Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Παναγιωτάκης: Συμφωνία με ικανοποιητικούς όρους για αναχρηματοδότηση του 1,3 δις. και νέα γραμμή 175 εκατ.

Θοδωρής Παναγούλης

(upd: 16:49) Tην ανανέωση της θητείας του κ. Παναγιωτάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου για τα επόμενα τρία χρόνια, με ποσοστό μάλιστα πάνω από 95% αποφάσισε η Γενική συνέλευση της ΔΕΗ. Επίσης αποφασίστηκε, όπως είχε προαναγγελθεί, η αναβολή συζήτησης του θέματος για τα βιομηχανικά τιμολόγια για την Γενική συνέλευση της 26ης Ιουνίου.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Την επίτευξη συμφωνίας με τις πέντε πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων 1,3 δις. ευρώ (αποτελεί το υπόλοιπο από το μεγάλο κοινοπρακτικό των 2,2 δις. ευρώ), ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος επανεκλέχτηκε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.


Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι οι όροι είναι ικανοποιητικοί «δεδομένων και των ευρύτερων συνθηκών» χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω στοιχεία τα οποία βεβαίως θα γίνουν γνωστά σύντομα αφού από αύριο αναμένεται η έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες επιτροπές κάθε μιας από τις τράπεζες που συμμετέχουν.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους 175 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αντλήσει η επιχείρηση εάν χρειαστεί, κυρίως για την αποπληρωμή του ομολογιακού.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παναγιωτάκη, βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για να βγεί εντός του 2028 προς άντληση κεφαλαίων από τις αγορές. Αυτό όμως θα αξιολογηθεί εν καιρώ και αφού πρώτα αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας και βελτιωθούν οι εισπράξεις των ανεξόφλητων οφειλών των καταναλωτών.
Το σχέδιο της Mckinsey

Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο της Mckinsey ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο και σύντομα θα παραδοθούν τα τελικά παραδοτέα τα οποία θα αξιολογηθούν από τη διοίκηση για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Το σχέδιο περιλαμβάνει:

Δράσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ στο διάστημα έως το 2022
Μέτρα αναβάθμισης της εταιρικής και ομιλικής λειτουργίας της ΔΕΗ σύμφωνα με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και των απαιτήσεων ανάπτυξης του Ομίλου
Τις στρατηγικές αναπτυξιακές δραστηριότητες της ΔΕΗ στην επόμενη 10ετία σε συνάρτηση με τις διαφαινόμενες και εκτιμώμενες ανάγκες του συστήματος παραγωγής και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πολιτικών και των εξελίξεων της τεχνολογίας
Τις αναγκαίες επιχειρηματικές κατευθύνσεις της ΔΕΗ στην προοπτική της διαφοροποίησης και της ανάπτυξης σε άλλες αγορές.
Το σχέδιο πάντως προβλέπει μεταξύ άλλων δραστηριοποίηση στο φυσικό αέριο, τις ενεργειακές υπηρεσίες και την εξοικονόμηση ενέργειας, διείσδυση σε νέες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας καθώς και έμφαση στις ΑΠΕ.

ΑΠΕ

Ειδικά για την επέκταση της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, όπου, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση τα προηγούμενα χρόνια, τις συνέπειες της οποίας πληρώνει ακριβά η ΔΕΗ, ο στόχος είναι να δεκαπενταπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς της επιχείρησης με την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα φτάσουν τα 2,3 δις . ευρώ. Για την πραγματοποίηση του στόχου θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Πιο ενεργός ρόλος στον ΔΕΔΔΗΕ

Την αναβάθμιση της ομιλικής λειτουργίας στον ΔΕΔΔΗΕ προανήγγειλε επίσης ο κ. Παναγιωτάκης, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εταιρεικής διακυβέρνησης στις θυγατρικές του Ομίλου. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ άφησε να εννοηθεί ότι η ΔΕΗ θα έχει στο εξής μεγαλύτερη παρέμβαση στον ΔΕΔΗΕ ο οποίος, υπενθύμισε, είναι θυγατρική 100% της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, έναν τομέα δηλαδή ολοένα και πιο κρίσιμο.

Ως διαχειριστής πρέπει να έχει τον αναγκαίο βαθμό ανεξαρτησίας. Ωστόσο αυτό ουδόλως αναιρεί το γεγονός ότι είναι μια 100% θυγατρική μας, είπε ο κ. Παναγιωτάκης και συνέχισε: Η σχέση ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ θα είναι ο ρόλος μητρικής – θυγατρικής και θα δούμε από κοινού την ανάπτυξη και εξέλιξη των δικτύων διανομής. Ο καθένας θα έχει το ρόλο του. Η ΔΕΗ θα ασκήσει τα δικαιώματά της. Σημείωσε μάλιστα ότι στο στρατηγικό σχέδιο της Mckinsey υπάρχει σαφής αναφορά στο ρόλο και την αξία των δικτύων.

Αποεπένδυση

Όσον αφορά την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων στη Μελίτη και την Μεγαλόπολη, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, αυτά που μένουν να γίνουν είναι η Γενική Συνέλευση για λήψη απόφασης σχετικά με τα Σχέδια Σύμβασης Απόσχισης και τα καταστατικά των νέων εταιρειών (26 Ιουνίου), η υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών έως τις 17 Οκτωβρίου του 2018 (6 μήνες μετά την απόφαση της Κομισιόν για τη συναλλαγή) και, τέλος, η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας έως τις 17 Ιανουαρίου του 2019.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Παναγιωτάκη στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ στο επισυναπτόμενο αρχείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα