλή, δύο μέτριες και μία κάπως κακή βαθμολογία.

Το μέγεθος συνολικά του προβλήματος, θα είναι μικρό και διαχειρίσιμο. Σίγουρα δεν θα προκύπτει συστημικός κίνδυνος. 

Δεν θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, δεν θα ανησυχήσει τους επενδυτές, δεν προβληματίσει τις αγορές ως προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Αντιθέτως, πολλοί ήδη διαβλέπουν θεαματικές εξελίξεις.


Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν πως ο τρόπος δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των test θα είναι αποκαλυπτικός των εξελίξεων στο τραπεζικό μας σύστημα.

Στο όνομα της διαφάνειας και της ολοκληρωτικής ενημέρωσης των καταθετών και των επενδυτών, ο SSM θα δημοσιεύσει πλήρη και αναλυτικά στοιχεία που θα αναδεικνύουν τα ισχυρά αλλά και τα σημεία αδυναμίας κάθε τράπεζας ξεχωριστά.

Τα στοιχεία αυτά θα είναι τόσο προφανή -μας λένε οι πηγές μας- ώστε θα προκύπτει αυτονόητα η στρατηγική κάθε τράπεζας για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάποια τράπεζα ενδεχομένως, η Αχίλλειος Πτέρνα να εντοπίζεται στο λειτουργικό της κόστος.

Σε κάποια άλλη, το πρόβλημα θα εντοπίζεται στο μέγεθος του δικτύου ή του χαρτοφυλακίου, στη διασπορά κινδύνου και στη λειτουργία του τμήματος risk management.

Το σίγουρο είναι η στρατηγική των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, αλλάζει. Δεν λείπουν πλέον οι θιασώτες της άποψης ότι το παραδοσιακό τραπεζικό δίκτυο, τριών μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων, είναι υπερ-αρκετό για μια οικονομία 11 εκατομμυρίων κατοίκων με ΑΕΠ 180-190 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Αντιθέτως, η νέα τεχνολογία επιβάλλει τη δημιουργία νέου τύπου δικτύων, νέου τύπου τραπεζικών υπηρεσιών με διαφορετική δομή και λειτουργία.

Γύρω από την πλατεία Συντάγματος, οι συζητήσεις αθόρυβα και διακριτικά έχουν αρχίσει. Είναι πολύ πιθανό αμέσως, μετά τη δημοσιοποίηση των stress test, να ανακοινωθούν συζητήσεις για συγχώνευση δύο μεγάλων τραπεζών. Θα είναι μια λύση «ανώδυνη», πρακτική και αποτελεσματική.


Σύμπτωση: Στο μετοχολόγιο των Ελληνικών Τραπεζών, πολλές φορές συναντούμε τα ίδια ονόματα μεγαλομετόχων.

Οι μεγαλομέτοχοι αυτοί θα επιλέξουν αντί να βάλλουν νέα λεφτά στο ίδιο πηγάδι να προτιμήσουν την συνένωση για την μεγιστοποίηση της αξίας του χαρτοφυλακίου τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα