Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Λύνουν τα χέρια σε ενεργειακές εταιρείες για πρόσληψη διευθυντικών στελεχών έξω από τους περιορισμούς του ΑΣΕΠ

Γιώργος Φιντικάκης

Τα πάνω- κάτω και στις προσλήψεις διευθυντικών στελεχών που μέχρι σήμερα γίνονταν μέσω ΑΣΕΠ, φέρνει στην ενέργεια, η αποκρατικοποίηση των πιο κομβικών εταιρειών του χώρου.

Σε μια στιγμή που ο κλάδος βρίσκεται σε φάση ολικής αναδιάρθρωσης, με νέους στρατηγικούς μετόχους να έχουν ήδη μπει ή να πρόκειται να μπουν στις ενεργειακές εταιρείες, αλλάζει και ο τρόπος τοποθέτησης των διευθυντικών στελεχών.

Η αρχή γίνεται από τον ΑΔΜΗΕ, όπου ο νέος στρατηγικός επενδυτής, οι Κινέζοι της State Grid, έχουν συμφωνήσει, με βάση τη συμφωνία μετόχων, κρίσιμα διευθυντικά πόστα να τα καταλάβουν Κινέζοι.


Αυτό εξυπηρετεί καταρχήν τροπολογία που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ.Καραγιαννίδης. Σύμφωνα με αυτήν, τα διευθυντικά στελέχη σε εταιρείες του ενεργειακού τομέα με στρατηγικό επενδυτή, θα μπορούν να προσλαμβάνονται απο την αγορά, εκτος δηλαδή του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, κρίθηκε πως η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας ήταν ο μόνος τρόπος, προκειμένου να τηρηθεί η συμφωνια μετόχων μεταξύ Δημοσίου και State Grid.

Και αν σήμερα η τροπολογία αφορά τον ΑΔΜΗΕ, αύριο θα λύσει τα χέρια σε κάποιον άλλο ξένο στρατηγικό επενδυτή στις υπό αποκρατικοποίηση ενεργειακές εταιρείες, ώστε να μπορέσει βρει τους κατάλληλους ανθρώπους από την αγορά.

Εν προκειμένω, όπου υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, με μετοχική πλειοψηφία, όπως αύριο στο ΔΕΣΦΑ (σσ: 66% η κοινοπραξία Snam-Enagas-Fluxys) και μεθαύριο στα ΕΛΠΕ (σσ: 45,47% κατέχει ακόμη η Paneuropean του ομίλου Λάτση), εννοείται ότι επιτρέπεται η πρόσληψη στελεχών από την αγορά.

Στη ΔΕΗ ωστόσο, όπου το Δημόσιο ελέγχει ακόμη το 51%, χωρίς να υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, η πρόσληψη διευθυντικών στελεχών συνεχίζει να γίνεται μέσω του ΑΣΕΠ.

Και στη ΔΕΠΑ, όταν για παράδειγμα αυτή σπάσει στα δύο, και πωληθούν σε στρατηγικούς επενδυτές οι δύο θυγατρικές στα δίκτυα και στην εμπορία, τότε οι νέοι αγοραστές επίσης θα μπορούν να προσλαμβάνουν στελέχη από την αγορά.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα