Χρήστος Στεφάνου
Εντός χρονοδιαγράμματος και ενώ ακόμη απομένει μία εβδομάδα (την επόμενη Πέμπτη 21 Ιουνίου) μέχρι την προθεσμία εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την αποεπένδυση των λιγνιτών, οι διαδικασίες προετοιμασίας από πλευράς ΔΕΗ προχωρούν εντατικά.
Όπως έκανε γνωστό χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, εντός των ημερών θα διοριστούν τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών στις οποίες θα εισφερθούν οι προς πώληση μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Πρόκειται για ένα ακόμη αναγκαίο βήμα ενόψει του διαγωνισμού της ΔΕΗ, ο οποίος αναμένεται σε πρώτη φάση να προσελκύσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έστω και εάν αρκετοί από τους εγχώριους επενδυτές δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν διερευνητικά.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, στο διάστημα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, η ΔΕΗ θα συνδράμει στη λειτουργία των δύο εταιρειών, προκειμένου αυτές να μπορούν να λειτουργούν κανονικά υποβάλλοντας προσφορές στη προημερήσια αγορά.
Σε σχέση με το διαγωνισμό πάντως παραμένει το κυριότερο ερώτημα που αφορά στο ρίσκο των ρύπων, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σταθερά πάνω από τα επίπεδα των 15 ευρώ ο τόνος. Και βέβαια οι παίκτες της αγοράς που θα αποφασίσουν να αγοράσουν τους λιγνίτες θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένα ρίσκα σε σχέση με τα κόστη δικαιωμάτων εκπομπής που βαρύνουν τις υπό πώληση μονάδες.
Όπως είχε αναφέρει το Energypress οι μονάδες της Μεγαλόπολης βαρύνονται με 2 τόνους CO2 ανά παραγόμενη μεγαβατώρα και η Μελίτη με 1,2 τόνους. Με τα δικαιώματα να βρίσκονται κοντά σταθερά πάνω από τα 15 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν στα 4 με 5 ευρώ ο τόνος, ο νέος επενδυτής καλείται να περιορίσει τα συγκεκριμένα κόστη (πιθανόν μέσα από τη βιομηχανική αντιστάθμιση) ποντάροντας ότι οι απαγορευτικές τιμές των CO2 emission rights θα έρθουν στην αγορά μετά το 2025 - 2030. “Εάν δούμε ότι μπορούν οι μονάδες να λειτουργήσουν έστω και με οριακό κέρδος, πιθανόν να καταθέσουμε προσφορά” ανέφερε προ ημερών εκπρόσωπος εταιρείας που διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το εγχείρημα.
Ένα επιπλέον κίνητρο θα μπορούσε να δοθεί από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία θα μπορούσε να προικοδοτήσει τις υπό πώληση μονάδες με το δικό της ανθρακικό αποτύπωμα που είναι χαμηλότερο από το αποτύπωμα των δύο μονάδων (0,6 τόνοι ανά μεγαβατώρα). Αυτό συμβαίνει γιατί η ΔΕΗ διαθέτει υδροηλεκτρικές μονάδες με μηδενικές εκπομπές.
Ανεξάρτητα από το εάν θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά, στις 21 Ιουνίου έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν το παρών στην πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος η Μυτιληναίος και η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ αντίθετα εμμένει στην αποχή της ακόμη και από τη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών η Elpedison. Αυτόνομα ή σε κοινοπραξία το παρών θα δώσει και ο όμιλος Στασινόπουλου ενώ επίσης δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή της κοινοπραξίας του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική εταιρεία Shenhua.
Οι δεσμευτικές προσφορές προβλέπεται να κατατεθούν το Σεπτέμβριο και αφού προηγουμένως οι ενδιαφερόμενοι αποκτήσουν πρόσβαση στο data room και αναλύσουν τα στοιχεία για τις υπό πώληση μονάδες, με τη Μελίτη να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, τουλάχιστον για τους έλληνες παίκτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου